Gabriel Oprea: ,,Vremurile pe care le traversam ne arata cat de valorosi sunt militarii si politisti...

,,Imi amintesc, in timpul mandatului de ministru al apararii nationale, ma aflam in poligonul Cincu, la o aplicatie si, intr-o discutie cu militarii, am fost intrebat ce am face in vreme de razboi cu deficitul major de resurse pe care il avem, mai ales in ce priveste personalul, inclusiv pe zona de rezervisti. Si am fost intrebat ce se intampla cu demnitarii, care in eventualitatea unui razboi ar fi simpli soldati. Vreau sa va spun ca eu am considerat ca este necesar sa existe o mai mare apropiere intre Armata si Parlament, precum si intre Armata si celelalte institutii cu responsabilitati pe linia securitatii nationale, iar masurile pe care le-am luat in acea perioada au urmarit cresterea gradului de constientizare si de responsabilizare in randul parlamentarilor, al politicienilor, in legatura cu apararea, cu securitatea nationala. Intelegand fenomenul, ei se implica mai mult si pot sprijini Armata si militarii. Asa s-a si intamplat. Apoi, cand vorbim despre jurnalistii avansati in rezerva, acestia au predat la Colegiul National de Aparare, in Armata exista arma ,,jurnalism militar" si nimeni nu trebuie sa piarda din vedere rolul jurnalistilor in societate. In vreme de razboi, rolul acesta devine extrem de important", a spus presedintele UNPR, Gabriel Oprea.

"Am considerat ca soldatii si gradatii voluntari merita sa devina profesionisti si sa aiba aceleasi drepturi cu ceilalti militari, inclusiv dupa iesirea din activitate. Cand am preluat mandatul de la aparare, ei ieseau din sistem la 40 de ani. Prin modificarea Statutului pe modelul american, le-am redat demnitatea, transformandu-i din voluntari in profesionisti si prelungind la 55 de ani varsta pana la care pot lucra in Armata, cu drept de pensie.

Am realizat, impreuna cu sindicatele din Armata si Politie, legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, o lege buna, pentru intregul sistem de aparare, ordine publica si siguranta nationala si am asigurat, prin masurile adoptate, drepturile pentru personalul militar si civil activ din toate institutiile din domeniu. Legea 223/2015 a fost gandita ca o masura reparatorie si motivationala pentru cei care aleg tara, aleg sa isi dedice viata si cariera securitatii nationale. Din pacate, aceasta lege a fost aplicata pana in 2017, in forma initiala, apoi a suportat numeroase modificari. Sa nu uitam: cariera militara implica foarte multe constrangeri si privatiuni, pe care alte profesii nu le au. Militarii din MApN, din MAI, din SRI, SIE si STS, ca si politistii, merita aprecierea statului roman. Iar pensiile militare nu sunt pensii speciale", a subliniat fostul ministru al apararii nationale.

"Cu razboiul la granite si in contextul izbucnirii unui alt razboi, in Palestina, se dovedeste, iata, cata dreptate am avut cand am considerat ca sunt necesare masuri strategice si cand am spus ca trebuie sa intarim Armata.

Siguranta nationala presupune investitii mari si continue. Statul roman trebuie sa sprijine militarii si politistii activi si in rezerva.

Acestia sunt oamenii din prima linie, in aceste vremuri grele, sunt oamenii cei mai apreciati de romanii, care au cea mai mare incredere in Armata si in Biserica.Vremurile pe care le traversam ne arata cat de valorosi sunt militarii si politistii activi si in rezerva., a punctat fostul vicepremier pentru securitate nationala Gabriel Oprea.

Comments