Blocuri construite ILEGAL in Targu Jiu - Arta urbana regandita in orasul lui Brancusi

Blocuri construite ILEGAL in Targu Jiu - Arta urbana regandita in orasul lui Brancusi

Blocuri construite ILEGAL in Targu Jiu - Arta urbana regandita in orasul lui Brancusi

In orasul marelui sculptor Constantin Brancus, zeci de blocuri au rasarit in centrul istoric, chiar langa monumentele care atrag mii de turisti an de an. Gheorghe Zamfir este un activist impotriva dezvoltarii haotice, care distruge peisajul istoric al orajului gorjean.

Gheorghe Zamfir, activist: ,,Cele mai multe constructii si cea mai mare parte au fost construite in anasamblu Constantin Brancusi, chiar daca in 2014 a fost elaborat un puz pentru intrarea in Unesco, autoritatile nu au tinut cont si au emis autorizatii pentru locuinte colective, iar zona este pentru locuinte individuale rezidentiale si sunt adica numai case, s-a emis pentru persoane apropiate care construiesc, din cate stiu sunt zeci de blocuri construite ilegal pe toata raza municiupilui targul Jiu".

Planul urbanistic general al Municipiului Targu Jiu prevede ca nicio constructie din centrul istoric nu trebuie sa depaseasca 2 etaje.

Gheorghe Zamfir, activist: ,,In zona se pot construi locuinte individuale, ei au picat la intelegere cu functionare din primarie si li s-a permis sa construiasca imobile cu zeci de locuinte. Dezvoltatorii nu-si asuma sa construiasca pe banii lor, daca este o problema, face lumea presiuni sa se musamalizeze treaba".

Cei de la Inspectoratul de Stat in Constructii sustin ca nu pot sa verifice legalitatea constructiilor. In raspunsul oferit lui Gheorghe Zamfir de institutie, inspectorii pot verifica doar constructiile noi.

In urma solicitarilor depuse, autoritatile satului au deschis mai multe dosare penale. Prejudiciul se ridica la milioane de euro pentru ca un singur apartament in aceasta zona costa peste 150 de mii de euro.

Primaria Targu Jiu a depus in urma cu mai bine de 10 ani la UNESCO un dosar pentru includere a centrului istoric in patrimoniul cultural international, dar procesul este blocat de birocratie.

Comments