O boala grava prezisa printr-o analiza de sange

O boala grava prezisa printr-o analiza de sange

O simpla analiza de sange ar putea prezice boala Parkinson cu 7 ani inainte de aparitia simptomelor, un „pas major inainte” in diagnosticarea acestei afectiuni, relateaza miercuri DPA/PA Media.

Predictia si diagnosticarea timpurie ar putea ajuta, in opinia cercetatorilor, la gasirea unor tratamente care ar putea incetini sau stopa boala Parkinson.

Testul utilizeaza inteligenta artificiala (AI) pentru a prezice boala, care este cauzata de moartea celulelor nervoase din zona creierului care controleaza miscarile.

Atunci cand aceste celule nervoase mor sau sunt afectate, isi pierd capacitatea de a crea o substanta chimica numita dopamina.

Persoanele diagnosticate cu boala Parkinson sunt tratate in prezent cu dopamina prin terapie de substitutie, insa dupa ce au dezvoltat deja simptome, cum ar fi tremuraturi sau lentoare a miscarilor.

Un diagnostic si un tratament precoce ar contribui la protejarea celulelor cerebrale producatoare de dopamina.

„Prin determinarea a opt proteine din sange putem identifica potentiali pacienti cu Parkinson cu cativa ani inainte (de aparitia simptomelor, n.r.). Acest lucru inseamna ca terapiile medicamentoase ar putea fi administrate intr-un stadiu mai timpuriu, ceea ce ar putea incetini progresia bolii sau sau chiar sa previna aparitia ei”, a declarat dr. Michael Bartl de la Centrul Medical Universitar din Goettingen si de la Paracelsus-Elena-Klinik Kassel, Germania, co-autor principal al studiului, alaturi de dr. Jenny Hallqvist, UCL Queen Square Institute of Neurology din Londra.

Profesorul David Dexter, director de cercetare in cadrul organizatiei Parkinson’s UK, a declarat: „Aceasta cercetare, cofinantata de Parkinson’s UK, reprezinta un pas important important in cautarea unei solutii definitive si usor de utilizat de catre pacienti pentru diagnosticarea bolii Parkinson.

„Gasirea unor markeri biologici care pot fi identificati si masurati in sange este mult mai putin invaziva comparativ cu o punctie lombara, care este utilizata din ce in ce mai mult in cercetarea clinica”, a precizat David Dexter.

Studiul a constatat ca atunci cand o ramura a AI numita invatare automata a analizat un grup de opt markeri biologici din sange, ale caror concentratii sunt modificate la pacientii cu Parkinson, ar putea oferi un diagnostic cu o precizie de 100%.

Autorul principal al cercetarii, profesorul Kevin Mills, de la UCL Great Ormond Street Institute of Child Health, a declarat: „Pe masura ce noi terapii devin disponibile pentru tratarea bolii Parkinson, trebuie sa diagnosticam pacientii inainte ca acestia sa dezvolte simptomele. Nu ne putem regenera celulele cerebrale, de aceea trebuie sa le protejam pe cele pe care le avem”.

Cu o finantare suficienta, se spera ca testul va fi utilizat in sistemul sanitar din Regatul Unit in doi ani, a adaugat Mills.

La studiu au participat 72 de pacienti cu o tulburare de comportament din timpul somnului asociata cu miscarea rapida o ochilor (iRBD) deoarece se stie ca aproximativ 75-80% dintre aceste persoane vor dezvolta o sinucleopatie – un tip de tulburare cerebrala cauzata de acumularea anormala a unei proteine numite alfa-sinucleina in celulele creierului – asociata cu boala Parkinson.

Pacientii au fost monitorizati timp de zece ani si, potrivit cercetatorilor, predictiile AI s-au dovedit pana in prezent corecte, echipa reusind sa prezica in mod corect ca 16 pacienti vor dezvolta boala Parkinson si reusind sa faca acest lucru cu pana la sapte ani inainte de aparitia simptomelor.

Potrivit Parkinson’s UK, aproximativ una din 37 persoane care traiesc in prezent in Marea Britanie va ajunge sa fie diagnosticata cu boala Parkinson.

Cercetarea, care a fost finantata printr-o bursa UE Orizont 2020, Parkinson’s UK, National Institute for Health and Care Research sustinut de Biomedical Research Centre si Fundatia Szeben-Peto, a fost publicat in jurnalul stiintific Nature Communications.

The post O boala grava prezisa printr-o analiza de sange appeared first on Cotidianul RO.

Comments