Dupa trei luni, Lombardia a ramas un epicentru al pandemiei. De ce a esuat sistemul sanitar al celei...


Lombardia a fost prima regiune italiana lovita de COVID-19, inca din februarie, si ramane si acum un focar important de infectie, scrie Politico. Iar furia cetatenilor la adresa autoritatilor creste, pe masura ce devine clar ca o mare parte din vina pentru uriasa tragedie o poarta autoritatile, care timp de ani au neglijat sistemul public de sanatate, iar cand a inceput criza au luat masuri proaste si au facut nenumarate gafe.




De la inceputul pandemiei in Europa, regiunea italiana Lombardia a devenit un simbol al esecului autoritatilor in combaterea coronavirusului.


Vestile despre spitalele coplesite, despre medicii care trebuie sa aleaga pe cine sa tina in viata si despre numarul urias al mortilor, care nu mai aveau loc in morgile oraselor, au facut inconjurul lumii, scrie Politico.


Cea mai bogata regiune a Italiei, admirata pentru sistemul sau de sanatate, a inregistrat cel putin 15.500 de decese confirmate, jumatate din numarul total de morti din intreaga Italie.


Numarul de cazuri de infectie este si el mult mai mare, in comparatie cu oricare alta regiune.


Lombardia are, de departe, cel mai mare numar de infectii din Italia Sursa: Il Messaggero

Iar acum, intr-un moment in care restrictiile sunt ridicate, Lombardia ramane regiunea cu cel mai mare numar de infectii si risca sa isi vada granitele inchise si dupa 3 iunie.


Furia cetatenilor

De ce a performat Lombardia atat de prost in criza coronavirusului este o intrebare care ii bantuie pe localnici si care alimenteaza criticile la adresa conducerii politice.


In fata atacurilor din toate partile, guvernatorul Attilio Fontana a insistat ca nu ar fi putut face nimic diferit.


Am fost aruncat intr-un uragan pentru care nimeni nu ne-a pregatit si am facut alegeri pentru a asigura sanatatea cetatenilor nostri.

Attilio Fontana, guvernatorul Lombardiei:

"Spre deosebire de alte cazuri, noi am avut o crestere exponentiala imediata - dupa 10 zile am avut aproape 1.000 de cazuri de infectie, dintre care jumatate au fost spitalizate", a spus el.


Desi Fontana, membru al partidului extremist Liga, considera ca tragedia nu ar fi putut fi evitata, criticii sunt in dezacord.


De fapt, in ultimele zile, criticile s-au transformat in furie. La Stampa a anuntat miercuri ca guvernatorul Lombardiei beneficiaza de doua zile de escorta politiei.


Masura a fost decisa de prefectura din Varese din cauza climatului "incandescent" din jurul lui Fontana.


Acesta a primit deja mai multe amenintari. Iar la Milano, cel putin doua mesaje pictate pe zidurile din oras il catalogheaza drept "asasin".


<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="it" dir="ltr">"<a href="https://twitter.com/hashtag/Fontana?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#Fontana</a> assassino". Ricordate i comunisti a spasso del 25 aprile? Adesso si mettono a scrivere sui muri contro il governatore della <a href="https://twitter.com/hashtag/Lombardia?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#Lombardia</a> <a href="https://t.co/kkOKZkyTar">https://t.co/kkOKZkyTar</a> <a href="https://t.co/8SvZie3Hju">pic.twitter.com/8SvZie3Hju</a></p>-- Quotidiano Libero (@Libero_official) <a href="https://twitter.com/Libero_official/status/1261265893545443331?ref_src=twsrc%5Etfw">May 15, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Iar in Bergamo, unul dintre orasele cele mai lovite din regiune, un grup Facebook pentru familiile victimelor COVID numit "Noi denunceremo" (Va vom denunta) a adunat deja 54.000 de membri.


Gafe uimitoare ale autoritatilor

In ultimele zile, o serie de gafe politice au exacerbat lipsa de incredere in guvernul local si au crescut temerile cum ca lipsa de abilitate a oficialilor ar putea permite un al doilea val epidemic.


In timpul weekendului, ministrul regional al sanatatii, Giulio Gallera, s-a facut de ras dupa ce a spus intr-un interviu ca rata de reproducere a virusului este acum de 0,5 in Italia, ceea ce inseamna ca o persoana trebuie sa vina in contact cu doi oameni infectati in acelasi timp pentru a se imbolnavi.


"Nu este asa de usor", a spus el.


Lipsa de intelegere a lui Gallera in privinta semnificatiei ratei de reproducere a declansat un val de critici pe retelele sociale din partea oamenilor preocupati de faptul ca oficialii insarcinati cu coordonarea raspunsului la epidemie nu stiu lucruri de baza.


