Amenzi usturatoare pentru cei care nu au depus inca acest DOCUMENT. Mai au la dispozitie doar cateva...

Declaratia Unica 2024

Declaratia Unica 2024 este obligatorie pentru toate veniturile provenite din activitati independente, precum si pentru veniturile din chirii, bursa, dobanzi, dividende sau din tranzactii cu criptomonede. Contribuabilii care incep o activitate in cursul anului fiscal sau obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut pana atunci obligatia depunerii Declaratiei Unice trebuie sa o depuna in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului sau incheierii contractului intre parti.

Marcel Ciolacu anunta dezastrul: datoria publica va ajunge la 48 - 49% din PIB in acest anPentru declararea veniturilor si stabilirea impozitului anual

Declaratia trebuie depusa pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui in care s-au realizat veniturile. Acest lucru este necesar pentru declararea venitului realizat si stabilirea/definitivarea impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale.

Mai, luna in care romanii trebuie sa dea cu subsemnatul la ANAF. Ce declaratii sunt obligati sa depuna la fisc ca sa nu primeasca amenziPentru stabilirea si declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit

Declaratia trebuie depusa pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an fiscal pentru stabilirea si declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza in fiecare an fiscal, precum si pentru declararea si stabilirea contributiilor sociale datorate.

Pentru a destina o suma reprezentand pana la 3,5% din impozitul datorat catre entitati nonprofit sau unitati de cult, declaratia trebuie depusa pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor. Termenul de depunere pentru fiecare situatie poate varia, iar neindeplinirea acestora poate atrage sanctiuni.

Ce venituri trebuie declarate la ANAF

Declaratia Unica trebuie completata si depusa de catre persoanele fizice care, in cursul anului fiscal, au obtinut venituri sau pierderi atat in Romania, cat si in strainatate si care sunt supuse impozitului pe venit si contributiilor sociale conform legii fiscale. De asemenea, Declaratia Unica trebuie depusa si de catre urmatoarele categorii de contribuabili:

a) Profesionistii, cum ar fi persoanele reglementate conform Codului Civil si cei care obtin venituri exclusiv din drepturi de autor si drepturi conexe si care au beneficiat de anumite indemnizatii conform legislatiei in contextul pandemiei.

b) Persoanele fizice care nu au obtinut venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

c) Persoanele fizice conform unor prevederi specifice legate de stabilirea bazei anuale de calcul al contributiilor sociale si de sanatate, in cazul utilizarii unui alt nivel al salariului minim brut pe tara decat cel prevazut de lege.

Din 2024 se aplica noi reguli pentru veniturile din chirii

In 2023, pentru veniturile din chirii, impozitul este de 10%, iar contribuabilii pot sa deduca anumite cheltuieli in anumite conditii. Dar incepand cu 2024, pentru veniturile din chirii se aplica reguli noi pentru impozitare.

Citeste continuarea pe Click.ro

Comments