Alina Gorghiu, despre Registrul traficantilor de droguri: ,,Va reprezenta un mijloc de identificare...

Ministrul Justitiei a aratat intr-o conferinta de presa la Parlament ca "problema drogurilor este una complexa si nici solutia nu este una facila ci tot una complexa".

"Partea buna este ca societatea romaneasca vorbeste despre o problema majora. Pana acum am fost usor surprinsa ca ne e frica sa discutam despre flagelul existent in Romaia. Consumul de droguri si traficul de droguri sunt teme despre care se discuta doar accidental, astazi, din cauza unor drame, a unor tragedii, discutam serios si cred ca se poate si mai serios, despre aceasta problema", a aratat Alina Gorghiu, precizand ca a fost ridicata de presedintele Klaus Iohannis la nivel de CSAT.

Gorghiu a aratat ca vineri s-a discutat despre problema drogurilor, intr-o intalnire cu toti decidentii politici si concluzia a fost ca "orice resursa este necesara pentru DIICOT, pentru Politie, pentru a reusi sa diminueze traficul de droguri, pentru a pune piedica acestui fenomen". Ea a precizat ca le-a cerut colegilor din sistemul judiciar sa ii comunice resursele de care au nevoie, daca e nevoie de procurori, de resursa materiala, de logistica".

"Vom sprijini acesteautoritati, aceste institutii, astfel incat activitatea lor sa nu fie afectata de lipsa de resurse", a mai spus Alina Gorghiu, ea precizand ca este "razboi asimetreic cel al statului cu traficul de droguri pentru ca este o diferenta de la cer la pamant intre resursele puse la bataie".

Ministrul Justitiei a prezentat datele din raportul Agentiei Nationale Antidrog pe 2022, publicat in februarie 2023 care arata ca 10,7% din cei cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani au consumat del putin un tip de drog ilicit de-a lungul vietii. "Asta inseamna, tinand cont de datele de la INS (..) putem trage lesne concluzia ca la nivelul anului 2021, pentru ca raportul face referire la situatia din 2021, aveam un numar de 1,6 milioane", a spus Alina Gorghiu.

Ministrul Justitiei a subliniat ca numarul nu este real pentru ca nu toti declara ca au coonsumat droguri, din motive pe care le putem intelege.

"A coborat varsta de coonsum la 12 ani, pe substantele psihoactive si la 13 ani pentru canabis si ecstasy. "De altfel, 1% dintre elevi a debutat in consumul de canabis la 13 ani sau mai devreme", a aratat Gorghiu, adaugand ca la nivel regional, pe Bucuresti-Ilfov, a crescut consumul oricarui tip de drog ilicit de la 13,9% in 2013 la 23,7% in 2019.

"De la an la an, acest comportament de consum aproape se dubleaza, sunt date oficiale din raportari ale institutiilor statului", a mentionat Alina Gorghiu.

Ministrul Justitiei a mai afirmat ca la nivel national, cel mai intalnit drog este canabisul, cel mai traficat drog si consumat in ultimii ani in Romania. "Acest consum de canabis a crescut in principal in categoria de varsta 15-34 ani dar si in randul populatiei scolare, 1% dintre elevi debuteaza cu consumul de canabis la 13 ani sau mai devreme.

Ea a afirmat ca alte droguri consumate in Romania sunt cocaina, ecstasy, heroina, iar in cazul heroinei, are o treime dintre consumatori in calupul de varsta 35-39 de ani, peste 80% dintre ei locuind in Capitala.

"Vorbim de niste lucruri care in opinia mea trebuie discutate mult timp de acum inainte si identificate solutii foarte serioase si trebuie asumate aceste solutii ca proiect national, nu individual", a declarat Alina Gorghiu.

Ministrul a declarat ca in primele 6 luni ale anului 2023, 360 de persoane au fost condamnate definitiv pentru infractiuni de trafic, la care se mai adauga 135 de persoane in alte dosare in care obiectul este secundat, infractiune de trafic intern si international. "In total, 495 de condamnati in primele sase luni ale anului 2023", a completat ea.

Gorghiu a aratat ca le-a propus colegilor ei o masuri concreta legata de registrul traficantilor, pe modelul registrului agresorilor sexuali.

"Acest Registru va reprezenta un mijloc de cunoastere, de identificare, de supraveghere operativa a persoanelor care au comis infractiuni din sfera traficului ilicit de droguri. Am putea sa stim localitatea, deplasarea, modalitatea in care traficheaza acele drogurim mijlocul folosit. Aceste date pot fi transmise cu celeritate tuturor agentilor de politie. (..) In opinia noastra, reprezinta o solutie in vederea preventiei recidivei", a afirmat Alina Gorghiu.

Comments