Aniversarea Muzeului Militar, organizata de BNR

Aniversarea Muzeului Militar, organizata de BNR

Muzeul Militar National „Regele Ferdinand I" implineste 100 de ani de la infiintare, prilej pentru BNR (!!) sa organizeze un eveniment de lansare in circuitul numismatic a unei emisiuni monetare. Au participat Nicolae Ciuca, Mugur Isarescu, Raluca Turcan, Ministrul Culturii, AS Principele Radu, Marian Enache, Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, Mihai Ghigiu, Seful Cancelariei Prim-ministrului Romaniei, col. Radu Riti, Directorul Muzeului Militar National Regele Ferdinand I.

Presedintele Klaus Iohannis nu a fost prezent, dar a transmis, joi, un mesaj in care afirma, printre altele, ca institutia „oglindeste faptele de arme ale ostasilor nostri si o parte esentiala a istoriei poporului roman si a devenirii Romaniei moderne”.

„Institutie reprezentativa a Armatei Romaniei, Muzeul Militar National are menirea de a pastra vii in memoria nationala victoriile si jertfa militarilor romani pe campul de lupta in cele doua conflagratii mondiale, precum si greutatile vremii, pe care inaintasii nostri le-au infruntat pentru ca noi sa putem trai intr-un stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil”, spune seful statului in mesajul care a fost prezentat de consilierul prezidential Ion Oprisor, la evenimentul organizat la BNR.

Iohannis felicita personalul Muzeului Militar National „Regele Ferdinand I” si al Armatei Romaniei pentru eforturile de a pastra vie istoria militara a poporului roman in constiinta nationala.

De asemenea, felicita Banca Nationala a Romaniei pentru implicarea in organizarea evenimentului si pentru perseverenta cu care sustine si promoveaza valorile si traditiile nationale".

Organizator al evenimentului, guvernatorul BNR a declarat:

Este o traditie pentru Banca Nationala a Romaniei sa organizeze evenimente publice de prezentare si lansare in circuitul numismatic a unor emisiuni monetare avand caracter jubiliar – monede destinate colectionarii – dedicate unor personalitati sau momente care au marcat istoria noastra. Emisiunea pe care o lansam astazi omagiaza o institutie de cultura devenita centenara: Muzeul Militar National Regele Ferdinand I. (S.1)

In ultimii 33 de ani am trait transformarea societatii romanesti in toate planurile sale. Drumul a fost presarat cu numeroase obstacole, cu suisuri si coborasuri, dar de-a lungul acestei calatorii au existat mereu doua institutii investite cu increderea populatiei: Armata si Biserica.

"Muzeul Militar National Regele Ferdinand I e ca o biserica"

Astazi, aici, ii omagiem pe purtatorii uniformei militare, cei care cu onoare, demnitate, un inalt simt al datoriei si, de cele mai multe ori, intr-o profunda discretie, si-au indeplinit si isi indeplinesc misiunea de care, iata, suntem tot mai constienti in timpurile pe care ne este dat sa le traim.

Astazi aducem acest omagiu prin lansarea unei piese monetare din argint, dedicate implinirii a 100 de ani de la infiintarea Muzeului Militar National Regele Ferdinand I. Moneda are greutatea de 31,103 grame si calitate proof. (S.2) Pe avers este redata partea centrala a cladirii Muzeului Militar National ,,Regele Ferdinand I", inscriptia ,,ROMANIA" in arc de cerc, stema tarii, valoarea nominala ,,10 LEI" si anul -de emisiune ,,2023", iar pe revers este figurat Palatul Artelor din Bucuresti (primul sediu al muzeului situate in parcul Carol), portretul Regelui Ferdinand I si inscriptiile ,,MUZEUL MILITAR NATIONAL", ,,REGELE FERDINAND I" si ,,100 ANI".

(…)

Doamnelor si Domnilor,

Muzeul Militar National a fost infiintat la 18 decembrie 1923 prin Inalt Decret Regal. Demersurile in vederea pastrarii si protejarii patrimoniului militar datau insa din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, care s-a aratat preocupat de pastrarea la Arsenalul Armatei a pieselor iesite din dotare si care, in perspectiva timpului, puteau prezenta interes pentru evocarea trecutului ostirii (drapele, armament, uniforme etc.). Cuza este cel care a facut si primele demersuri pentru instituirea unui sistem monetar national. Desi ambele incercari ale domnului Unirii au esuat din cauza conditiilor istorice, nu au fost insa abandonate de urmasii sai.

Nu voi face acum istoricul Muzeului Militar National Regele Ferdinand I. Ma voi rezuma doar la a puncta faptul ca in anul 1906 (S.9), cu prilejul marii expozitii nationale dedicate implinirii a 40 de ani de domnie a regelui Carol I, o sectiune speciala a fost dedicata istoriei militare. In 1914, Ion I. C. Bratianu a adus in discutie necesitatea infiintarii unei sectii militare in cadrul viitorul muzeu national care se preconiza a fi infiintat. Sacrificiile facute si prestigiul pe care armata il dobandise pe front in timpul Primului Razboi Mondial au facut insa ca infiintarea Muzeului Militar sa se realizeze in anul 1923, primul sediu al institutiei fiind Palatul Artelor din Parcul Carol. In primavara aceluiasi an, in imediata apropiere a cladirii muzeului, avusese loc un alt episod semnificativ pentru evocarea sacrificiului soldatului roman in Primul Razboi Mondial: inhumarea Eroului Necunoscut, un moment marcat in mod special in cadrul expozitiei noastre, asa cum veti putea constata (S.10).

Destinul Muzeului Militar National nu a fost, din pacate, lipsit de incercari. Ma refer aici mai ales la cele care au legatura cu sediul institutiei. Planurile de edificare a unui complex muzeal schitate la inceputul anilor 1940 nu au mai putut fi puse in opera dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial.

In anii 1950 institutia a fost mutata de trei ori, pentru ca, in contextul demolarilor din Dealul Spirii, acolo unde functiona incepand din 1959, sa fie relocata in actuala cladire de pe strada Mircea Vulcanescu, unde a fost deschisa pentru public in anul 1988. (S.11)

In anul 2006 denumirea institutiei a fost modificata prin hotarare de guvern, devenind astfel Muzeul Militar National ,,Regele Ferdinand I" (S.12)

Astazi, Muzeul Militar National ,,Regele Ferdinand I", prin activitatea sa, prin valorificarea patrimoniului sau deosebit prin intermediul expozitiilor permanente sau temporare, prin maniera de abordare inedita a unor evenimente istorice, cu ajutorul grupurilor de reconstituire istorice militare, prin colaborarea in cadrul unor proiecte culturale cu institutii muzeale din tara, constituie un spatiu cultural in care traditia istorica si trecutul nostru militar sunt evidentiate, cunoscute si transmise mai departe generatiilor viitoare. Pentru Banca Nationala si muzeul sau, Muzeul Militar National ,,Regele Ferdinand I" este un valoros si de nadejde partener. Suntem onorati sa gazduim evenimentul de astazi.(…) La finalul intalnirii noastre va invit sa participati la vernisarea expozitiei noastre Muzeul Militar National Regele Ferdinand I - 100 de ani de istorie militara.

The post Aniversarea Muzeului Militar, organizata de BNR appeared first on Cotidianul RO.

Comments