Rep. Moldova priveste spre Vest: cati cetateni ar vota pentru unirea cu Romania si cati ar alege UE....


Aproape 36 la suta dintre cetatenii aflati acum in teritoriul Republicii Moldova ar vota pentru unirea cu Romania, in timp ce 46 la suta ar sustine modificarea Constitutiei in vederea aderarii la Uniunea Europeana (UE), arata un sondaj de opinie efectuat de compania de cercetare sociologica iData, potrivit agentiei de presa IPN. Actuala presedinta a Republicii Moldova, prooccidentala Maia Sandu, ar fi realeasa in scrutinele programate pentru sfarsitul lunii octombrie si inceputul lunii noiembrie.


Intrebati daca sunt pro sau contra unirii Republicii Moldova cu Romania, 35,7% dintre respondenti au declarat ca sunt pro, 54,8% au spus ca sunt contra, iar 9,5% nu au o optiune sau nu au raspuns, noteaza IPN.


,,Unionistii sunt, in general, mai aproape de centru, in regiunile unde ponderea cetatenilor romani este un pic mai inalta. Si sunt regiuni unde unionistii sunt sub 10%. De exemplu, cei mai multi contra unirii sunt la Cahul, Taraclia si Comrat, in sudul Republicii Moldova", a precizat directorul general al iData, Mihai Bologan.


Un sondaj efectuat de Centrul Social-Politic European in perioada 1-19 aprilie 2018 doar in Chisinau arata ca 55 la suta din populatie pledeaza pentru unirea cu Romania.


Cifrele pentru unire au crescut treptat de la pierderea puterii de catre comunisti, in 2009, mentinandu-se peste 30 la suta, cu fluctuatii de peste 40 la suta si chiar pana la 50 la suta intr-un sondaj efectuat de IMAS in perioada 12-27 aprilie 2021.


Sondajele iau in calcul doar date de pe teritoriul Republicii Moldova, nu si din diaspora, plecata in mare parte in UE, in principal in Italia si Germania. De regula, diaspora inclina decisiv balanta spre Vest.


Un lucru demn de remarcat este ca sentimentul national nu a disparut in Republica Moldova, dupa 154 de ani de ocupatie ruseasca si alti 23 de ani de propaganda antiromaneasca livrata intensiv dinspre Kremlin. Anexat de Rusia Tarista in 1812 in urma unei intelegeri cu Imperiul Otoman care a faramitat Principatul Moldovei, actualul teritoriu al Republicii Moldova, cu exceptia regiunii separatiste proruse Transnistria, a facut parte din Romania moderna doar 25 de ani, si anume intre 1918 si 1940 si 1941-1944. Perioada de independenta a inceput odata cu destramarea Uniunii Sovietice, in 1991.


Vot pro-UE


In ceea ce priveste inscrierea aderarii la UE in Constitutie, propusa de Maia Sandu intr-un referendum programat pe 20 octombrie, concomitent cu primul tur al alegerilor prezidentiale, aproape 67 la suta dintre respondentii contactati de iData au declarat ca vor participa la vot, 26 la suta s-au impotrivit, iar peste 7% fie nu s-au hotarat, fie nu au raspuns la aceasta intrebare.


Daca referendumul s-ar desfasura duminica viitoare, 46 la suta dintre cetatenii Republicii Moldova ar sustine modificarea Constitutiei in vederea aderarii la UE, 39 la suta ar vota impotriva, iar 12,7 la suta nu s-au hotarat sau au refuzat sa ofere un raspuns.


Sondajul arata totodata ca majoritatea - 56,1 la suta - cetatenilor Republicii Moldova sustin vectorul aderarii la UE. ,,In special, pentru integrarea in Uniunea Europeana sunt chisinauienii si locuitorii din centrul tarii. Impotriva, putem mentiona sudul si nord-estul. Dar, in general, sunt doar cateva regiuni unde ponderea celor care sunt impotriva este semnificativ mare. Sunt regiuni unde, de exemplu, doar 10% sunt impotriva. Este vorba despre centru, Chisinau", a explicat directorul general al iData.


