Avertismentul sumbru al lui George Soros dupa referendumul pentru BREXIT

Avertismentul sumbru al lui George Soros dupa referendumul pentru BREXIT

Avertismentul sumbru al lui George Soros dupa referendumul pentru BREXIT

George Soros
George Soros

”Se desfăşoară lent (criza n.r.), dar Brexitul o va accelera. Este probabil să întărească tendinţa deflaţionistă care deja era prevalentă”, a spus Soros.

Miliardarul şi-a dobândit renumele de manager de fonduri în 1992, când a pariat împotriva lirei sterline şi a câştigat 1 miliard de dolari, provocând ieşirea monedei din mecanismul european al ratelor de schimb.

Soros a avertizat joi că aterizarea dură a economiei chineze este ”practic inevitabilă”, argumentând că economia alimentată de datorii seamănă cu cea a Statelor Unite la instalarea crizei financiare.

Sistemul bancar al Europei continentale nu şi-a revenit din criza financiară din 2008, iar acum va fi ”testat serios”.

”Ştim ce trebuie făcut. Din nefericire, neînţelegerile politice şi ideologice din zona euro au stat în drumul folosirii Mecanismului European de Stabilitate” ca frână, a arătat investitorul.

Soros a avertizat înainte de referendumul britanic că lira sterlină s-ar putea deprecia cu peste 20% faţă de dolar, dacă britanicii votează penntru ieşirea din Uniune.

Lira sterlină a coborât la cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani, după referendum, iar ulterior şi-a revenit uşor.

Un purtător de cuvânt al miliardarului a declarat recent că Soros a făcut plasamente pe termen lung în lire, înainte de referendum, dar că a câştigat de pe urma altor investiţii, datorită estimărilor sale conservatoare, care i-au adus câştiguri.

”Decizia Marii Britanii înseamnă că ipoteticul a devenit foarte real. Lira s-a prăbuşit, Scoţia ameninţă cu separarea, iar unii dintre cei care au susţinut Brexit-ul încep să realizeze viitorul întunecat al ţării şi al lor. Chiar şi susţinătorii ieşirii retractează afirmaţiile necinstite despre Brexit”, a spus Soros joi.

Miliardarul consideră că zona euro a rămas în urma altor regiuni, în redresarea globală de după criza financiară, din cauza politicilor fiscale restrictive, iar acum trebuie să se lupte cu o viitoare încetinire, a arătat Soros.

”Ortodoxia liderilor germani stă în calea singurului răspuns eficient, un buget al zonei euro care ar putea să adopte politici contra-ciclice”, a mai spus Soros.

Politicile contra-ciclice constau în reducerea cheltuielilor şi creşterea taxelor în perioadele de creştere economică şi majorarea cheltuielilor şi reducerea taxelor în timpul recesiunilor.

Soros a lăudat acţiunile fostului preşedinte al Rezervei Federale americane, Ben Bernanke, în timpul crizei financiare, ca fiind abordarea corectă, dar a apreciat că Europa se află ”într-o capcană deflaţionistă”.

”Sunteţi prinşi în această idee greşită despre datoria guvernamentală. Aveţi nevoie de creştere, iar apoi totul va fi la locul potrivit”, consideră investitorul.

Soros a cerut UE să nu penalizeze votanţii britanici în timp ce ignoră îngrijorările lor legitime despre minusurile blocului comunitar.

”Liderii europeni ar trebui să îşi recunoască greşelile şi deficitul de democraţie din actualele aranjamente instituţionale. Oare alegătorii din Franţa, Germania, Suedia, Italia, Polonia şi restul ţărilor văd beneficiile aduse de UE vieţilor lor?”, a întrebat Soros.

”Dacă răspunsul este da, UE va fi mai puternică. Dacă nu, până la urmă se va destrăma”, a continuat el.

Soros a spus că atunci când a fost invitat să vorbească în Parlament criza refugiaţilor era cea mai mare problemă cu care se confrunta Europa. De atunci, crica refugiaţilor a jucat un rol crucial în aducerea unei calamităţi mai mari, Brexit-ul.

Articole recomandate

Comments