Duminica, Fontana a facut si el o gafa, anuntand victorios ca in regiune nu au mai existat noi decese provocate de COVID-19. Ulterior s-a aflat ca exista decese si ca informatia falsa a fost rezultatul unei proaste comunicari intre spitale si autoritati.


Guvernatorul Lombardiei, Attilio Fontana, sub un tir de critici FOTO: EPA

Un sistem sanitar privat puternic, un sistem sanitar public neglijat

Nu exista o singura explicatie simpla pentru tragedia petrecuta in Lombardia. Unii comentatori au explicat ca regiunea a fost in mod particular vulnerabila deoarece are o densitate mare a populatiei si ca nivelul mare al activitatii economice inseamna ca rezidentii - care au si o varsta medie mai ridicata decat in restul tarii - sunt foarte mobili.


Dar criticii arata cu degetul si spre greselile decizionale, incompetenta guvernului si, in mod surprinzator, esecurile sistemului sanitar atat de laudat.


De fapt, spune Massimo Galli, seful departamentului de boli infectioase de la spitalul Sacco din Milano, cea mai mare problema a Lombardiei a fost managementul resurselor sanitare.


Toata atentia a fost concentrata pe spitale, care au devenit focare de infectie, iar medicii generalisti au fost ignorati si au fost lasati fara ajutor pentru a-i trata pe oamenii de acasa.

Massimo Galli, specialist in boli infectioase la spitalul Sacco din Milano:

Asta inseamna ca multi oameni au murit in propriile case fara sa fie testati, pe masura ce virusul s-a raspandit fara sa fie controlat.


Sanatatea este o competenta regionala in Italia, ceea ce inseamna ca tara nu are un sistem unificat sanitar.


In Lombardia, care a fost guvernata in ultimii 25 de ani doar de politicieni de dreapta, autoritatile s-au concentrat pentru a construi un sistem sanitar privat, care ofera servicii profitabile, cum ar fi proceduri chirurgicale complexe si tratamente specializate.


Mai putina atentie a fost oferita sistemului public de sanatate, care s-a ocupat de partile mai putin profitabile: serviciile de urgenta, ingrijirea generala si geriatria. Slabit de ani de reduceri de costuri si lipsa de personal, sistemul public a fost coplesit rapid de numarul de bolnavi de COVID-19, scrie Politico.


Pentru Stefania Carrara, al carei tata vitreg a murit de COVID-19 in luna martie, reputatia regiunii pentru "excelenta medicala" pare acum o gluma proasta.


"Suntem asa de excelenti incat la doua luni dupa moartea lui Carlo sunt singura din familie care a fost testata, si asta doar datorita angajatorului meu", spune femeia.


Numarul redus de teste a fost constant o problema in regiune. In regiunea alaturata, Veneto, autoritatile au reusit sa incetineasca raspandirea virusului cu o campanie masiva de teste si prin izolarea bolnavilor.


Lombardia are o densitate a populatiei mai mare si a avut mai multe cazuri initiale, dar lipsa de teste de la debutul epidemiei a avut un efect major asupra raspandirii virusului, crede Galli.


Lombardia, in intarziere

Marti, autoritatile au anuntat ca 22 de persoane au murit in Lombardia in ultimele 24 de ore. In regiune au fost inregistrate si 159 de noi cazuri de infectie, aproape jumatate din numarul confirmat pentru intreaga tara.


Situatia in care se afla inca Lombardia si mesajele transmise de autoritatile regionale nu ofera oamenilor siguranta ca regiunea poate fi redeschisa complet.


Dupa o serie de imagini cu oameni adunati la Milano, care au adus critici pentru autoritati, Fontana a insistat ca este gata sa impuna din nou restrictii.


Capitala regiunii, un bastion al economiei italiene, este dornica sa se intoarca la normalitate, dar situatia este complicata.


Cea mai mare greseala, potrivit primarului din Milano, Giuseppe Sala, a fost "lipsa de claritate initiala", care nu mai trebuie repetata, daca regiunea vrea sa isi reinceapa activitatea odata cu celelalte zone ale Italiei.


De notat ca la lipsa de claritate initiala a contribuit chiar Sala, care a pornit, la final de februarie, campania "Milano nu se opreste", de promovare turistica a orasului, o idee aspru criticata ulterior.


In acest timp, restul Italiei se uita cu neliniste spre nord. Regiunile sudice, Sicilia sau Sardinia, ar vrea ca turistii care vin din nord sa aiba un pasaport de sanatate, care sa ateste ca nu sunt bolnavi.


Iar ultimele informatii care circula in presa italiana spun ca Lombardia, dar si alte regiuni, precum Piemonte si Emilia-Romagna, ar putea sa ramana in carantina si dupa 3 iunie, data la care italienii ar trebui sa primeasca dreptul de a calatori intre regiuni.


Comments