Alegeri SUA | Hillary Clinton si Donald Trump au votat. Indemnul lui Obama catre americani

Alegeri SUA | Hillary Clinton si Donald Trump au votat. Indemnul lui Obama catre americani

Alegeri SUA | Hillary Clinton si Donald Trump au votat. Indemnul lui Obama catre americani

Alegeri SUA 2016 | Zi istorică în Statele Unite! Americanii își aleg noul președinte – republicanul Donald Trump sau democrata Hillary Clinton. Secțiile de vot se deschid astăzi, peste 145 de milioane de americani urmând să voteze pentru al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

UPDATE 20.00: Fiul lui Donald Trump a încălcat legea, după ce a publicat pe rețelele de socializare o poză cu buletinul său de vot, pe care a realizat-o într-o secție de votare. Citește AICI mai multe informații.

UPDATE 19.30: Barack Obama i-a îndemnat pe americanii care îl urmăresc pe rețeaue de socializare Twitter să meargă la vot. „Progresul este pe buletinul de vot”, a scris actualul lider de la Casa Albă. Totodată, el i-a îndemnat pe cei 11 milioane de abonați ai contului său să se asigure că prietenii lor, membrii familiei şi toţi cei pe care îi cunosc votează şi ei.


Rezultate alegeri SUA | Cine este noul președinte – Donald Trump sau Hillary Clinton?

Câștigătorul alegerilor prezidențiale din SUA este candidatul care va reușit să adune 270 de electori din totalul de 538. Primele exit-polluri sunt așteptate în jurul orei 2, când se închid primele secții de votare, cele de pe Coasta de Est a SUA.

Citește și: Ghid pentru noaptea scrutinului – orele cruciale pentru alegerea noului lider de la Casa Albă


UPDATE 18.20: Întrebat de jurnaliști, la ieșire din secție, cu cine a votat, Donald Trump a răspuns: „O decizie grea”. Totodată, potrivit unei înregistrări apărute pe rețelele de socializare, republicanul a fost huiduit atunci când a ajuns la secție.

De altfel, mai mulți protestatari au fost prezenți în apropierea secției de votare, precum și susținători ai republicanilor. Astfel, agenţii serviciilor secrete au închis complet circulaţia în zona secţiei de vot.

UPDATE 17.58: Donald Trump a ajuns la secția din New York pentru a vota însoțit de soția sa, Melania. Miliardarul republican și-a salutat susținătorii, prezenți în numărul mult mai scăzut decât în cazul democratei, fără să facă nicio declarație. Anterior, într-un interviu acordat Fox News, miliardarul a făcut o glumă: „Voi vota cu Donald Trump”.

Totodată, în urmă cu puțin timp, Mike Pence, partenerul de cursă al lui Donald Trump, și-a exprimat și el opțiunea în cadrul alegerilor prezidențiale.

UPDATE 17.00: Incident la secția unde urmează să voteze Donald Trump. Două femei au protestat topless față de candidatul republican la alegerile prezidențiale, fiind ulterior arestate pentru fapta lor. Vezi AICI imagini din timpul acestui incident

UPDATE 16.30: Barack Obama a jucat baschet în ziua alegerilor, așa cum a făcut și după campania din 2008, când a devenit primul președinte de culoare din istoria SUA.

UPDATE 15.00: Hillary Clinton și Bill Clinton au sosit la secția lor de vot din Chappaqua, New York. Sondajele din acest stat arată că democrata va fi câștigătoarea celor 29 de electori. Candidata i-a salutat pe susținători săi prezenți în fața secției.

După ce a votat, Hillary Clinton a declarat că este pregătită să-şi asume responsabilitatea mandatului prezidenţial.

”Atât de mulţi oameni îşi pun speranţele în rezultatele acestor alegeri. Voi face tot ce pot mai bine, dacă sunt destul de norocoasă pentru a câştiga astăzi”, a afirmat democrata.

UPDATE 14.30: „Voi vota cu Donald Trump”, a glumit candidatul republican, la Fox News, unde a vorbit despre acest scrutin crucial. Întrebat dacă va regreta faptul că a candidat, în cazul în care nu va câștiga, Donald Trump a mărturisit că a început o mișcare politică și că este mândru de acest lucru. Cu toate acestea, el a adăugat: „Voi considera o pierdere de timp și bani”, a spus republicanul, pentru Fox News. El a completat că a cheltuit 100 de milioane de dolari din banii săi pentru această campanie, însă potrivit presei americane suma se ridică la 66 de milioane de dolari.

„Avem o țară măreață, cu un potențial incredibil. Mergeți la vot”, a spus Donald Trump, când a fost întrebat dacă are un ultim mesaj pentru alegători.

