Boicot, un nou concept politic

Boicot, un nou concept politic

Un nou concept isi face aparitia pe scena politica. Rar utilizat ca termen, boicotul a fost folosit pe scara larga in raporturile dintre diferitele formatiuni politice.

In locul acestui cuvant care impartit in silabe da ” boi” si „cot” s-au folosit termeni mai generali precum „santaj”, „sabotaj”, „tinut in sah”, uneori prin extensie „joc la doua capete” etc.

Arsenalul lingvistic al politicienilor nu este foarte vast, putinele cuvinte la care recurg sunt suficiente pentru a le exprima atat sentimentele si valorile in care cred cat si resentimentele fata de adversari.

Boicotul a aparut abia acum si promite sa faca lunga cariera. A fost redescoperit si lansat in lupta de cei de la PSD. In urma intrunirii Cex de miercuri 19 februarie au anuntat ca parlamentarii PSD vor boicota sedinta in care se va supune la vot cel de-al doilea guvern PNL.& Neprezentandu-se in sala nu va exista cvorum si votul se amana. Cvorumul ar putea fi asigurat de restul partidelor parlamentare, dar se pare ca recurg la boicot si Pro Romania si ALDE.

Intoarcerea Pro Romania spre PSD survine intr-un moment crucial. Cum nici ALDE nu are de gand sa se& orienteze spre pardidele de dreapta, practic se reface majoritatea parlamentara rezultata in urma alegerilor parlamentare din toamna anului 2016.

Minunea nu a tinut insa decat o zi. In urma unui sondaj aparut peste noapte, PSD lasa sa se inteleaga ca nu a renuntat cu totul la ideea anticipatelor. PSD se pare ca a depasit cu bine criza interna si a urcat la 27%, cu un potential de crestere daca la congresul de la sfarsitul lunii februarie sau inceputul lunii martie va fi aleasa o conducere mai buna.

Asadar, vajnicul „boicot” nu elimina suspansul, lasand in mod strategic o portita pentru negocieri.

Cresterea in sondaje a PSD duce la scaderea partidelor partenere. Pro Romania este, in acelasi sondaj PSD, cu un punct sub pragul electoral, iar ALDE scade la 3%. Cum raspunde PNL boicotului? Solutiile pe care le-ar avea sunt tinute la secret. Nu pot fi dezlegate in niciun chip pentru ca este vorba de o aritmetica parlamentara foarte exacta. Se numara parlamentarii de la partidele pro-anticipate si de la partidele contra-anticipate, se trage linie si se afla rezultatul. Parlamentarii PSD, Pro Romania si ALDE trec de jumatate si astfel guvernul Orban 2 nu poate primi girul parlamentului nici sa cada, nici sa fie validat.

Pe ce se bazeaza, si pe ce s-a bazat presedintele Klaus Iohannis cand a anuntat ca vrea alegeri anticipate? Totusi,& cand s-a hotarat sa rastoarne scena politica o fi avut un punct de sprijin, vorba lui Arhimede, „Dati-mi un punct de sprijin si voi rasturna pamantul”.

Cine i-ar putea oferi presedintelui un punct de sprijin? Drumurile principale duc spre PSD, iar cararuile spre Pro Romania si ALDE. Alte forte, evident externe, vor fi avand un amestec in povestea aceasta? Institutiile de forta, SRI si DNA, fiind excluse, raman in joc familiile politice din care fac parte cele doua partide mari, PNL si PSD. Sa se fi bazat presedintele Iohannis pe vreo discutie in spatele usilor inchise de la Bruxelles? In politica globalizata este posibil orice.

Indiferent de negocierile secrete, cheia problemei este la PSD. Acum este momentul lui Marcel Ciolacu. Daca joaca bine are prima sansa de a fi ales presedinte al PSD, avand si posibilitatea de a imbunatati relatiile social democratilor romani in cadrul Internationalei Socialiste, deteriorate de Liviu Dragnea.

Dar sa revenim la „boicot”. In cazul santajului, al sabotajului, etc. se poate raspunde cu aceeasi moneda. In cazul boicotului cum se poate raspunde? Cum ar putea PNL boicota PSD-ul? Asadar, boicotul este o arma mai periculoasa decat santajul si sabotajul.

Poate ca in extremis parlamentarii PNL si USR vor parasi parlamentul si astfel vor trezi strada asmutind-o asupra PSD-ului.&

Comments