SOMAJ – Absolventi care nu gasesc loc de munca primesc ajutor

SOMAJ – Absolventi care nu gasesc loc de munca primesc ajutor

Absolvenţii instituţiilor de invățământ din Maramureş care nu îşi găsesc un loc de muncă pot să ceară ajutor de şomaj. Pentru asta însă trebuie să îndeplinească anumite condiţii. În primul rând trebuie să aibă 16 ani împliniţi şi să se adreseze Agenţiei Judeţene pentru ocuparea Forţei de Muncă în cel mult 60 de zile de data la care au absolvit.

Ştefania Donca, purtător de cuvânt al AJOFM Maramureş, spune că până acum aproximativ 100 de absolvenţi şi-au depus dosarele. Ea apreciază că numărul este deocamdată mic, dar adaugă că după experienţa anilor precedenti prima parte a lunii iulie este cea mai aglomerată din acest punct de vedere.

Ea arată că, potrivit prevederilor legale, termenul limită pentu depunerea dosarelor în vederea acordării ajutorului de şomaj este 2 august, iar în cazul absolvenţilor de liceu, indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, termenul de 60 de zile începe pe 4 iunie 2016, având în vedere că pe 3 iunie s-au încheiat cursurile.

Ştefania Donca mai arată că ‘’în situaţia în care unii tineri mai au corigențe şi nu au situaţia incheiată la toate materiile, aceştia vor fi obligaţi să se prezinte într-un interval de 60 de zile de la susţinerea şi promovarea examenului de corigentă, sens în care pe adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ va fi specificată data promovării examenului de corigentă’’.

Odată înregistraţi, tinerii absolvenţi vor beneficia pentru o perioadă de 6 luni de o indemnizaţie reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referintă al asigurărilor pentru şomaj, ceea ce în momentul de față înseamnă 250 de lei pe luna.

Dosarele tinerilor care vor să beneficieze de această indemnizaţie trebuie să cuprindă : actul de indentitate fotocopie şi original; certificat de naştere fotocopie şi original; act de studii (adeverinţă de absolvire, certificate de absolvire sau diplomă de bacalaureat după caz) în copie şi orginal dar şi o adeverinţă eliberată de medicul de familie din care să rezulte dacă este ”apt de muncă” sau nu.

De menţionat faptul că dacă absolvenţii nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la absolvire (4 iunie – 2 august 2016), ei au dreptul să se prezinte în continuare să se înregistreze ca persoane în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj.

sursă foto: gds.ro

Comments