Anomaliile din sistemul penitenciarelor: detinuti paziti de alti detinuti

Anomaliile din sistemul penitenciarelor: detinuti paziti de alti detinuti

Anomaliile din sistemul penitenciarelor: detinuti paziti de alti detinuti

Dotările şi condiţiile de lucru sunt la nivelul anilor 1970, se plâng angajaţii Penitenciarului din Drobeta Turnu Severin, care îşi desfăşoară activitatea exact în aceleaşi condiţii deplorabile ca şi deţinuţii, trebuind în plus să gestioneze incidente critice precum violenţa între deţinuţi ori agresiuni verbale şi fizice din partea acestora.

De altfel, multe dintre aceste agresiuni la adresa angajaţílor penitenciarelor nici măcar nu sunt raportate fiindcă „nu dă bine”, au declarat la Drobeta Turnu Severin, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

“Sunt singurul supraveghetor pe secţie, avem deţinuţi periculoşi care trebuie scoşi la diverse activităţi. Ne descurcăm foarte greu, în caz de nevoie facem apel la ceilalţi colegi care sunt în posturile de pază sau ofiţer de serviciu pe secţie”, spune Robert Mirea, angajat la Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin.

Preşedintele Sindicatului Independent Danubius, Mihai Bărbulescu, spun că lipsa personalului în penitenciar este una acută, care poate să ducă la evenimente deosebit de grave:

„În conformitate cu regulamentele şi actele normative pentru desfăşurarea bunei activităţi a unei unităţi de penitenciar, în această secţie ar trebui să lucreze trei cadre, însă personalul din serviciu este un singur cadru, care mai nou deserveşte două secţii de deţinere. Deţinuţii sunt persoane private de libertate care au ajuns să petreacă o perioadă în mediul încarcerat pentru faptul că au încălcat legea penală. Şi dacă au făcut-o o dată, ne punem întrebarea  de ce nu ar mai putea să o facă şi a doua oară împotriva personalului?”

Peste 15.000 de ore suplimentare

În mod normal, ar trebui să existe un sistem de alarmare personal, astfel că în caz de nevoie supraveghetorul să cheme ajutoare. Adică o grupă operativă gata oricând să intervină să aplaneze un posibil conflict, să apere viaţa acelui supraveghetor. Dar astea sunt doar poveşti în condiţiile în care, de exemplu, la Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin personalul este subdimensionat, adică dintr-un necesar de 506 de salariaţi sunt angajaţi doar 290 de oameni. Aşa se face că în anul 2016 sunt înregistrate peste 15.000 de ore suplimentare care nu pot fi recuperate, majoritatea în sectorul operativ, perspectiva fiind ca, pe fondul ieşirii din activitate a unui număr mare de angajaţi cu experienţă, această problemă să fie agravată.

Nu mai vorbim că cele 12 posturi de pază sunt deservite de 3 sau 4 agenţi pe fiecare din cele 5 schimburi organizate pentru a asigura permanenţa pazei şi supravegherii locului de deţinere. În completare sunt folosiţi deţinuţi, agenţii de penitenciare, rămânând în fiecare zi până la 13 ore în post fără a putea fi schimbaţi.
Şi asta în condiţiile în care nicio ţară din lume nu mai foloseşte deţinuţi la pază fiindcă este lesne de înţeles ce s-ar întâmpla în cazul unui incident major în incinta unui penitenciar.

La toate acestea se adaugă faptul că deseori cabinetul medical este închis din lipsă de personal, iar educatorii şi psihologii îşi desfăşoară activitatea în condiţii de risc pentru siguranţa proprie din lispă de personal de supraveghere. Nu există un vestiar şi duşuri pentru cadre. Mijloacele de transport sunt improprii şi insuficiente, foarte multe trebuind a fi scoase din uz, în condiţiile în care penitenciarul are în gestiune o Secţie exterioară la 32 de km distanţă.


 

Comments