UPDATE 14.00: Donald Trump a făcut prima declarație din ziua alegerilore. Într-un mesja pe Twitter, republicanul a scris „Astăzi facem America din nou măreață „, amintind astfel de sloganul său din timpul campaniei electorale.

Citește și: Ce se poate întâmpla dacă Donald Trump pierde alegerile și refuză rezultatul? Cum a reacționat miliardarul când a pierdut

Maratonul alegerilor prezidențiale din SUA continuă. La ora 14.00 s-au deschis secțiile de votare din Florida, Georgia, Massachusetts, Maryland, Michigan, New Hampshire, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina și anumite zone din statul Tennessee.

Un bărbat își exprimă opțiunea electorală, într-o secție de votare de pe Coasta de Est a SUA

Un bărbat își exprimă opțiunea electorală, într-o secție de votare de pe Coasta de Est a SUA

UPDATE 13.40: S-au deschis secțiile de votare și în Carolina de Nord, Ohio și Virginia de Vest. Programul diferă de la stat la stat, în funcție de diferențele de fus orar. De altfel, primele secții se vor închide în jurul orei 2.00 (ora României).

Primii americani care au votat sunt cei din localitatea Dixville Notch, din New Hampshire

Primii americani care au votat sunt cei din localitatea Dixville Notch, din New Hampshire

UPDATE 13.30: Oamenii au format cozi la mai multe secții de votare de pe Coasta de Est a SUA, cum ar fi în orașul New Jersey City, dar și Manhattan.

Oamenii stau la coadă în fața unei secții de votare din statul Virginia

Oamenii stau la coadă în fața unei secții de votare din statul Virginia

Unii dintre ei au mers la secția de votare chiar înainte de deschidere, după cum au scris mai mulți oameni pe rețelele de socializare.

Unii alegători americani au mers la secțiile de votare, nainte de deschiderea acestora

Unii alegători americani au mers la secțiile de votare, nainte de deschiderea acestora

În Manhattan, unde va vota și Donald Trump, aproximativ 80 de oameni așteptau la coadă să-și exprime opțiunea.

UPDATE 13.10: Tim Kaine, candidatul democrat la vicepreședinție, a votat imediat după ce secțiile de votare s-au deschis. Partenerul de cursă al lui Hillary Clinton și-a exprimat opțiunea în statul Virginia. În acest moment, nu este cunoscută ora la care cei doi candidați la alegerile prezidențiale vor vota, însă vor face acest lucru în statul New York.

Cu câteva ore înainte de deschiderea urnelor, Kaine a scrie pe Twitter: “În această seară, inima mea este plină. Abia aştept următorul capitol. Haideţi să câştigăm şi să scriem istorie”.

UPDATE 13.00: Secțiile de votare s-au deschis pe Coasta de Est a Statelor Unite. Mai precis, s-au deschis secțiile de votare în New York, Connecticut, Maine, New Jersey, Virginia, anumite zone din statele Indiana și Kentucky.

Pe măsură ce ziua avansează, se vor deschide treptat secțiile din toate cele 50 de state americane și  Washington D.C. Până la deschiderea urnelor pe Coasta de Est, au votat alegătorii din trei mici localități dintr-o zonă izolată din statul american New Hampshire. Republicanul Donald Trump obținând 32 de voturi, iar democrata Hillary Clinton — 25.

Clinton l-a învins pe Trump cu patru voturi la două în Dixville Notch. Ea a obținut de asemenea o victorie de 17 voturi la 14 în Hart’s Location, o localitate cu o populație de doar 40 de persoane. Miliardarul a depășit-o pe contracandidata democrată cu 16 voturi la patru în Millsfield, la câțiva kilometri sud de Dixville Notch.

Puținii locuitori ai celor trei comunități au votat imediat după miezul nopții, într-un ritual electoral care datează din prima jumătate a secolului al XX-lea. Mai precis, legea electorală din regiunea Noua Anglie le permite comunităților cu populații mai mici de 100 de persoane să își deschidă urnele la miezul nopții. Evenimentul stârnește mereu curiozitatea și este în atenția jurnaliștilor, chiar dacă nu este considerat un indicator despre cum locuitorii din restul acestui mic stat din nord-est vor vota în timpul zilei.

New Hampshire are patru voturi în Colegiul Electoral și este considerat un stat în care rezultatul scrutinului va fi extrem de imprevizibil, sondajele indicând o luptă extrem de strânsă între cei doi rivali.

UPDATE 10.50: Avionul lui Hillary Clinton a aterizat la New York, după ce democrata a susținut ultimele mitinguri din cadrul campaniei. În Philadelphia, ea s-a bucurat de sprijinul lui Barack și Michelle Obama. Hillary Clinton a coborât din avion, împreună cu soțul ei Bill Clinton.

