Bauturi care scad tensiunea si mentin sanatatea

Bauturi care scad tensiunea si mentin sanatatea

Bauturi care scad tensiunea si mentin sanatatea


Exista numeroase bauturi care scad tensiunea sau ajuta la mentinerea ei in limite normale. De altfel, o dieta echilibrata este un factor extrem de important in lupta impotriva hipertensiunii.


Nota: Informatiile din acest articol nu inlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Va recomandam, inainte de a incerca orice tratament, sa consultati medicul si sa urmati indicatiile acestuia.


Ce este hipertensiunea


Hipertensiunea arteriala este o afectiune care apare atunci cand presiunea sangelui care in artere este prea mare. Acest lucru poate face ca inima si vasele de sange sa lucreze mai mult, ceea ce poate deteriora muschiul inimii in timp.


Hipertensiunea arteriala se dezvolta de obicei in timp si poate fi cauzata de o dieta nesanatoasa, lipsa activitatii fizice si anumite conditii de sanatate, inclusiv diabet si obezitate.


Este important sa tratati hipertensiunea arteriala, deoarece poate creste riscul de multe alte afectiuni, inclusiv boli de inima, accident vascular cerebral si insuficienta renala.


Tratamentul pentru hipertensiune arteriala implica, in general, o combinatie de medicamente, care sunt folosite pentru a va relaxa sau largi vasele de sange, impreuna cu dieta si modificarea stilului de viata.


Bauturi care scad tensiunea arteriala


Sucul de sfecla


Nu numai ca aceste legume colorate si cu continut scazut de calorii contin o multime de vitamine, minerale si compusi vegetali care promoveaza sanatatea, dar pot ajuta si la scaderea tensiunii arteriale.


Un studiu din 2016 a descoperit ca sucul de sfecla cruda, dar si gatita a imbunatatit valoarea tensiunii arteriale. Dar sucul crud de sfecla a avut un impact mai mare asupra tensiunii arteriale.


Sfecla este bogata in nitrati dietetici, un compus despre care se stie ca are efecte de scadere a tensiunii arteriale. Intr-o cercetare din 2017, cercetatorii au descoperit ca aceste beneficii au fost mai mari decat efectele nitratilor singuri. Cu alte cuvinte, probabil ca in sucul de sfecla sunt si alti compusi prietenosi cu inima.


Sucul de rosii


Dovezile tot mai multe sugereaza ca consumul unui pahar de suc de rosii pe zi poate promova sanatatea inimii. Intr-un studiu din 2019, cercetatorii japonezi au evaluat efectele consumului a o ceasca de suc de rosii pe zi in randul participantilor cu factori de risc pentru boli de inima.


Ei au ajuns la concluzia ca sucul de rosii a imbunatatit atat tensiunea arteriala sistolica, cat si pe cea diastolica, dar si colesterolul LDL. Alte studii recente au raportat rezultate similare in randul persoanelor cu hipertensiune arteriala in stadiul 1 si al femeilor insarcinate.


Pentru a evita sodiul inutil, care poate avea efectul opus asupra tensiunii arteriale, asigurati-va ca cumparati suc de rosii nesarat.


Sucul de rodie


Nu numai ca rodiile sunt bogate in nutrienti, cum ar fi acidul folic si vitamina C, dar au si efecte antiinflamatorii puternice. Deci nu e o surpriza ca sucul de rodie poate contribui la o dieta sanatoasa si benefica pentru inima.


O analiza a opt studii controlate a constatat ca consumul de suc de rodie poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale sistolice si diastolice.


Totusi, daca decideti sa adaugati suc de rodie in dieta dvs., asigurati-va ca este 100% suc fara zahar adaugat.


Vezi si alte beneficii date de rodie.


Suc de fructe de padure


Bauturi care scad tensiunea arteriala - suc de afine

La fel ca rodiile, fructele de padure - in special afinele - sunt cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante. O analiza din 2020 a raportat ca un consum de suc de afine sau de cirese iti poate imbunatati tensiunea arteriala.


