ANCOM: Toti operatorii de telefonie mobila din Romania acopera cu semnal 98% din populatia Romaniei

ANCOM: Toti operatorii de telefonie mobila din Romania acopera cu semnal 98% din populatia Romaniei

ANCOM: Toti operatorii de telefonie mobila din Romania acopera cu semnal 98% din populatia Romaniei

Toti operatorii de telefonie mobila din Romania indeplinesc obligatia de acoperire cu semnal a 98% din populatia Romaniei, primul in clasament fiind RCS&RDS, cu o pondere de 98,8%, informeaza Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), intr-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.

„Am finalizat cu succes o noua campanie de verificare a acoperirii cu servicii de voce mobila si ma bucur sa anunt ca toti operatorii si-au indeplinit obligatia de acoperire cu semnal a 98% din populatia Romaniei. Astfel, conform masuratorilor din teren, RCS&RDS acopera cu servicii de voce mobila un procent de 98,8% din totalul populatiei, Orange Romania – 98,5%, Telekom Mobile 98,5%, iar Vodafone Romania – 98,4%. Pe langa interesul operatorilor mobili pentru piata din Romania, concretizat in investitii pentru cresterea gradului de acoperire, consider ca si masuratorile efectuate de ANCOM si transpuse in harta aisemnal.ro au avut un aport important la atingerea acestui deziderat. Totodata, pentru a veni atat in sprijinul utilizatorilor, cat si al operatorilor, pe langa actualizarea platformei aisemnal.ro, am dezvoltat si aplicatia aisemnal.ro pentru sistemele de operare Android si iOS, care poate fi descarcata gratuit din magazinele de aplicatii”, a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM.

Potrivit arbitrului pietei locale telecom, campania din acest an incheie o etapa importanta in verificarea obligatiilor de acoperire.

„Dupa ce operatorii de telefonie mobila au fost sanctionati in repetate randuri cu avertismente si amenzi, in prezent obligatiile de acoperire mentionate in cadrul licentelor eliberate de ANCOM in anul 2013 sunt complet indeplinite. Obligatia de realizare a acoperirii este una permanenta si va fi monitorizata de ANCOM pana la sfarsitul perioadei de valabilitate a licentelor, respectiv 5 aprilie 2029, prin campanii anuale de masurari la nivel national. Campania de masurare a acoperirii nationale cu servicii de voce mobila s-a desfasurat in perioada mai – octombrie 2022, acoperirea cu semnal a localitatilor fiind masurata prin parcurgerea drumurilor accesibile, a bulevardelor si strazilor principale si secundare”, noteaza sursa citata.

In cadrul acestei campanii au fost verificate 13.388 de localitati, care aveau mai mult de zece locuitori, fiind totodata parcursi peste 240.000 de km pe drumurile nationale, judetene, orasenesti si comunale.

Din totalul de 20.121.587 de locuitori, conform recensamantului populatiei si al locuintelor, au fost masurate zonele locuite de 20.116.846 de persoane, iar acoperirea cu servicii de voce a fost calculata ca raportul dintre suma populatiei acoperite si populatia totala a Romaniei.

Conform licentelor de utilizare a spectrului radio detinute, Orange, Vodafone si Telekom Mobile au avut obligatia de a acoperi cu servicii de voce zonele locuite de cel putin 98% din populatia Romaniei prin intermediul retelei proprii de acces radio, pana la data de 5 aprilie 2017, iar RCS&RDS pana la data de 5 aprilie 2019.

Pe langa actualizarea platformei aisemnal.ro cu rezultatele campaniei de verificare din acest an si cu adaugarea unor noi functionalitati, au fost dezvoltate si aplicatii pentru sistemele de operare Android si iOS, care pot fi descarcate gratuit din magazinele de aplicatii. Astfel, utilizatorii au la dispozitie inca o sursa prin care pot sa verifice acoperirea cu semnal din Romania.

In plus, a fost implementata posibilitatea de vizualizare 3D a modelului digital al terenului bazat pe EU-DEM Copernicus (https://land.copernicus.eu/imagery-in-situ/eu-dem).

ANCOM precizeaza ca atat platforma aisemnal.ro, cat si aplicatia aisemnal.ro permit utilizatorilor sa consulte evolutia gradului de acoperire cu semnal de voce mobila in 2022, comparativ cu anii 2019, 2020 si 2021.

Totodata exista posibilitatea de a vedea acoperirea cumulata cu servicii de comunicatii mobile la nivel national, prin intermediul atat a unei harti care cuprinde localitatile in care este posibil ca utilizatorii sa intre in roaming involuntar, dar si harta de acoperire cu semnal pentru metroul din Bucuresti.

&

The post ANCOM: Toti operatorii de telefonie mobila din Romania acopera cu semnal 98% din populatia Romaniei appeared first on ZiarMM.

Comments