Citește și: Hillary Clinton, alături de Barack și Michelle Obama la finalul campaniei

UPDATE 10.00: Hillary Clinton și Donald Trump au încheiat campania electorală în forță, participând la mai multe mitinguri pentru a convinge alegătorii indeciși. Cei doi candidați la președinția SUA au fost prezenți în Carolina de Nord, Pennsylvania și Michigan. Democrata Hillary Clinton i-a îndemnat pe alegători să aleagă viziunea sa a unei „Americi pline de speranță, primitoare și generoasă”. De partea cealaltă, Donald Trump le-a spus susținătorilor săi că au „șansa magnifică de a învinge sistemul corupt”.

Citește și: Donald Trump, la final de campanie: “Dacă nu voi câștiga, va fi cea mai mare pierdere de timp”

UPDATE 9.30: Cu doar câteva ore înainte de deschiderea urnelor în SUA, Hillary Clinton avea 90% șanse să-l înfrângă pe Donald Trump, arată ultimul sondaj Reuters/Ipsos publicat de alegeri. Şansele ei sunt aproximativ similare cu cele de săptămâna trecută, iar o eventuală victorie a lui Trump depinde de o combinaţie puţin probabilă de factori privind proporţia alegătorilor albi, de culoare şi hispanici care se prezintă la urne în şase sau şapte state, arată studiul publicat luni.

Alte sondaje o creditează pe Hillary Clinton cu 70,9% șanse de câștig.


8 noiembrie – ziua alegerilor. Donald Trump sau Hillary Clinton? Americanii aleg următorul președinte, o alegere care are impact în întreaga lume. După o campanie extrem de agitată, presărată cu scandaluri sonore care vor avea urmări chiar și în perioada de după alegeri, americanii par să fie divizați.

Acum, cursa electorală se apropie de final. Numele viitorului președinte va fi însă cunoscut miercuri dimineață, în jurul orei 6, ora României. Până atunci, întreaga lume urmărește cu sufletul la gură acest scrutin – va ajunge un miliardar celebru pentru fraza “ești concediat” la Casa Albă sau SUA vor avea prima femeie președinte din istorie?

Tandemul democrat Hillary Clinton - Tim Kaine și tandemul republican Donald Trump - Mike Pence

Tandemul democrat Hillary Clinton – Tim Kaine și tandemul republican Donald Trump – Mike Pence

Cum au ajuns Hillary Clinton și Donald Trump în cursa finală?

Donald Trump și Hillary Clinton au ajuns candidații partidelor republican, respectiv democrat, în urma alegerilor primare din cadrul acestor formațiuni politice. În cazul partidului republican, la 1 februarie, erau înscriși 12 candidați pentru învestitură, însă Donald Trump a fost cel care s-a impus.

În tabăra democrată, lupta dintre doi candidați a fost mai aprigă  – Hillary Clinton și Bernie Sanders. Desigur, candidatura lui Hillary a fost una previzibilă și, așa cum era de așteptat, fostul secretar de stat a strâns delegațile necesare pentru a primi învestitura partidului democrat. Fosta prima doamnă nu se află, însă, la prima candidatură în tabăra democrată, ea fiind învinsă de Barack Obama, în 2008. Hillary Clinton ar putea să scrie istorie și să devină prima femeie care se află la conducerea celei mai puternice țări.

Principalele teme ale campaniei

Campania electorală din SUA a fost una dominată de scandaluri, dar și de afirmații controversate, majoritatea fiind făcute de republicanul Donald Trump. Acesta a reușit să stârnească primele controverse în momentul în care a descris mexicanii drept “violatori și criminali”, urmând apoi să propună construirea unui zid la granița cu Mexicul.

Campania acestuia s-a derulat aproape mereu sub semnul scandalului. El a stârnit nemulțumirea afro-americanilor, musulmanilor, dar și a femeilor. În ultima luna a campaniei, Donald Trump a fost acuzat de mai multe femei de agresiune sexuală.

Un alt subiect sensibil a fost plata taxelor, acesta fiind singurul candidat la alegerile prezidențiale care nu și-a făcut publică declarația de avere. Ulterior, presa americană a scris că acesta a raportat o pierdere de 916 milioane de dolari, care i-a permis să nu plătească taxe timp de 18 ani.


Cele mai sonore scandaluri din campania electorală. Subiectele spinoase pentru Hillary Clinton și Donald Trump


Hillary Clinton a avut și ea parte de momente extrem de tensionate. Cel mai important subiect a fost dosarul e-mailurilor, scandal care a pornit în urmă cu doi ani și încă îi afectează imaginea democratei.  Republicanul a atacat-o și pe tema Clinton Foundation. Donald Trump nu a pierdut ocazia de a-și ataca rivala pentru pentru donaţiile primite în conturile organizaţiei caritabile dinspre liderii Orientului Mijlociu.

