Au crescut presiunile politice asupra presei. Unde se afla Romania

Au crescut presiunile politice asupra presei. Unde se afla Romania

Presiunea politica asupra presei este in crestere in intreaga lume, desi jumatate din glob voteaza in acest an, avertizeaza Reporteri fara Frontiere (RSF) in clasamentul pe anul 2024 publicat vineri si citat de AFP.

Norvegia ramane in fruntea acestui al 22-lea clasament al libertatii presei, in timp ce Eritreea se afla pe ultima pozitie, pe locul 180, dupa Siria.

Romania, in crestere cu patru pozitii fata de 2023

Romania se afla pe pozitia 49, in crestere cu patru locuri fata de anul 2023, cand se clasa pe pozitia a 53.

Potrivit RSF, „Romania se mandreste cu un peisaj mediatic divers si relativ pluralist, oferind un teren fertil pentru investigatii puternice de interes public. Dar lipsa de transparenta in ceea ce priveste finantarea mass-media, in special de catre stat, precum si dificultatile pietei submineaza fiabilitatea informatiei si increderea in mass-media”, scrie RSF.

Conditii precare pentru practicarea jurnalismului in trei sferturi din tari.

La nivel global, conditiile pentru practicarea jurnalismului sunt precare in trei sferturi din tari.

RSF denunta in special „absenta clara a vointei politice a comunitatii internationale de a pune in aplicare principiile protectiei jurnalistilor” in Gaza. Peste 100 de reporteri palestinieni au fost ucisi de armata israeliana, cel putin 22 dintre ei in exercitarea atributiilor lor, aminteste RSF.

In mare, aceasta editie din 2024 scoate in evidenta ca statele acorda mai putina protectie jurnalismului.

RSF subliniaza astfel „o deteriorare ingrijoratoare a sprijinului si respectului pentru autonomia presei”, in contextul in care „2024 este cel mai mare an electoral din istoria lumii”.

Aproape jumatate din populatie este afectata de cel putin un scrutin, din India pana in Statele Unite, sau la alegerile europene, ceea ce sugereaza noi „presiuni foarte puternice”.

Pradatori asumati

In Argentina (locul 66, o scadere de 26 de pozitii), noul presedinte ultraliberal Javier Milei a anuntat in martie inchiderea agentiei publice de presa Telam, pe care o acuza de „propaganda”.

„Situatia este deosebit de ingrijoratoare” in aceasta tara condusa de unul dintre „pradatorii asumati ai libertatii presei”, avertizeaza RSF.

In Sahel, juntele care au preluat puterea in Niger (locul 80), Burkina (locul 86) si Mali (locul 114) „continua sa-si stranga latul in jurul mass-media si sa impiedice activitatea jurnalistilor”, potrivit RSF.

Controlul retelelor sociale si al internetului este foarte extins in Vietnam (locul 174) si China (locul 172), tara care, pe langa faptul ca inchide cel mai mare numar de jurnalisti din lume, practica cenzura si supravegherea.

In Europa de Est si Asia Centrala, „cenzura mass-media s-a intensificat, intr-un mimetism spectaculos al actelor de represiune ruse”, observa specialistii RSF, citand Belarusul (locul 167), Georgia (locul 103), Kirgizstanul (locul 120) si Azerbaidjanul (locul 164). Rusia, unde presedintele Vladimir Putin a fost reales in martie, ocupa locul 162.

In plus, arsenalul dezinformarii a fost imbogatit cu ajutorul inteligentei artificiale generative. Acest lucru este evidentiat de un „deepfake” audio (editare avansata) a carei victima a fost jurnalista Monika Todova din Slovacia (locul 29, o scadere de 12 locuri) inainte de alegerile legislative din toamna trecuta. Un continut de pe urma caruia „a profitat in mod clar dezinformarea prorusa care afecteaza tara”, potrivit RSF.

In alte parti ale Europei, libertatea presei este „testata de majoritatile aflate la guvernare din Ungaria, Malta si Grecia”.

Ingerinte pe scara mare

In mai mult de trei sferturi din tarile lumii exista o implicare constanta a actorilor politici in campanii de propaganda sau dezinformare. Aceasta implicare este descrisa ca fiind „sistematica” in 31 de tari.

Cele mai semnificative scaderi in ceea ce priveste libertatea presei se observa in Afganistan sub conducerea talibanilor (locul 178, o scadere de 26 locuri), in Togo (locul 113, o scadere de 43 de locuri) si in Ecuador (locul 110, o scadere de 30 de locuri).

In schimb, situatia se imbunatateste in Chile (locul 52, o crestere de 31 de locuri), Brazilia (locul 82, o crestere de 10 locuri) si Polonia (locul 47, o crestere de 10 locuri). „Vointa politica poate oferi garantii mai bune” pentru mass-media, subliniaza Anne Bocande, director editorial al RSF.

Acest clasament este realizat pe baza „unui studiu cantitativ al abuzurilor comise impotriva jurnalistilor”, pe de o parte, si pe baza „unui studiu calitativ”, pe de alta parte. Acesta din urma se bazeaza „pe raspunsurile a sute de experti in libertatea presei (jurnalisti, academicieni, aparatori ai drepturilor omului) la aproximativ o suta de intrebari”.

The post Au crescut presiunile politice asupra presei. Unde se afla Romania appeared first on Cotidianul RO.

Comments