Analistii bancari confirma ca strategia Guvernului Ciolacu este una corecta: avem nevoie de deficit...


Economistii principalelor banci sustin politica economica a premierului Ciolacu, care este decis sa continue finantarea investitiilor chiar si in conditiile majorarii tintei de deficit bugetar. Acestia pledeaza, ca si presedintele PSD, ca acest model, folosit deja de toate tarile europene in momentele de dezvoltare, va asigura in anii care vin cresterea PIB si a nivelului de trai al romanilor.


Ministerul Finantelor a publicat saptamana trecuta proiectul de Ordonanta privind rectificarea bugetara, care prevede o crestere cu 1,94 puncte procentuale a deficitului bugetar in acest an, de la 5% din PIB initial, la 6,94% din PIB. Datele oficiale arata insa ca 84% din acest deficit vine din investitii, astfel ca deficitul este unul sustenabil, in conditiile in care fiecare euro va aduce in economie intre 6 si 9 euro in urmatorii cinci ani.


Aceasta viziune este impartasita si de economistii bancari, care apreciaza ca benefica decizia Executivului condus de Marcel Ciolacu de a mentine investitiile publice pe lista de prioritati chiar in conditiile majorarii deficitului.


,,Majorarea deficitului bugetar cu 1,94 puncte procentuale, pana la 6,94% din PIB, corespunde noii realitati economice. Este o decizie avuta in vedere in piata inca din vara acestui an. Chiar daca este vorba de o majorare a deficitului bugetar, cata vreme fundamentul este unul de natura investitionala putem spune ca decizia este benefica. Din cate am inteles este vorba de investitii in sectoare esentiale precum sanatate, educatie, transporturi si dezvoltare regionala. Investitiile primenesc proiectiile de PIB potential si este de asteptat sa vedem in viitor o consolidare a nivelului de trai. Trebuie insa sa fim consecventi", a declarat Florian Libocor, economistul sef al BRD.


Investitiile vor duce la cresterea PIB si a nivelului de trai al romanilor


De asemenea,& Valentin Tataru, macroeconomist ING Bank Romania, a subliniat ca prin politicile economice ale Guvernului Marcel Ciolacu "potentialul de imbunatatire de la anul incepe sa devina mult mai relevant fata de deficitul din acest an". Iar Lucian Anghel, director general adjunct Libra Internet Bank, sustine ca este foarte important ca investitiile publice sa ramana pe lista de prioritati in acest an, intrucat cresterea sectorului constructiilor depinde de lucrarile de infrastructura. Acest sector genereaza 6-7% din PIB in Romania.


Romania se numara printre putinele tari al caror deficit este realizat pe investitii, in conditiile in care alte 11 state vor depasi criteriul UE al deficitului bugetar de 3% din PIB. Mai mult, asa cum arata si o analiza realizata de Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Adrian Caciu, toate tarile membre UE au avut perioade de dezvoltare accelerata pe baza investitiilor (puternic stimul din fonduri europene, mai ales pentru infrastructura), in care deficitul a depasit cu mult 3% din PIB.


Un euro investit aduce 6-8 euro in economie


Premierul Marcel Ciolacu a anuntat ca va mentine modelul economic bazat pe investitii, consecvent ideii exprimate si in Programul Prezidential, ca Romania viitorului inseamna, in primul rand, o tara puternica economic. Totodata, el a subliniat ca deficitul bugetar este sustenabil, in conditiile in care este unul bazat pe investitii si nu pe consum, asa cum s-a intamplat in ultimii ani.&


"E sustenabil, tinand cont de 84% din deficit merge in zona de investitii. Suntem primul stat european care avem un deficit bazat in primul rand pe investitii. La fel a facut si Germania, la fel a facut si Italia, la fel a facut si Franta. Nu a fost un capat de tara. Sustenabilitatea vine pentru ca nu venim cu banii pe consum. Venim cu investitii...Dar, mai mult, in urmatoarea perioada, cel putin ce e pe infrastructura se multiplica in economie pana la multiplu de 8. Ai bagat un euro, vin sase sau opt euro inapoi, in zona in care noi am directionat foarte mult investitiile in acest moment", a punctat Premierul.


Articolul este preluat din surse externe si nu apartine redactiei libertatea.ro


Comments