De asemenea, Wikileaks i-a pus bețe în roate democratei, după ce a publicat numeroase e-mailuri cu discuții dintre membrii partidului democrat.

Cele mai importante scadaluri ale campaniei, care au fost cel mai mult dezbătute, au izbucnit în luna octombrie.

Scandalul care a marcat tabăra republicană

Pe 7 octombrie, în presă a apărut o înregistrare veche de mai bine de un deceniu. Invitat la emisiunea ”Access Hollywood”, Donald Trump se laudă prezentatorului Billy Bush despre modul în care poate chiar să atingă organele genitale ale unor femei necunoscute, deoarece “atunci când ești o vedetă, te lasă să o faci”.  Miliardarul a încercat să planeze acest scandal, care i-a determinat pe mai mulți republicani să-și retragă sprijinul pentru acesta.

În a doua dezbatere electorală, Donald Trump a afirmat că a fost vorba “laudă de vestiar” și că nu a făcut niciodată așa ceva. În următoarele zile, mai multe femei au început să-l acuze pe miliardar că au fost agresate sexual, pipăite şi sărutate în mod forţat de către acesta.


Citește și:


Scandalul care a marcat tabăra democrată

Cu două zile înainte de deschiderea secțiilor de votare, directorul FBI a anunțat că Biroul își menține poziția și nu recomandă urmărirea penală a democratei în dosarul e-mailurilor, în care a folosit un server privat în perioada în care era secretar de stat.  Ancheta în acest caz fusese redeschisă cu 11 zile înainte de acest scrutin, iar anunțul a dus la prăbușirea luI Hillary Clinton în sondaje.

Donald Trump a reacționat rapid și a acuzat FBI de lipsă de corectitudine, deși când ancheta a fost redeschisă el a lăudat agenția. „Ea este protejată de un sistem falsificat. Este un sistem complet falsificat. Am spus asta de mult timp”, a declarat republicanul, în timpul unui miting.


Citește și:


Cum este ales președintele SUA

Candidatul care obține cele mai multe voturi în fiecare stat devine candidatul care câștigă electorii statului respectiv. Pentru a înțelege acest lucru, trebuie acordată o privire mai atentă sistemului electoral din SUA. Alegerea președintelui SUA se face prin sufragiu universal direct, iar pe 8 noiembrie, de fapt, americanii vor desemna un grup de mari electori reuniți în cadrul unui “Colegiu Electoral”. Pentru a câștiga alegerile, un candidat trebuie să obțină jumătate plus unu din numărul total de 538 de electori. Respectiv – 270 de electori.


Citește și: Cum funcționează sistemul de vot din SUA, pentru alegerea președintelui american


Numărul electorilor nu este stabilit la întâmplare, ci în funcție de numărul locuitorilor unui stat – de exemplu, California, cel mai populat stat din SUA, are 55 de electori, Texas are 38, iar Florida, 29.

În aproape toate statele, cu excepția Maine și Nebraska, candidatul care obține cele mai multe voturi primește toți electorii statului respectiv. De exemplu, este suficient ca un candidat să obțină un singur vot în plus față de rivalul său în California pentru a câștiga toți cei 55 de electori.

De aceea, în cursa pentru cei 270 de electori, statele cheie sunt cele mai importante.

Ce sunt statele-cheie?

De obicei, anumite state înclină către un partid – republican sau democrat – indiferent de candidat. Mai precis, republicanii se bazează pe Texas, așa că nu vor investi bani în campaniile publicitare din acest stat, în timp ce statul California este de obicei în tabăra democrată.


Care sunt statele cheie, extrem de importante în cursa pentru Casa Albă. Scenariile prin care Donald Trump poate ajunge președinte


Sunt însă state cu alegători indeciși, pe care cei doi candidați încearcă să le câștige. Unele dintre ele, precum Florida, pot să facă și să desfacă victorii. Alte state extrem de importante în cadrul acestui scrutin sunt Ohio, Pennsylvania, Carolina de Nord, Michigan, Georgia, Colorado, Arizona și Nevada.

Când își începe mandatul noul președinte al SUA?

După ziua alegerilor, în cazul în care rezultatele arată clar cine va fi viitorul președinte al SUA, tabăra câștigătoare va începe să realizeze agenda politică. În același timp, președintele al cărui mandat se apropie de final, în acest Barack Obama, începe să-și “strângă lucrurile”.  Potrivit Constituției SUA, noul președinte al SUA este inaugurat pe 20 ianuarie.

Comments