AFACERE – Afla cat de profitabil e sa cumperi o locuinta si apoi sa o inchiriezi

AFACERE – Afla cat de profitabil e sa cumperi o locuinta si apoi sa o inchiriezi

O nouă afacere prinde în rândul românilor. Este vorba despre achiziționarea de locuințe care sunt date ulterior spre închiriere. Totuși, nici o afacere nu există fără riscuri, de aceea e important să știți ce trebuie să aveți în vedere dacă vă gândiți să porniți un astfel de business.

În prezent, rata de profit e cuprinsă între 6 şi 8% pe an, potrivit unui studiu al unui grup de firme imobiliare. Cheltuielile suplimentare care apar pe parcurs, în funcţie de modul de finanţare, taxele locale, taxele pe venituri şi întreţinerea proprietăţii vor face că investiţia să fie mai mult sau mai puţin profitabilă.

“Investiţia imobiliară este ca o mică afacere, discutăm de produs, respectiv proprietatea în cazul de faţă, astfel încât apar costuri aferente închirierii, ce includ partea de marketing, mentenanţa, taxe pe veniturile obţinute şi alte impozite ce trebuie achitate”, a declarat directorul departamentului de investiţii din cadrul firmei care a realizat studiul, Florin Postoaca.

Modul de finanţare – cash sau prin credit – influenţează semnificativ profitul unei locuinţe cumpărate pentru închiriere

Dacă locuinţa este achiziţionata prin credit, trebuie luat în calcul şi costul cu dobândă.

“Indicat este să existe un raport optim calculat după interesele financiare personale, între avansul achitat şi suma împrumutată. Astfel, dacă plătiţi un avans mai mare, se poate închide creditul mai rapid, deci costurile cu dobândă sunt mai mici, dar totodată nu vă indisponibilizaţi toată suma necesară achiziţiei”, potrivit sursei citate.

De asemenea, impozitul anual pe venituri din chirii, adică venituri din cedarea folosinţei bunurilor, este în cunatum de 12% din valoarea totală a chiriei pe un an, la care se adaugă 5,5% contribuţie de asigurări sociale de sănătate (CASS), pentru o singură proprietate – prima şi respectiv 16% din valoarea lunară a chiriei, la care se adăugă +5,5% CASS la a doua sau a treia proprietate.

Mai multe, aici.

sursă foto : http://ziarobiectiv.ro/

Comments