Rostopasca – cum se foloseste si ce beneficii are iarba de negi

Rostopasca – cum se foloseste si ce beneficii are iarba de negi

Rostopasca – cum se foloseste si ce beneficii are iarba de negi


Rostopasca sau iarba de negi ori negelarita, asa cum mai este denumita in termeni populari, este planta medicinala folosita pentru tratarea mai multor afectiuni, chiar si pentru probleme gastrice si astm. Vezi cum este indicat sa folosesti rostopasca si care sunt beneficiile ei.


Rostopasca este planta ce creste pana la un metru in inaltime, are flori galbene, iar in interior are un laptisor amar de culoare rosiatica, care este extras din tulpina. Se gaseste aproape in toate zonele umede abandonate, pe garduri, in paduri sau in locurile unde se depoziteaza deseuri si se culege incepand cu luna mai pana in septembrie.


Nota: Informatiile din acest articol nu inlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Va recomandam, inainte de a incerca orice tratament, sa consultati medicul si sa urmati indicatiile acestuia.


Rostopasca - actiuni si proprietati

Rostopasca este un medicament natural recomandat in terapia naturista a mai multor afectiuni hepatice, dar si in procesul de refacere/cicatrizare a anumitor boli de piele (negi) si constipatie ori reumatism.


Preparatele ce au in compozitie rostopasca au actiune:


Antispastica; Analgezica; Antiseptica; Antibacteriana; Antioxidanta; Cicatrizanta; Antitumorala; Regeneranta; Antivirala; Duretica; Diaforetica; Expectoranta.
Laptisor amar de rostopasca

Beneficiile rostopascai
Amelioreaza problemele gastrice

Consumul regulat, zilnic, timp de 4 saptamani, calmeaza durerile stomacale, crampele, greata si varsaturile, dar reduce si severitatea refluxului gastroesofagian.


Adjuvant in regenerarea hepatica

Datorita actiunii antivirale, rostopasca consumata sub forma de ceai sau tinctura este un adjuvant natural in terapia hepatitei B si C. Ceaiul ajuta la grabirea vindecarii si la eliminarea mai rapida a simptomelor. De asemenea, planta este indicata si in cazul ficatului gras ori hepatitei generate de consumul de alcool.


Rostopasca amelioreaza colita ulcerativa

Rostopasca contine in cantitati mari acid chelidonic, ingredient ce este eficient in tratarea colitei ulcerative, afectiune inflamatorie a intestinelor. Un consum regulat, dar nu in exces, poate fi un medicament natural.


Floare de roscopasca

Amelioreaza simptomele dermatitei atopice

Compresele cu rostopasca sunt calmante in cazul inflamatiei sau pruritului, simptome specifice dermatitei.


Stimuleaza productia de bila

Productia mare de bila este de ajutor pentru functionarea normala a digestiei, deoarece bila ajuta la digerarea grasimilor si implicit la inlaturarea substantelor toxice.


Trateaza negii

Rostopasca este deja renumita pentru tratarea negilor. Planta contine o forma speciala de latex cu un inhibitor de cisteina proteza. Aplicarea rostopascai ajuta si in tratarea dermatitei atopice (o forma diferita de eczema) si reduce inflamatia si senzatia de mancarime.


Reduce durerile

Durerea de dinti si de stomac poate fi ameliorata cu ajutorul rostopascai. Extractul din planta, in special alcaloizii din compozitie, ajuta la blocarea semnalului durerii care ajunge spre creier.


Rostopasca - alte beneficii
Stimuleaza sistemul imunitar; Reduce colesterolul si protejeaza vasele de sange; Reduce simptomele astmului; Trateaza rinita alergica; Reduce simptomele depresiei; Reduce simptomele artritei reumatice; Reduce riscul de osteoporoza si sustine dezvoltarea armonioasa a oaselor; Sustine sanatatea vezicii biliare.
Cum se administreaza/ consuma rostopasca
Sub forma de ceai

Se amesteca o lingurita de plante uscate de rostopasca intr-o cana de 250 ml de apa fierbinte. Se lasa totul la infuzat pentru 10 minute, dupa care se strecoara ceaiul si se consuma. Se poate consuma ceai de rostopasca in cure de 10 zile, pana la trei cani pe zi.


Ceai din rostopasca

Sub forma de pulbere

Se macina tulpina uscata de rostopasca pentru a obtine pulbere. Se ia o jumatate de lingurita pe zi, se tine sub limba, dupa care se bea un pahar de apa. Cura cu tinctura poate fi urmata timp de maximum trei saptamani, de trei ori pe zi, inainte de masa.


Sub forma de tinctura

Tinctura se prepara din 15 linguri de pulbere de rostopasca cu 400 ml de alcool la 50 de grade. Se lasa totul la macerat pentru doua saptamani, dupa care se conuma 20 de picaturi impreuna cu 100 ml de apa, de trei ori pe zi, timp de 10 zile.


Tinctura din rostopasca

Sub forma de cataplasma

Pentru cataplasma se lasa la macerat 50 de grame de frunze uscate in doua cani de apa calda, dupa care sucul se pune intr-o sticla cu pulverizator si se aplica pe zonele afectate ale pielii. Se repeta zilnic procedura, mai ales in cazul infectiilor pielii, timp de patru saptamani.


Contraindicatii si efecte adverse

Orice cura cu aceasta planta medicinala trebuie urmata doar dupa indicatiile unui medic specialist.


Pentru persoanele care urmeaza un tratament medicamentos ori care au boli cronice, rostopasca poate bloca efectul unor medicamente. In aceasta categorie intra si persoanele care sufera de boli autoimune precum lupus, reumatism, scleroza multipla.


Consumul in exces poate provoca stari de greata, oboseala, febra si ameteli.


Comments