Oamenii de stiinta au descoperit un tratament revolutionar pentru bolile autoimune

Oamenii de stiinta au descoperit un tratament revolutionar pentru bolile autoimune

Oamenii de stiinta au descoperit un tratament revolutionar pentru bolile autoimune


Cinci oameni cu boli autoimune severe au devenit primii din lume care au primit o terapie inovatoare care foloseste celule modificate genetic pentru a duce boala in remisie, potrivit The Guardian.


Cele patru femei si un barbat, cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani, au primit transfuzii de celule imunitare modificate pentru a trata lupusul sever, o boala autoimuna care poate provoca leziuni asupra plamanilor, inimii, creierului si rinichilor, care pun viata in pericol.


Tratamentul a dus boala in remisie la toti cei cinci pacienti, care nu au luat medicamente pentru lupus intre trei si 17 luni. Medicii spun ca succesul aparent ridica sperante in abordarea altor afectiuni autoimune, cum ar fi artrita reumatoida si scleroza multipla.


Lupusul sau lupusul eritematos sistemic se dezvolta atunci cand sistemul imunitar ataca din greseala tesuturile si organele sanatoase. Cauzele nu sunt bine intelese, dar cercetatorii cred ca poate fi declansat de infectii virale, anumite medicamente si modificari in organism in preajma pubertatii si a menopauzei.


Afectiunea apare la aproximativ una din 1.000 de persoane si mult mai multe femei decat barbati. Este greu de diagnosticat, deoarece simptomele deseori se declanseaza, se stabilesc si se suprapun cu cele ale mai multor alte boli.


Medicii din Germania au tratat cinci pacienti grav bolnavi cu terapie cu celule T CAR, dupa ce alte tratamente nu au reusit sa le imbunatateasca simptomele. Abordarea s-a dovedit a fi de succes in combaterea anumitor tipuri de cancer de cand a fost utilizata pentru prima data la un pacient cu leucemie, in 2015.


Terapia cu celule T CAR implica colectarea celulelor T ale pacientului, o componenta cheie a sistemului imunitar, si modificarea acestora astfel incat sa atace noi tinte, cum ar fi celulele canceroase, atunci cand sunt infuzate inapoi in organism.


In cea mai recenta lucrare, medicii au luat celule T de la pacientii cu lupus si le-au modificat astfel incat, la reinfuzie, sa atace celulele B ale pacientilor. In lupus, celulele B produc autoanticorpi care, in loc sa apere organismul impotriva agentilor patogeni invadatori, ataca tesuturile sanatoase.


Potrivit studiului din Nature Medicine, terapia a distrus celulele B aberante ale pacientilor si a imbunatatit simtitor starea acestora. Boala a afectat mai multe organe la toti cei cinci pacienti, dar dupa terapie simptomele severe, inclusiv artrita, oboseala, fibroza valvelor inimii si inflamatia plamanilor au fost eliminate.


Testele de sange la pacienti au aratat ca celulele B corupte si-au revenit la aproximativ patru luni dupa tratament.


Autorii studiului speculeaza ca terapia a dus la o ,,repornire a sistemului imunitar".


,,Cateva alte boli autoimune care depind de celulele B si prezinta autoanticorpi pot raspunde la acest tratament. Acestea includ artrita reumatoida, miozita si scleroza sistemica. Dar si boli precum scleroza multipla pot raspunde foarte mult la tratamentul cu celule T CAR.", a spus profesorul Georg Schett, reumatolog care a condus lucrarile la Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nuernberg.


Echipa lui Schett a fost dornica sa se asigure ca terapia nu afecteaza sistemul imunitar al pacientilor si ii lasa la un risc mai mare de infectie.


Pentru a testa acest lucru, ei au evaluat raspunsurile pacientilor la mai multe vaccinuri, inclusiv rujeola, rubeola, oreion, hepatita B, tetanos si difterie, inainte si dupa terapie.


Raspunsurile imune ale pacientilor nu au fost substantial diferite dupa tratament, ceea ce sugereaza ca acesta a vizat in primul rand celulele care produc autoanticorpi.


Comments