BAC Logica 2024. Cerintele pe care au trebuit sa le rezolve candidatii

BAC Logica 2024. Cerintele pe care au trebuit sa le rezolve candidatii

BAC Logica 2024. Cerintele pe care au trebuit sa le rezolve candidatii


Bacalaureat 2024 a cobtinuat azi, 4 iulie, cu proba scrisa la alegere, in functie de profil. Probele scrise pot fi la materii precum: geografie, anatomie, biologie, chimie anorganica, chimie organica, fizica, informatica, logica, economie, filosofie, psihologie, sociologie.


UPDATE ora 12.23: Subiectul al treilea s-a bazat pe notiunea de silogism.


UPDATE ora 12.20: Subiectul al doilea a fost format din patru exercitii, unele dintre ele pornind de la un set de propozitii.


UPDATE ora 12.14: Subiectele primite de candidatii care au sustinut proba scrisa de astazi la logica au aparut in spatiul public. La primul subiect, absolventii de liceu au avut de rezolvat mai multi itemi de tip grila, potrivit subiectelor aparute pe Stirileprotv.ro.






***


Peste 134.000 de absolventi de liceu s-au inscris pentru sustinerea examenului national de Bacalaureat in sesiunea iunie - iulie, a anuntat ministerul Educatiei. In cadrul examenului de Bacalaureat 2024, disciplina logica are statutul de disciplina optionala fiind sustinuta la proba E. d), in functie de filiera, profil si specializare.


Subiecte Logica BAC 2024. Ce au avut de rezolvat elevii care au ales sa dea Bac-ul la aceasta materie


Libertatea va publica in curand subiectele la Logica de la Bacalaureat 2024.



Programa Logica, argumentare si comunicare - Bac 2024


Potrivit Ministerului Educatiei, programa pentru Filosofie la Bacalaureat 2024 este cea prevazuta in anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 5.610/2012 privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat national - 2013.


Programa de examen este realizata in conformitate cu prevederile programelor scolare in vigoare. Subiectele pentru examenul de bacalaureat 2024 se elaboreaza in baza prezentei programe si nu vizeaza continutul unui manual anume.


Programa Logica, argumentare si comunicare Bac 2024 - Competente de evaluat


Utilizarea adecvata a conceptelor, operatiilor si instrumentelor specifice logicii in argumentare;
Transpunerea unui enunt din limbaj natural in limbaj formal si din limbaj formal in limbaj natural;
Construirea unor argumente in vederea sustinerii unui punct de vedere sau a unei solutii propuse pentru rezolvarea unor situatii - problema;
Utilizarea unor rationamente adecvate in luarea deciziilor; Analizarea structurii si/sau corectitudinii formelor si operatiilor logice.

Programa Logica, argumentare si comunicare Bac 2024 - continuturi


Societate, comunicare si argumentare
Argumentarea si structura argumentarii, analiza logica a argumentelor;
Termenii: caracterizare generala (definire, tipuri de termeni), raporturi intre termeni;
Propozitii: caracterizare generala (definire, structura), tipuri de propozitii categorice, raporturi intre propozitii categorice;
Rationamente: caracterizare generala (definire, structura), tipuri de rationamente;
Definirea si clasificarea: caracterizare generala; corectitudine in definire si clasificare.

2. Tipuri de argumentare


Deductiva: argumente/rationamente imediate cu propozitii categorice (conversiunea si obversiunea), silogismul (caracterizare generala, figuri si moduri silogistice, verificarea validitatii prin metoda diagramelor Venn), demonstratia;
Nedeductiva: inductia completa; inductia incomplete.

3. Societate, comunicare si argumentare corecta


Evaluarea argumentelor (validitatea argumentelor); erori de argumentare.

Reguli pe care trebuie sa le respecte candidatii la proba de Logica, BAC 2024


La probele scrise, elevii care vor sustine Bacalaureatul la sesiunea din iunie 2024 vor fi indrumati de un cadru didactic catre zona de examen. Obiectele sau materialele nepermise vor fi depozitate intr-o sala speciala si vor fi insotite de o declaratie-tip cu numele si prenumele posesorului.


Dupa ce sunt legitimati, candidatii se indreapta catre sala de examen, acolo unde accesul se face in baza actului de identitate, cu cel putin 30 de minute inainte de inceperea probei.


Candidatii se asaza cate unul in banca, in ordine alfabetica, in functie de disciplina de examen si de tipul de subiect.


Dupa completarea casetei cu datele de identificare, absolventii de liceu primesc subiectele de examen si au la dispozitie trei ore pentru rezolvarea lor, timp care este calculat din momentul in care au primit subiectele.


Pentru lucrarea scrisa se foloseste doar cerneala sau pasta de culoare albastra. ,,La expirarea celor trei ore acordate, candidatii predau lucrarile in faza in care se afla, fiind interzisa depasirea timpului stabilit. Trei candidati raman in sala pana la predarea ultimei lucrari", se mai mentioneaza in metodologia publicata de Ministerul Educatiei.


Examenele sunt monitorizate video si audio


Probele sunt monitorizate audio-video. Cei surprinsi in situatiile mentionate mai sus - avand asupra lor obiecte interzise in sala de examinare ori comunicand intre ei - vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia ori de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit ori au transmis materialele interzise.


Elevii eliminati din examen nu vor mai avea dreptul sa participe la urmatoarele doua sesiuni ale Bacalaureatului.


In situatia in care un candidat refuza sa raspunda sau sa rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale, se considera ca acesta nu a sustinut proba.


Primele rezultate la Bac 2024 se vor afisa, luni, 08 iulie. In aceeasi zi, elevii nemultumiti de notele pe care le-au obtinut pot depune contestatii, intre orele 12.00 si 18.00.


Cand se afiseaza rezultatele la Bacalaureat 2024


8 iulie 2024: Afisarea rezultatelor la probele scrise (pana la ora 12.00) si depunerea contestatiilor in intervalul orar 12.00 - 18.00;
9 - 11 iulie 2024 rezolvarea contestatiilor.
12 iulie 2024: Afisarea rezultatelor finale

Calendarul Bacalaureatului de toamna 2024


15 - 22 iulie 2024: Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidatilor care au promovat examenele de corigente;

Calendarul probelor de evaluare a competentelor


8 - 9 august 2024: Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A;
9 august 2024: Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B;
12 august 2024: Evaluarea competentelor digitale - proba D;
13 - 14 august 2024: Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C.

Calendarul probelor scrise


19 august 2024: Limba si literatura romana - proba E.a) - proba scrisa;
20 august 2024: Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisa;
21 august 2024: Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E.d) - proba scrisa;
22 august 2024: Limba si literatura materna - proba E.b) - proba scrisa.

Afisarea rezultatelor la sesiunea de toamna


26 august 2024: Afisarea rezultatelor la probele scrise (pana la ora 12.00) si depunerea contestatiilor (orele 12.00 - 18.00);
27 - 29 august 2024: Rezolvarea contestatiilor
30 august 2024: Afisarea rezultatelor finale.


Sursa info: edupedu.ro


Sursa foto: 123rf.com


Comments