Maia Sandu, spre un nou mandat


Participantii la sondaj au fost intrebati si daca s-au decis cu cine vor vota in alegerile prezidentiale. Conform raspunsurilor, 58,7 la suta au spus ,,da", 34,6% nu s-au hotarat, iar 7 la suta au evitat sa comenteze. Intrebati pe cine ar vota presedinte dintr-o lista de politicieni care le-a fost prezentata, cei mai multi, si anume 26,8 la suta, au ales-o pe Maia Sandu. Presedinta prooccidentala a Republicii Moldova este urmata de Renato Usatii (locul trei in scrutinul prezidential de acum patru ani), cu 12,7 la suta, Alexandr Stoianoglo - 11,2 la suta, Vasile Tarlev - 6,3 la suta, Irina Vlah - 6,1 la suta, Ion Chicu - 4,1 la suta, Tudor Ulianovschi - 3,5 la suta, Igor Munteanu - 2,1 la suta (nu este inscris in cursa) si Natalia Morari - 1,8 la suta.


,,Exista cumva un spatiu de circa 15% din populatie care inca se gandeste si aici politicienii mai au de lucru", a mentionat vicedirectoarea iData, Veronica Ates, citata de IPN.


Respondentilor le-au fost propuse diferite combinatii de vot in eventualitatea unui tur doi intre Maia Sandu si, pe rand, orice alt potential candidat, iar rezultatele arata ca actuala sefa a statului vecin ar invinge in toate cazurile, remarca jurnalistul Vitalie Calugareanu intr-un articol publicat in Deutsche Welle.


Unsprezece candidati la presedintie


Republica Moldova se afla de vinerea trecuta in plina campanie prezidentiala si pentru referendum. Comisia Electorala Centrala a inregistrat 11 candidati: fostul procuror general Alexandr Stoianoglo (Partidul Socialistilor din Republica Moldova), Maia Sandu (Partidul Actiune si Solidaritate), politicianul si omul de afaceri Renato Usatii (Partidul Nostru), fostul premier comunist Vasile Tarlev (Partidul pentru Viitorul Moldovei), fosta bascana a Gagauziei Irina Vlah (independenta), fostul premier socialist Ion Chicu (Partidul Dezvoltarii si Consolidarii Moldovei), fostul ministru de interne Andrei Nastase (independent), istoricul, politicianul si fostul boxer Octavian Ticu (Blocul Electoral ,,Impreuna"), fosta procuroare Victoria Furtuna (independenta), fosta jurnalista controversata Natalia Morari (independenta) si fostul ministru de externe Tudor Ulianovshi (independent).


Maia Sandu a adunat 3.000 de simpatizanti la mitingul tinut pentru lansarea campaniei, vinerea trecuta, in scuarul Teatrului National de Opera si Balet ,,Maria Biesu" din Chisinau, in timp ce unul dintre principalii ei contracandidati, procurorul general demis din cauza obstructionarii eforturilor anticoruptie, Alexandr Stoianoglo, a fost sustinut de numai 100 de oameni in fata Arcului de Triumf, constata Reuters.


Sandu a denuntat coruptia si invazia rusa la scara larga din Ucraina, precizand ca acestea sunt principalele amenintari, si s-a angajat din plin ca Republica Moldova, unul dintre cele mai sarace state din Europa, sa adere la UE. Negocierile de aderare sunt in toi, dupa ce Republica Moldova a obtinut statutul de stat candidat sub actuala presedintie de la Chisinau.


Kremlinul si oligarhii fugari cauta sa saboteze parcursul european


Campania antireferendum si anti-UE este dusa pe fata de o puzderie de actori politici prorusi si este manevrata din umbra de oligarhul fugar la Moscova, Ilan Sor, care cauta modalitati, inclusiv ilegale, de a capata puterea la Chisinau si de a scapa astfel de o condamnare la 15 ani de inchisoare pentru rolul sau in ,,Furtul miliardului" - devalizarea a trei banci moldovenesti.


Sondajul iData mai arata, in premiera, ca numarul cetatenilor care simt ca Republica Moldova merge intr-o directie corecta (41,8%) il depaseste pe cel al cetatenilor care simt contrariul (41,3%). Pentru comparatie, noteaza jurnalistul Vitalie Calugareanu, sondajele efectuate in perioada guvernarii oligarhice (2016-2019) notau ca peste 78% dintre cetatenii moldoveni considerau ca directia in care se misca statul era una gresita.


Facut public luni, sondajul iData a fost realizat in perioada 13-18 septembrie pe un esantion de 1.021 de persoane din 293 de localitati si are o marja maxima de eroare de 3 la suta.


Comments