Anason – ce contin fructele si pentru ce afectiuni sunt recomandate

Anason – ce contin fructele si pentru ce afectiuni sunt recomandate

Anason – ce contin fructele si pentru ce afectiuni sunt recomandate


Anasonul este planta aromata inrudita cu patrunjelul, care creste in inaltime pana la un metru. Florile sale sunt folosite in scop medicinal pentru a trata o serie de afectiuni, in timp ce fructele sunt folosite si in industria alimentara ca aromatizant. Descopera ce beneficii are consumul de anason.


Anasonul, Pimpinell anisum, este originar din Orientul Apropiat si era cultivat in Egiptul Antic. Tulpina plantei este ramificata, frunzele de la baza sunt ovale cu margini zimtate, florile au culoarea alb-galbuie, sunt asezate pe tulpinile verticale si dau nastere fructelor cenusii aromate cu gust usor dulce.


Nota: Informatiile din acest articol nu inlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Va recomandam, inainte de a incerca orice tratament, sa consultati medicul si sa urmati indicatiile acestuia.


Anason - compozitie


Fructele de anason contin ulei volatil, dar si alte substante grase, glucidice, proteice, mucilagii, cumarine, dianetol, tocoferol, acizi polifenolcarboxilici.


Semintele de anason contin uleiuri esentiale, fibre, proteine, acizi grasi si sunt o sursa bogata de minerale precum calciu, fier, magneziu, zinc, potasiu, cupru si mangan, minerale esentiale pentru un sistem osos sanatos, dar si pentru sistemul cardiovascular si pentru sanatatea sangelui.


Anason stelat


Anasonul este unul dintre cele mai consumate plante medicinale, se gaseste si in forma stelara, asimetrica. El are o culoare rosiatica, iar in interiorul formei se gasesc seminte cafenii ce pot fi adaugate intr-o multime de retete culinare pe baza de condiment aromat.


Anason stelat

Proprietati anason


Carminative; Eupeptice; Antiseptice; Sedative; Antiinflamatoare; Antispastice; Stomahice; Diuretice; Relaxante; Efect expectorant; Stimuleaza secretiile glandelor salivare, gastrice si intestinale.

Cum se consuma anasonul


Infuzie


In 200 ml de apa clocotita se adauga o lingurita de fructe zdrobite de anason si se lasa la infuzat pentru 10-20 de minute. Se strecoara infuzia si se consuma pe durata zilei, inainte cu jumatate de ora de masa, pentru a stimula pofta de mancare.


Pulbere de anason


Pulberea se pregateste prin macinarea fina a semintelor de anason, care au fost foarte bine uscate in prealabil. Pulberea poate fi consumata in cantitati moderate, in stare pura, inghitita cu apa.


Ulei de anason


Uleiul din anason este folosit pentru uz extern si se obtine prin amestecarea unei parti de seminte de anason zdrobite, cu trei parti de ulei de masline extra-virgin. Preparatul se lasa la macerat pentru doua saptamani la temperatura camerei, dupa care se fierbe pentru 30 de minute la bain-marie. Uleiul se lasa sa se raceasca si se poate folosi la nevoie prin aplicarea compreselor locale.


Anason in mancare


Anasonul este un condiment foarte aromat si dulce de la care poate fi consumat bulbul crud, ca aperitiv, dar si fiert si adaugat in salate, langa alte legume. Intreaga planta, atat radacina, cat si tulpina si frunzele, pot fi folosite la fel ca si telina cu frunze. Semintele pot fi adaugate pentru aromatizarea bauturilor, dar si pentru a da o aroma suplimentara prajiturilor, produselor de patiserie, chiar si muraturilor si compoturilor.



Cum se pastreaza anasonul


Anasonul se pastreaza cel mai bine sub forma de seminte intregi, depozitate in pungi de hartie si pastrate in locuri ferite de umezeala. Daca sunt rasnite, semintele isi pierd mai repede din aroma, tocmai din acest motiv este recomandat sa fie pisate doar la nevoie. Anasonul pisat se poate pastra in recipiente din sticla inchise ermetic.


Condimentul poate fi combinat cu alte plante aromatice, ba chiar gustul dulce poate inlocui aroma vaniliei sau a scortisoarei.


Anason - beneficii


Imbunatateste digestia


Datorita efectului sau terapeutic, anasonul este un adjuvant pentru sistemul digestiv. El poate calma durerile abdominale, poate reduce starile de greata, flatulenta si gastrita. Conform unor studii efectuate pe animale, semintele de anason consumate in cantitati moderate pot reduce acidul stomacal si pot preveni aparitia ulcerului.


Regleaza menstruatia


Semintele de anason pot ameliora durerile specifice menstruatiei, dar pot si regla ciclul menstrual in randul femeilor cu ciclu neregulat. Potrivit studiilor, semintele de anason au efect antispasmodic, iar asta le transforma in alimentul minune al zilelor cu dureri.


Ceaiul de anason combate toxiinfectia alimentara


Consumat cu regularitate, in cantitati moderate, ceaiul de anason poate combate eficient simptomele severe ale toxiinfectiei alimentare. Condimentul are actiune antiinfectioasa si antispasmodica, care isi face efectul la scurt timp dupa consumarea ceaiului.


Atenueaza simptomele astmului bronsic


Infuzia de anason ajuta la fluidizarea secretiilor si elimina presiunea pe care o suporta arborele bronsic. Are efecte relaxante si calmante asupra musculaturii netede, ajuta la ameliorarea crizelor puternice de astm si duce la blocarea aparitiei lor.


Trateaza candidoza si tusea convulsiva


Anasonul are proprietati antitusive si antispastice si ajuta la tratarea tusei convulsive suparatoare. De asemenea, baile periodice cu anason favorizeaza stoparea si inmultirea ciupercilor, amelioreaza simptomele bolii si ajuta la echilibrarea florei vaginale normale.


Alte beneficii ale anasonului


Mentine sanatatea pielii; Intareste sistemul imunitar; Intarzie procesul cataractei; Trateaza psoriazisul; Reduce frecventa convulsiilor; Ajuta la pierderea in greutate; Trateaza anorexia; Vindeca tusea si gripa sezoniera; Stimuleaza apetitul; Mentine echilibrul hormonal.

Contraindicatii


Condimentul nu este recomandat persoanelor care sufera de ulcer gastric, enterocolite acute sau cronice, deoarece, doze mari de anason pot duce la aparitia unor manifestari toxice.


Sursa foto: Shutterstock.com


Comments