Batalia pentru Marea Azov. Kievul cere demolarea podului ,,ilegal" al lui Putin: ,,Rusia nu are drep...

Ucraina si Rusia s-au confruntat luni in fata celei mai vechi instante de arbitraj din lume, intr-o disputa de lunga durata privind accesul la Marea Azov situata la est de Crimeea, peninsula ucraineana anexata de Moscova inca din 2014, scriu agentiile AFP si EFE.

In fata Curtii Permanente de Arbitraj (CPA) de la Haga, Kievul a cerut ,,demolarea" podului construit de Rusia peste stramtoarea Kerci, pe care-l considera ,,un obstacol ilegal in calea navigatiei", noteaza Agerpres.

Intr-o plangere adresata acestei instantei, Kievul a acuzat Moscova in septembrie 2016 ca obstructioneaza in mod deliberat accesul la Marea Azov.

,,Rusia nu are dreptul sa rescrie legile maritime", a indicat avocatul partii ucrainene, Anton Korinevici, care a insistat in fata curtii de arbitraj ca podul Kerci, construit de Moscova la cererea presedintelui Vladimir Putin pentru a conecta peninsula anexata Crimeea de Rusia continentala, ingradeste navigatia internationala, la fel si controalele excesive ale Rusiei, ,,prin urmare acest pod ilegal trebuie demolat".

,,Rusia considera acum stramtoarea Kerci, Marea Azov si poate chiar parti ale Marii Negre drept apele sale teritoriale. (...) Rusia vrea ca aceste ape sa fie considerate parte a imperiului sau in secolul al XXI-lea", a continuat avocatul Kievului, in contextul in care toate teritoriile Ucrainei recunoscute international prin care aceasta tara are acces la Marea Azov se afla in prezent sub controlul armatei ruse.

Rusia sustine ca cererea Kievului este ,,complet lipsita de temei si fara perspectiva"

Dupa anexarea peninsulei Crimeea in 2014, in invazia lansata asupra Ucrainei in februarie 2022 armata rusa a ocupat o fasie larga de teritoriu care face legatura terestra intre Rusia si Crimeea, astfel ca la ora actuala Rusia controleaza de facto Marea Azov in intregime.

Asadar, avocatul Rusiei, Ghenadi Kuzmin, a sustinut ca plangerea Kievului este ,,complet lipsita de temei si fara perspectiva", punctul de vedere al Moscovei fiind acela ca, dupa anexarea Crimeei in 2014, Rusia considera Marea Azov ca facand parte din apele sale interne, caz in care nu ar intra in sfera de aplicare a legilor internationale privind navigatia.

Rusia a formulat in 2019 o obiectie in care sustine ca instanta de arbitraj nu are jurisdictie asupra suveranitatii Crimeei, iar in 2020 CPA a cerut Ucrainei sa depuna un nou dosar.

Ar putea dura luni sau ani pana cand instanta internationala va emite un verdict in acest caz.

Urmariti cele mai recente evolutii ale razboiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Comments