Angel Tilvar, intalnire cruciala pentru securitatea Romaniei, cu razboiul la granita - Ce a stabilit...

Ministrul Apararii Nationale, Angel Tilvar, a transmis la intalnirea cu secretarul american al apararii Lloyd Austin ca parteneriatul strategic al tarii noastre cu SUA ,,este vital pentru securitatea noastra nationala, astazi, cand razboiul a revenit in Europa".

Intrevederea ministrului apararii nationale - Angel Tilvar cu secretarul american al apararii

Marti, 19 septembrie, in marja reuniunii Grupului de Contact pentru Ucraina de la Ramstein, ministrul apararii nationale, Angel Tilvar, a avut o intrevedere cu secretarul apararii al SUA, Lloyd Austin si cu generalul Christopher Cavoli, Comandantul Suprem al Fortelor Aliate din Europa (SACEUR). La intalnire a participat si seful Statului Major al Apararii, general Daniel Petrescu.

Agenda intalnirii a cuprins discutii privind securitatea la Marea Neagra si impactul razboiului de agresiune al Federatiei Ruse in Ucraina asupra securitatii euro-atlantice, precum si aspecte importante referitoare la cooperarea romano-americana in domeniul apararii.

In context, ministrul Tilvar a multumit secretarului american al apararii pentru decizia de a disloca aeronave F-16 americane in Romania in scopul suplimentarii misiunilor NATO de politie aeriana. De asemenea, oficialul roman a mentionat eforturile Romaniei in ceea ce priveste tranzitul de cereale din Ucraina, mai ales in contextul in care secretarul american al apararii a mentionat, in deschiderea reuniunii Grupului de Contact, ca Rusia a distrus, in ultimele luni cel putin 280.000 de tone de cereale ucrainene, suficiente pentru a hrani 10,5 milioane de oameni timp de un an.

,,Deciziile strategice luate de Romania in ultimii 33 de ani cuprind, pe langa aderarea la NATO si UE si construirea unui parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii, cu o componenta extrem de solida in ceea ce priveste securitatea si apararea. Astazi, cand razboiul a revenit in Europa, acest parteneriat este vital pentru securitatea noastra nationala. Exprim deosebita apreciere pentru prezenta trupelor americane pe teritoriul Romaniei, care completeaza capacitatile noastre nationale si va asigur de intreaga noastra deschidere in ceea ce priveste consolidarea acestei dimensiuni a cooperarii noastre bilaterale", a transmis ministrul Apararii Nationale, Angel Tilvar, in discutia cu omologul sau american, Lloyd Austin.

Cei doi inalti oficiali au abordat si situatia de securitate de la granita Romaniei cu Ucraina. Ministrul Tilvar a transmis ca autoritatile romane sunt preocupate de intensificarea atacurilor Federatiei Ruse asupra infrastructurii civile si portuare din proximitatea granitei Romaniei, care presupune riscuri si pentru cetatenii romani care locuiesc in apropierea acestor obiective, fiind in implementare masuri care sa reduca posibilele efecte ale atacurilor Rusiei asupra porturilor dunarene ale Ucrainei.

Oficialul roman a subliniat angajamentul Romaniei pentru sprijinul constant si sustinut al Ucrainei si a transmis aprecieri pentru sprijinul oferit de catre autoritatile americane in vederea infiintarii si operationalizarii centrului de instruire pentru pilotii F-16, precizand ca prin acest demers, Romania isi va consolida rolul de furnizor de securitate in regiunea Marii Negre.

In discutia cu generalul Christopher Cavoli au fost trecute in revista masurile luate la nivelul NATO pentru intensificarea misiunilor de vigilenta sporita, precum intensificarea activitatilor specifice monitorizarii si cunoasterii situatiei de securitate, suplimentarea fortelor aliate pe teritoriul national si instruirea in comun cu fortele aliate si partenere. In context, oficialul roman a prezentat masurile adoptate la nivel national pentru sporirea securitatii la granita cu Ucraina, avand in vedere evenimentele recente petrecute in proximitatea frontierei Romaniei, se mai arata in comunicatul de presa transmis de Ministerul Apararii Nationale.

Comments