Angel Tilvar, despre stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest: Ramane o prioritate pentru Romania

Angel Tilvar, despre stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest: Ramane o prioritate pentru Romania

Angel Tilvar, despre stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest: Ramane o prioritate pentru Romania

Ministrul Tilvar a evidentiat contributia importanta a tarii noastre cu personal si tehnica militara la asigurarea unui mediu de securitate sigur si stabil in Bosnia si Hertegovina, inclusiv prin recenta desfasurare a unei companii de infanterie din rezerva intermediara de forte, solicitata de comandantul operatiei EUFOR.

,,Romania este unul dintre principalii contributori la EUFOR ALTHEA, avand dislocati in teatru peste 400 de militari. Ramanem ferm angajati in cadrul acestei operatii, care are un rol-cheie in sprijinirea autoritatilor locale in mentinerea unui mediu stabil si sigur", a aratat Angel Tilvar.

Generalul Daniel Petrescu a evidentiat contributia armatei la respectarea angajamentelor asumate de tara noastra, pentru pastrarea unui climat de stabilitate in Balcani, atat prin participarea la misiuni si operatii ale NATO si UE, cat si prin mentinerea standardelor profesionale cu care aliatii si partenerii au fost obisnuiti. ,,In Bosnia si Hertegovina, militarii romani reprezinta una dintre cele mai lungi prezente in efortul international pentru securitate si una dintre cele mai vizibile prezente ale fortei Uniunii Europene in acest stat. Modul exemplar in care militarii nostri isi duc la indeplinire misiunile externe se reflecta, mai departe, in credibilitatea castigata de UE in teatrul de operatii din Bosnia si Hertegovina", a afirmat seful Apararii.

In cea de-a doua parte a vizitei, conducerea MApN s-a intalnit cu militari romani din structura de forte a EUFOR ALTHEA.

Angel Tilvar a subliniat ca dislocarea recenta a doua companii de infanterie din rezerva in Kosovo si Bosnia si Hertegovina reprezinta o dovada concreta a consecventei Romaniei in indeplinirea angajamentelor fata de securitatea Balcanilor de Vest.

Ministrul le-a cerut militarilor sa ramana concentrati pe indeplinirea sarcinilor incredintate si sa aiba mereu in vedere siguranta proprie si a camarazilor alaturi de care actioneaza.

"Militari ca dumneavoastra, prin profesionalism, daruire si dragoste de tara, plaseaza armata in topul increderii pe care romanii o au in institutiile statului. Prin ceea ce faceti in teatrele de operatii ne faceti mandri de dumneavoastra si increzatori ca misiunile pe care le aveti de indeplinit vor fi incununate de succes. In egala masura, imi doresc sa va intoarceti sanatosi acasa. Imi exprim profundul respect si pentru familiile dumneavoastra de acasa, care va dau puterea de a va dedica unei meserii extrem de grea. Sunt convins ca veti depasi orice provocare, dar nu ezitati sa cereti sprijin comandantilor dumneavoastra si noua, oricand veti simti ca aveti nevoie", a spus ministrul.

La randul sau, generalul Daniel Petrescu a apreciat angajamentul profesional al miliarilor romani in acest teatru de operatii. ,,Rapoartele pe care le transmiteti confirma, in mod curent, ca Armata Romaniei este excelent reprezentata si in aceasta misiune internationala. Participam aici cu structuri de manevra, de stat major si deservire, de informatii, personal de legatura si cu un element national distinct de sprijin logistic. Este un efort militar complex si integrat care contribuie semnificativ la atingerea obiectivelor EUFOR ALTHEA in Bosnia si Hertegovina", a declarat seful Apararii.

Generalul Petrescu a subliniat si faptul ca prin nivelul crescut de efective dislocate in teatrele de operatii, Romania demonstreaza ca isi onoreaza angajamentele asumate in domeniul securitatii.

,,Contribuim la toate misiunile de asistenta si pregatire desfasurate sub egida UE, avand comanda unei astfel de operatii in Republica Centrafricana si suntem la un nivel crescut al contributiei in Balcanii de Vest. Dislocarea simultana a doua companii din fortele de rezerva in Kosovo si Bosnia, insumand aproape 300 de militari, in termenele si la standardele prevazute in documentele de activare, reprezinta un succes important pentru armata noastra, care probeaza maturitatea sistemului de planificare si de conducere a operatiilor militare", a subliniat generalul Petrescu.

La final, in semn de apreciere a modului de indeplinire a misiunilor incredintate, ministrul Angel Tilvar si generalul Daniel Petrescu au oferit unor militari embleme onorifice si de merit.

Operatia EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene in Bosnia si Hertegovina a fost lansata in decembrie 2004, in baza mandatului Consiliului de Securitate al ONU (Rezolutia UN nr. 1575/2004). Misiunea succeda operatiilor SFOR si IFOR, desfasurate sub comanda NATO. Din anul 2012, EUFOR ALTHEA se concentreaza pe antrenarea si consolidarea capacitatii fortelor armate ale Bosniei-Hertegovina. In prezent, la operatia EUFOR ALTHEA participa 22 de state: Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Chile, Republica Ceha, Elvetia, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Macedonia de Nord, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia si Ungaria.

Comments