ALRO Slatina, ajutor anual de 40 de milioane de euro

ALRO Slatina, ajutor anual de 40 de milioane de euro

ALRO Slatina, ajutor anual de 40 de milioane de euro

ALRO Slatina, salvata de la inchidere. ALRO este principalul angajator din Slatina

Cei 40 de milioane de euro vor veni prin intermediul certificatelor de emisii de CO2,

Ministrul a adaugat ca ALRO ar fi riscat sa se inchida in luna martie fara acest sprijin, iar prin schema de sprijin in cauza se vor sustine 15 ramuri industriale si sapte subramuri industriale, relateaza Agerpres.

,,Acest sprijin (pentru ALRO Slatina - n.red.), materializat, inseamna vreo 40 de milioane de euro in fiecare an, pentru energia electrica. Eu cred ca ALRO nu este emblematic numai pentru Oltenia, ci, la cum arata lucrurile pe platforma, pentru intreaga Romanie, ca sa nu spun ca in chestiunile ce tin de mediu, pionierat in Europa. Il intrebam (pe directorul ALRO Slatina - n.red.) daca Guvernul Romaniei n-ar fi acordat acest sprijin industriei si economiei romanesti si mi-a spus ca in martie ar fi fost in situatia in care ar fi inchis. Imaginati-va ce ar fi fost pentru Romania ca astfel de entitati sa nu-si poata duce mai departe activitatea, evident, fiind si o problema sociala la nivelul judetului Olt. Ma bucur foarte mult ca guvernul liberal din care fac parte si-a asumat inca din primele luni de mandat sa corecteze toate derapajele, toate decalajele si evident sa sustina initiativa privata si evident economia romaneasca", a spus ministrul.

Actionarii Alro Slatina au votat pe 21 ianuarie 2020 contractarea unui imprumut de pana la 40 milioane dolari de la Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre (BSTDB) pentru finantarea, respectiv refinantarea cheltuielilor cu investitiile aferente anilor 2018-2019. Pentru acest credit, societatea va incheia un contract de ipoteca imo-biliara asupra bunurilor imobile prin-cipale, care fac si obiectul unor alte contracte de ipoteca imobiliara.

,,Romania era singura tara din Uniunea Europeana care nu avea aceasta schema de ajutor de stat prin care sa finanteze si sa sustina costurile la energie. Altfel am fi ajuns ca, indiferent cat de eficient sau cat de mari ar fi fost investitiile antreprenorilor in bussinesurile lor, nu ar fi putut sa faca pietei concurentiale de la nivel european. (...) 15% din tot ce inseamna banii pe care Romania ii primeste (din vanzarea certificatelor de CO2 - n.r.) sa fie directionati catre intreaga industrie siderurgica si subsidiarele din Romania, 15 plus 7 subramuri, ajutor care nu face altceva decat sa sprijine in mod echitabil intreaga industrie romaneasca. Acest ajutor sprijina dezvoltarea industriala si economica a Romaniei. (...) Acesti bani sunt convins ca se vor regasi in retehnologizare, in conditiile de viata si salariale mai bune. (...) Nu facem altceva decat ceea ce au facut celelalte state europene pentru a sustine industriile si, din pacate, nu ne explicam de ce statul roman a intarziat pana acum", a mai declarat ministrul Mediului.

In luna decembrie 2019, Guvernul Orban a aprobat un proiect de ordonanta de urgenta privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea consumatorilor industriali din 15 domenii prin intermediul certificatelor de emisii de CO2.

ALRO este un exemplu de buna practica in protectia mediului

Costel Alexe a punctat ca, in privinta protectiei mediului, ALRO este un exemplu de buna practica, fiind investiti aproximativ 100 de milioane de euro in 10 ani pentru retehnologizare si protectia mediului.

Ministrul Mediului a spus ca prin schema de ajutor prin intermediul certificatelor de CO2 este sprijinita economia, aceasta fiind utilizata si in alte state din Europa.

Comments