Sondaj INSCOP. Pe cine dau vina romanii pentru faptul ca nu am fost primiti in Schengen

Sondaj INSCOP. Pe cine dau vina romanii pentru faptul ca nu am fost primiti in Schengen

Sondaj INSCOP. Pe cine dau vina romanii pentru faptul ca nu am fost primiti in Schengen

30.1% dintre romani cred ca Romania nu a fost inca admisa cu granitele terestre in spatiul Schengen pentru ca tara noastra nu a indeplinit toate criteriile necesare. 60.1% sunt de parere ca Romania a indeplinit toate criteriile, dar unele state europene ii blocheaza accesul complet in Schengen din motive economice. 9.8% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

Sunt de parere ca Romania a indeplinit toate criteriile, dar unele state europene blocheaza primirea Romaniei cu granitele terestre in Schengen 67% dintre barbati si 54% dintre femei. Imparasesc aceasta parere 62% dintre tinerii intre 18 si 29 de ani, 52% dintre persoanele cu varsta intre 30 si 44 de ani, 58% dintre cei cu varsta intre 45 si 59 de ani si 67% dintre cei peste 60 de ani.

Sondaj INSCOP pentru alegerile prezidentiale. Cine intra in turul al 2-lea. Cifrele care rastoarna scena politica

De asemenea, 42% dintre persoanele cu studii primare, 63% dintre cei cu studii medii si 61% dintre cei cu studii superioare cred ca Romania a indeplinit toate criteriile, dar unele state europene blocheaza aderarea completa a tarii in Schengen. Aceeasi opinie o au 55% dintre persoanele cu venituri mici si foarte mici, 60% dintre cei cu venituri medii si 68% dintre cei cu venituri mari si foarte mari.

"Majoritatea romanilor (60%) este de parere ca aderarea partiala la spatiul Schengen (fara granite terestre) este determinata de blocajul unor state europene la adresa Romaniei. Doar 30% cred ca Romania nu a indeplinit toate criteriile pentru aderarea cu granitele terestre. Frustrarea populatiei pe acest subiect ramane una ridicata si pe deplin justificata in conditiile in care nici blocarea ani de zile a accederii la spatiul Schengen, nici aderarea partiala nu au fost explicate in mod credibil de putinele state ostile Romaniei. Acest sentiment este amplificat si de faptul ca in acest moment, o singura tara, Austria, blocheaza aderarea cu granitele terestre, majoritatea statelor membre, precum si toate institutiile europene exprimandu-si in mod repetat sprijinul pentru aderarea deplina a tarii noastre la spatiul Schengen", afirma Remus Stefureac, director INSCOP Research.

Sondajul INSCOP care schimba scena politica inainte de alegeri: PNL, in crestere, AUR inregistreaza o scadere semnificativa

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research. Datele au fost culese in perioada 12 - 20 aprilie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul esantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste.

Eroarea maxima admisa a datelor este de +- 2,95 %, la un grad de incredere de 95%.

Comments