Europa se pregateste de un alt lockdown, iar Merkel a dat deja tonul. Cum arata noile restrictii

Europa se pregateste de un alt lockdown, iar Merkel a dat deja tonul. Cum arata noile restrictii

Europa se pregateste de un alt lockdown, iar Merkel a dat deja tonul. Cum arata noile restrictii


Mai multe tari europene pregatesc instituirea rapida a unui nou lockdown, care va fi insa mai flexibil decat cel din primavara, pentru a aduce sub control pandemia, fara a lovi in plin economia. Germania a facut anuntul miercuri, Franta va urma in scurt timp, iar Belgia analizeaza cea mai buna solutie. Irlanda si Tara Galilor au instituit deja un astfel de lockdown, iar in Cehia, el intra in vigoare de miercuri seara.


Valul doi al pandemiei de COVID din Europa a ajuns in punctul in care nu mai poate fi controlat, numarul de cazuri explodand in mai multe tari, printre care Franta, Cehia, Olanda, Belgia, Slovenia sau Luxemburg.


Medicii din aceste tari au anuntat ca spitalele sunt suprasolicitate, iar capacitatea sectiilor de Terapie Intensiva se apropie de limita. In Belgia, situatia este atat de dramatica, incat cadrele medicale infectate, dar asimptomatice au primit acordul pentru a-si continua activitatea.


Autoritatile europene incearca acum sa instituie un lockdown cat mai flexibil, in speranta ca vor controla epidemia. Irlanda si Tara Galilor au facut deja acest pas.


Oficialii europeni spera ca flexibilitatea va oferi o gura de oxigen economiei deja greu incercate si in acelasi timp ii va menaja pe cetatenii obositi de masurile restrictive.


In Italia sau Polonia, dar si in Marea Britanie, mai multe manifestatii au avut deja loc impotriva noului val de restrictii.


Germania - un lockdown usor


In Germania, o intalnire a cancelarului Angela Merkel cu liderii landurilor a stabilit instituirea unui nou lockdown national timp de o luna, incepand de luni, 2 noiembrie, a dezvaluit miercuri seara tabloidul Bild.


Angela Merkel a confirmat ulterior decizia si forma restrictiilor. Va fi un lockdown "usor", mai bland decat cel din primavara, care a inchis practic economia.


Scolile si gradinitele vor ramane deschise, dar restaurantele si barurile se vor inchide. Reuniunile publice vor fi interzise, iar calatoriile, descurajate.


Teatrele, cinematografele, piscinele, salile de fitness si saunele vor fi de asemenea inchise. Si sederea in hoteluri va fi interzisa, cu unele exceptii.


Toti germanii care pot lucra de acasa sunt sfatuiti sa o faca.


Iar in public se vor putea intalni maxim doua familii, cu 10 persoane in total.


"Suntem intr-o situatie grava" a avertizat Merkel, miercuri seara. "Trebuie sa actionam acum pentru a evita o stare de urgenta acuta", a subliniat cancelarul.


Autoritatile au confirmat peste 14.000 de cazuri de infectare in ultimele 24 de ore, iar cifrele arata ca doar 25% din paturile de Terapie Intensiva din tara mai sunt disponibile.


Anuntul lui Macron


In Franta, Emmanuel Macron ar putea anunta miercuri un nou lockdown, unul "flexibil", asa cum explica presa din Hexagon, cu incepere de joi.


Ultimele detalii nu au fost inca stabilite, dar vor deveni probabil clare atunci cand presedintele se va adresa tarii miercuri seara.


Franta se pregateste de un nou lockdown, unul flexibil FOTO: EPA

Potrivit Le Monde, lockdown-ul ar putea viza intreaga tara, nu doar zonele rosii, dar va fi mai usor decat cel din primavara.


Scolile primare si gradinitele vor ramane deschise. Nu s-a stabilit inca ce magazine vor fi nevoite sa se inchida.


Site-ul televiziunii France24 scrie ca una dintre masurile luate in calcul este extinderea interdictiei de circulatie in timpul saptamanii si un lockdown total in timpul weekendului.


In prezent, 46 de milioane de francezi - doua treimi din populatia tarii - trebuie sa stea in case intre orele 21.00 si 6.00.


Exista insa si o varianta in care acest lockdown ar fi tintit pe anumite regiuni.


Televiziunea Bfmtv spune ca perioada de lockdown ar urma sa tina patru saptamani.


Multi medici, scrie France24, cer acum autoritatilor sa impuna un lockdown national, aratand spre o posibila suprasolicitare a spitalelor.


Numarul noilor cazuri din Franta este in crestere accelerata Sursa: Worldometers

In prezent, 58% din paturile de la ATI sunt ocupate de pacienti COVID.


In ultimele 24 de ore, numarul deceselor confirmate a fost de 523, cel mai mare nivel inregistrat din aprilie si pana acum.


Iar autoritatile confirma, in fiecare zi, zeci de mii de noi cazuri de infectare.


Noul lockdown intra in vigoare in Cehia miercuri


In Cehia, una dintre tarile cele mai afectate de al doilea val pandemic, noul lockdown intra in vigoare de miercuri seara.


Cehii vor fi nevoiti sa ramana in case intre orele 21.00 si 5.00.


Scolile si afacerile nonesentiale au fost deja inchise. Acum, restrictii vor avea si magazinele alimentare. Acestea vor fi inchise duminica.


Oamenii sunt incurajati sa mearga la cumparaturi de doua ori pe saptamana, pentru a rari cat mai mult contactele cu alti oameni, noteaza Czech Radio.


Intr-un interviu acordat postului public de radio, ministrul de externe Tomas Petricek a dezvaluit ca autoritatile au ramas fara alternative posibile pentru a aduce epidemia sub control si a subliniat ca un lockdown total nu este exclus.


Cazurile de infectare si mortile de COVID au explodat in aceasta toamna, dupa ce, in primavara, Cehia trecuse cu bine prin primul val pandemic.


O treime din cele 2.201 decese de COVID din Cehia au fost inregistrate doar in ultima saptamana.


Situatie dramatica in Belgia


In Belgia, guvernul federal va decide pana in acest weekend daca se va intoarce la un nou lockdown national, intr-un moment in care tara se confrunta cu un al doilea val epidemic foarte agresiv, scrie Reuters.


Elio Di Rupo, premierul guvernului valon, regiunea francofona a tarii, a subliniat ca este adeptul unor restrictii dure.


Numarul de cazuri noi zilnice din Belgia a ajuns la un nivel record Sursa: Worldometers

"Credem ca este nevoie de masuri mai stricte in urmatoarele zile, masuri care sa mearga spre un lockdown", a declarat Di Rupo in parlamentul valon, potrivit cotidianului Le Soir.


Ultimele zile au adus bilanturi foarte mari, cu peste 10.000 de cazuri de infectare, foarte mult pentru o tara de 11 milioane de locuitori.


Recordul a fost atins pe 20 octombrie, cand au fost confirmate peste 18.000 de noi cazuri.


Medicii au avertizat ca toate paturile de la Terapie Intensiva vor fi ocupate in doua saptamani, daca ritmul de infectare continua.


Comments