Anchetator: Accidentul de la Smolensk: Avionul s-ar fi dezintegrat in zbor

Anchetator: Accidentul de la Smolensk: Avionul s-ar fi dezintegrat in zbor

Anchetator: Accidentul de la Smolensk: Avionul s-ar fi dezintegrat in zbor

Seful comisiei de ancheta privind prabusirea avionului prezidential polonez pe 10 aprilie 2010 la Smolensk a afirmat luni ca o noua analiza arata ca aparatul s-a dezintegrat in zbor, inainte de a atinge solul, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Waclaw Berczynski, care conduce o noua comisie de ancheta, infiintata de catre guvernul conservator sosit la putere in 2015, a facut declaratia respectiva in ziua cand se implinesc sapte ani de la tragedia in care si-au pierdut viata presedintele Lech Kaczynski si alte 95 de persoane, dintre care majoritatea erau inalte oficialitati ale statului. Tragedia de la Smolensk va fi comemorata in cadrul a numeroase ceremonii, la care vor participa cele mai inalte autoritati ale statului.

Potrivit partidului nationalist aflat la putere, Dreptate si Justitie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al presedintelui decedat, prabusirea nu a fost una accidentala, contrar a ceea ce a stabilit prima ancheta efectuata sub conducerea guvernului liberal al lui Donald Tusk. Prima ancheta ajunsese la concluzia unor erori umane si conditii meteorologice nefavorabile. Aparatul s-ar fi prabusit la sol dupa ce s-ar fi destabilizat definitiv lovindu-se de un mesteacan.

”Avionul a inceput sa se dezintegreze si sa piarda piese in aer. Ele au cazut pe pamant departe de mesteacanul cu pricina”, a spus Berczynski, in opinia caruia ”mesteacanul nu a avut nici o influenta asupra catastrofei”. ”Se daduse explicatia potrivit careia avionul s-a lovit cu o aripa de measteacan si s-a rasturnat, ceea ce a cauzat catastrofa, dar nu este adevarat”, a adaugat el.

Anchetatorul, care a ajuns la aceasta concluzie dupa analizarea conversatiilor dintre piloti si controlorii de trafic aerian rusi, a recunoscut totusi ca ”nu cunoaste la ora actuala” cauza catastrofei.

In aceasta luna au fost trimise fragmente de avion la laboratoare straine pentru a cauta eventuale urme de explozibili, in timp ce justitia poloneza si-a anuntat intentia de a-i inculpa pe controlorii rusi pentru ca au provocat ”intentionat” catastrofa, teza respinsa imediat de Moscova.

Anchetatorii polonezi procedeaza in prezent la exhumarea tuturor celor 96 de victime pentru o verificare a cauzelor mortii lor, in pofida opozitiei exprimate de catre o parte dintre familiile lor.

Avionul cazut la Smolensk il transporta pe presedintele Kaczynski si zeci de inalti responsabili ai statului care trebuiau sa asiste la Katyn, in apropiere de Smolensk, la o ceremonie in memoria a mii de ofiteri polonezi ucisi de politia politica a lui Stalin in 1940.

Comments