Aplicatia care noteaza cetatenii in functie de stilul de viata va fi lansata in China. Cum ti se sca...


Noi provocari in perioada post-coronavirus: autoritatile din Huangzhou, 10.000.000 de locuitori, testeaza o aplicatie prin care sa clasifice populatia in timp real printr-o o "scara de sanatate" de la 0 la 100 de puncte, a dezvaluit web site-ul serviciilor de sanatate municipale, citat de Le Figaro.


Nota se poate schimba de la o zi la alta, in functie de activitatile fiecarei persoane.


De exemplu, bei un pahar de "baijui", poti pierde 1,5 puncte, iar daca fumezi cinci tigari pe zi, scorul scade cu trei puncte.


In schimbi, daca dormi sapte ore pe noapte, ti se adauga un punct.


La ce foloseste?

Primaria din Hangzhou nu precizeaza cum determina comportamentul utilizatorilor si ce face guvernul cu informatiile pe care le colecteaza. Cert este ca datele pot fi colectate la nivel de companii sau de cartiere.


Aplicatia e deja in proces de testare. Voluntarii s-au inregistrat cu un numar de telefon si au fost rugati sa-si introduca pe platforma numele si codul numeric personal.


Aplicatia ar putea fi lansata chiar luna viitoare. "Serviciile de sanatate municipale trebuie sa profite de aceasta oportunitate tehnologica", a spus Sun Yongrong, membru al comisiei de sanatate a orasului.


"Sper ca aplicatia va fi optionala pentru locuitorii orasului"

Lawrence Li, specialist in probleme de tehnologie, spera ca aplicatia pregatita pentru Hangzhou va fi optionala: "In cazul coronavirusului, cred ca oamenii au fost de acord. Dar daca asta va deveni noul standard, va fi o cu totul alta poveste".


Proiectul aplicatiei a fost foarte dezbatut pe retelele de socializare.


Daca fumez, beau sau dorm, nu este problema guvernului!

Comentariu pe reteaua Weibo, Twitterul chinezesc:

Hangzhou a fost prima metropola care a folosit aplicatia care permite utilizatorilor sa verifice daca au fost in pericol sa contracteze coronavirusul, daca s-au aflat in apropierea unei persoane contaminate sau suspecta de coronavirus.


Aplicatia care te lasa sau nu sa urci in autobuz


Sistemul de detectare ofera un cod verde, portocaliu sau rosu care autoriza sau nu utilizatorul sa foloseasca transportul public sau pentru a accesa diferite spatii publice.


Aplicatia a fost dezvoltata de departamente ale guvernului chinez si China Electronics Technology Group Corporation. Datele erau trimis catre autoritatile din sanatate si transport, avertizau persoanelor identificate ca fiind in pericol si li se recomanda sa ramana acasa si sa informeze autoritatile medicale locale.


Aplicatiile dezvoltate de Alibaba, cu sediul chiar la Hangzhou, si Tencent au un loc central in viata chinezilor, supusi unui sistem de "credit social" care, de exemplu, le poate interzice zborul sau rezervarea unei camere de hotel daca au datorii.

Comments