Cercetatorii au concluzionat ca fructele de padure au probabil beneficii cardiovasculare, dar trebuie facute mai multe cercetari pentru a clarifica rolul lor in prevenirea si controlul bolilor de inima.


Daca optati pentru suc de fructe de padure cumparat din magazin, asigurati-va ca nu contine zahar adaugat.


Lapte degresat


Produsele lactate cu continut scazut de grasimi, cum ar fi laptele degresat si iaurtul, sunt o componenta cheie a abordarilor dietetice pentru stoparea hipertensiunii, un set de recomandari bazat pe stiinta pentru prevenirea si tratarea hipertensiunii arteriale.


Potrivit unui studiu din 2018 la 2.694 de adulti, consumul crescut de lapte cu continut scazut de grasimi a fost, de asemenea, asociat cu niveluri mai scazute ale tensiunii arteriale sistolice si diastolice.


Dar cercetatorii au remarcat ca nu au putut separa care componenta a produselor lactate ar putea fi responsabila pentru asociere, presupunand ca fosforul si calciul ar putea juca un rol.


De obicei, profesionistii din domeniul sanatatii va recomanda sa incercati sa obtineti doua pana la trei portii de produse lactate cu continut scazut de grasimi pe zi.


Ceai


Cand vine vorba de tensiunea arteriala, nu toate ceaiurile au acelasi efect. Intr-o analiza, cercetatorii au comparat efectele consumului de ceai negru si verde asupra tensiunii arteriale.


Cercetatorii au raportat ca aportul pe termen lung al ambelor tipuri de ceai a scazut atat tensiunea arteriala sistolica, cat si cea diastolica. Dar reducerea tensiunii arteriale a fost mai semnificativa pentru ceaiul verde.


O alta cercetare din 2019 sustine aceste constatari care sustin ca ceaiul verde si negru sunt printre acele bauturi care scad tensiunea.


Cafeaua si alcoolul - efecte asupra tensiunii arteriale


Atat cafeaua, cat si alcoolul pot avea efecte variate asupra tensiunii arteriale.


Cafea


Efectul cafelei asupra tensiunii arteriale a fost o sursa pentru nenumarate controverse in comunitatea stiintifica.


Cofeina pare sa creeze o crestere temporara a tensiunii arteriale. Dar acest efect s-ar putea sa nu fie semnificativ, potrivit cercetarilor din 2017, care au aratat ca persoanele cu hipertensiune arteriala pot fi capabile sa bea cafea in siguranta.


Totusi, se recomanda oamenilor sa fie precauti atunci cand consuma bautura.


Unele cercetari anterioare au sugerat ca consumul de cafea pe termen lung este asociat cu un risc crescut de hipertensiune arteriala.


Daca aveti hipertensiune arteriala, intrebati un medic sau un profesionist din domeniul sanatatii daca ar trebui sa limitati sau sa opriti consumul de bauturi cu cofeina.


Alcoolul


Ca si in cazul cafelei, efectul alcoolului asupra tensiunii arteriale este sursa de controverse. Profesionistii din domeniul sanatatii recomanda, de obicei, sa bei cu moderatie, desi cercetari recente arata ca chiar si consumul moderat de alcool poate fi riscant.


Despre consumul moderat de alcool s-a crezut candva ca reduce tensiunea arteriala. Ba, mai mult, pe plaiurile mioritice s-a crezut mult timp ca tuica scade tensiunea. Dar cercetarile recente sugereaza ca chiar si consumul moderat de alcool poate prezenta riscuri pentru sanatatea inimii.


In plus, consumul de alcool a fost asociat cu rezistenta la tratamentele pentru tensiunea arteriala. Unele persoane care consuma alcool s-ar putea sa nu-si ia intotdeauna medicamentele asa cum le-au fost prescrise. In plus, alcoolul in sine poate interfera cu eficacitatea medicamentelor.


Comments