Azi e greva la Varsovia. #Varsoviaefemeie se numeste greva

Azi e greva la Varsovia. #Varsoviaefemeie se numeste greva

Azi e greva la Varsovia. #Varsoviaefemeie se numeste greva


Numerosi polonezi au intrat miercuri in greva, iar manifestantii s-au adunat pentru a saptea zi consecutiva in mai multe orase pentru a protesta fata de decizia Tribunalului Constitutional de a interzice avortul chiar si in caz de malformatii grave ale fatului, scrie agentia de presa AP. Cei mai multi protestatari au iesit in strada in capitala, sub sloganul #Varsoviaefemeie.


In capitala Varsovia, protestatarii au marsaluit de la biroul Ordo Iuris, o grupare conservatoare care a sustinut o interdictie totala a avorturilor, spre cladirea parlamentului, care era protejata de politisti.


Sub hashtagul #Varsoviaefemeie, manifestantii si-au exprimat pozitiile si pe retelele sociale.


Multimi mari au iesit si pe strazile oraselor Cracovia, Lodz, Szczecin si Wroclaw.


Intre timp, in parlament, cel mai puternic politician al tarii, liderul partidului aflat la guvernare, Jaroslaw Kaczynski, i-a atacat pe politicienii din opozitie, pe care i-a acuzat ca incita oamenii la proteste in timpul pandemiei.


"Distrugeti Polonia", le-a spus Kaczynski. "Expuneti foarte multi oameni in fata mortii, sunteti criminali", i-a acuzat el.


In strada, furia manifestantilor se indrepta impotriva guvernului si a Bisericii Catolice.


"Sunt furioasa. Nu au dreptul sa ia decizii in privinta vietii mele, a alegerilor mele, a viitorului meu", a declarat Julka Wojciechowska, o studenta de 19 ani care manifesta in Varsovia.


"Nu ii inteleg pe tineri. Nu inteleg lumea de azi, dar incearca sa ne ordoneze viata. Nu vom accepta niciodata asta", a adaugat ea.


Protestele au avut loc zilnic incepand de saptamana trecuta, cand instanta poloneza a decis practic interzicerea cvasitotala a avorturilor.


Duminica, mai multe femei au intrat in bisericile poloneze pentru a intrerupe slujba.


In replica, Kaczynski le-a cerut suporterilor sa apere lacasurile de cult cu orice pret.


Jaroslaw Kaczynski FOTO: EPA

Membrii unor organizatii de extrema dreapta si ai galeriilor de fotbal s-au conformat, in aceeasi zi, si au inconjurat bisericile, provocand mici confruntari cu protestatarii si cu politia.


Ministrul de interne Mariusz Kaminski a anuntat, la randul sau, miercuri ca politia va lua "masuri decisive" in fata unor tentative similare de agresiune de profanare anuntate de liderii protestelor.


Acesta a precizat ca 76 de oameni au fost retinuti dupa protestele organizate la biserici.


Fiica presedintelui, in dezacord cu decizia


Presedintele Andrzej Duda, un aliat al lui Kaczynski, a anuntat saptamana trecuta ca sustine decizia Tribunalului Constitutional.


In schimb, fiica sa, care ocupa o functie neplatita de consiliera prezidentiala pentru chestiuni sociale, a anuntat ca nu este de acord.


Kinga Duda a declarat ca femeile trebuie lasate sa decida singure cum sa procedeze in cazul in care sunt confruntate cu o situatie in care fatul prezinta malformatii grave.


"Cred ca eu nu as decide sa intrerup sarcina. Dar nu cred, totusi, ca alte femei ar trebui sa gandeasca si sa ia decizii la fel ca mine. Fiecare om are vointa sa proprie", a spus Kinga Duda.


Sute de mii de avorturi, facute in ilegalitate sau peste hotare


Decizia Tribunalului Constitutional, potrivit dorintei partidului ultracatolic nationalist aflat la putere Lege si Justitie (PiS), restrange dreptul la avort doar la cazul in care femeia insarcinata este in pericol de moarte si la sarcini rezultand in urma unui viol sau a unui incest, noteaza Agerpres.


Argumentul major al opozantilor deciziei este ca aceasta interdictie aproape totala pune viata femeilor in pericol, fortandu-le sa duca la termen sarcini neviabile, in timp ce sustinatorii acesteia asigura ca astfel va fi evitat avortul unor fetusi diagnosticati cu sindrom Down.


Exista cel putin 2.000 de avorturi legale anual in Polonia si marea majoritate a acestora sunt efectuate din cauza fetusilor diagnosticati cu malformatii.


Dar grupurile feministe estimeaza ca peste 200.000 de proceduri sunt realizate ilegal sau efectuate in strainatate in fiecare an.


Aceasta decizie a fost condamnata de mai multe grupuri de aparare a drepturilor omului in Europa.


Comments