ASF da un nou termen pentru plafonarea RCA

ASF da un nou termen pentru plafonarea RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) propune prelungirea plafonarii tarifelor RCA pana la 30 septembrie 2024 motivand ca o astfel de masura combate cresterea excesiva a preturilor ce poate avea loc brusc, pe fondul dezechilibrelor din piata, se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern publicat de Ministerul Finantelor.

„In prezent, in piata asigurarilor RCA din Romania se manifesta in continuare o reticenta in ceea ce priveste apetitul la risc al asiguratorilor RCA pentru anumite categorii de asigurati si exista un grad ridicat de concentrare care continua sa reprezinte o vulnerabilitate a pietei atat din prisma expunerii pe clase de asigurare, cat si din perspectiva cotelor de piata semnificative detinute de un numar relativ mic de societati de asigurare, ceea ce arata un grad scazut de concurenta. In acelasi timp, se constata mentinerea unui numar ridicat de incadrari in categoria asiguratilor cu risc ridicat
a unor intregi categorii de risc, ceea ce conduce la un risc sistemic in ceea ce priveste acoperirea gradului de cuprindere in asigurare a parcului auto din Romania si la neindeplinirea obligatiilor Romaniei ce rezulta din Tratatul de aderare la Uniunea Europeana”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Potrivit documentului, din numarul total de vehicule din parcul national auto, respectiv 10.333.293, la data de 6 iunie 2024 erau asigurate un numar de 7.486.349 de vehicule.

Cazurile prelucrate incadrate in categoria asiguratilor cu risc ridicat, in perioada 1 ianuarie – 2 iunie 2024, sunt in numar de aproximativ 41.500 din care aproximativ 201 au fost preluate voluntar, iar 41.300 au fost alocate automat catre asiguratori.

„O astfel de situatie denota existenta unui dezechilibru intre cerere si oferta si are potentialul de a genera consecinte negative, in sensul unei presiuni suplimentare asupra preturilor dupa data de 30 iunie 2024, data la care inceteaza efectele Hotararii Guvernului nr. 1326/2023, situatie cu impact social si economic, printre acestea enumerandu-se: imposibilitatea acoperirii riscului la care sunt supusi ceilalti participanti la trafic, in cazul in care vehiculele neasigurate ies in trafic; cresterea riscului la care sunt supusi participantii la trafic atunci cand sunt produse accidente de vehicule in care sunt implicate vehicule neasigurate, mai ales atunci cand rezulta vatamari corporale grave sau deces; cresterea nevoii de finantare a Fondului national de protectie ca urmare a obligatiei acestuia de a acoperi prejudiciile produse tertelor persoane prin intermediul unor vehicule neasigurate; obligatia persoanelor neasigurate, responsabile de producerea accidentelor, de a acoperi din resurse proprii prejudiciile platite din disponibilul Fondului national de protectie”, se mai arata in document.

In aceste conditii, initiatorii proiectului au explicat ca, prin prelungirea pana la data de 30 septembrie 2024 a perioadei de aplicare a hotararii privind stabilirea tarifelor de prima maxime, se combate cresterea excesiva a preturilor si se urmareste stabilizarea graduala a pietei de asigurari RCA.

„Avand in vedere cele prezentate, o solutie temporara pentru remedierea starii de fapt o poate constitui prelungirea pana la data de 30 septembrie 2024 a perioadei de aplicare a HG nr. 1326/2023 privind stabilirea tarifelor de prima maxime si a altor masuri aplicabile de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie. Prin aplicarea acestei masuri se combate cresterea excesiva a preturilor ce poate avea loc brusc pe fondul dezechilibrelor anterior descrise si se urmareste stabilizarea graduala a pietei de asigurari RCA pentru a evita propagarea efectelor negative in alte sectoare ale economiei nationale. Situatia actuala poate fi incadrata ca si situatie de criza, dezechilibru major intre cerere si oferta si disfunctionalitate evidenta a pietei asa cum acestea sunt stipulate in prevederile art. 4 alin. (3) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In acest caz, Guvernul poate interveni pentru o perioada de timp limitata prin stabilirea modului de determinare a primelor practicate de catre asiguratorii RCA astfel incat imprejurarile care determina situatia de criza sa fie depasita”, se mentioneaza in nota de fundamentare.

The post ASF da un nou termen pentru plafonarea RCA appeared first on Cotidianul RO.

Comments