Decizii paralele

Decizii paralele

Fiecare zi care se scurge este de o& importanta capitala pentru PSD si PNL. De pilda ieri conducerea social-democratilor a decis sa nu voteze guvernul Orban 2. Dar inainte, dupa anumite declaratii ale unor lideri PSD, decizia era sa se voteze guvernul Orban 2.

De fapt, in aceste zile de framantari politice fara precedent se iau decizii paralele din toate punctele de vedere. In primul rand paralele cu realitatea. Fiecare partid are adevarul sau si se tine de el cu toate ca stie ca este fals.

& Actuala scena politica este un amestec de negocieri tainice si calcule naive, un amestec de pragmatism si interese proprii care, uneori, scot la iveala reusite pagini de folclor politic. & Se intra cu toata viteza intr-un nou tip de misticism politic, alimentat din toate directiile. De aici nu poate iesi nimic bun.

Data fiind situatia din partide, dar mai ales din PSD, este un moment propice pentru intrarea in viata politica a unor personaje pe cat de mediocre pe atat de ahtiate dupa functii.

Alegerile care se apropie ofera ocazia perfecta pentru intrarea unui nou val de mediocritate in viata publica.

Ca si pe piata muncii exista si in randul partidelor o penurie de personal, o criza de cadre. Daca muncitorii pot fi adusi din Vietnam, Sri Lanka, India, politicienii nu pot fi importati. Trebuie sa defilam cu cei pe care ii avem.

S-a ajuns atat de departe incat partide care pretind& ca sunt „pentru romani” se opun acordarii unor mandate parlamentare pentru cei care lucreaza in strainatate. Sunt peste patru milioane de cetateni plecati din tara. Nu ar fi normal sa aiba o reprezentare parlamentara, daca nu pe masura, macar la jumatate sau la un sfert? Acesta ar trebui sa fie un subiect dezbatut pe masura dimensiunii emigratiei& fortei de munca din tara spre tarile UE. Este, din pacate, un subiect secundar, atins din treacat.

Exista doar doua subiecte, ambele care ii privesc doar pe politicieni. Primul, alegerile primarilor din doua tururi, s-a transat. Al doilea subiect: alegerile anticipate a ramas cel mai fierbinte subiect la ordinea zilei.

Peste cateva zile se face primul pas spre devansarea lor sau se va spulbera speranta PNL de a le& organiza in preajma alegerilor locale?

Pentru a intelege exact cum sta problema trebuie pusa intrebarea-cheie: cine castiga si cine pierde? Din punct de vedere politic castiga PNL si USR.

In mod sigur PSD pierde. Este posibil sa mai piarda partidele mici, PMP si ALDE. Din cauza unei prezente la vot mai mare calculele arata ca si UDMR ar avea de pierdut.

Anticipatele sunt judecate de catre partide numai in functie de pierdere si castig. Ca s-ar putea rezolva anumite probleme pentru tara este scapat din vedere.

PSD a avut ieri o sedinta pentru a-si stabili strategia. S-a decis ca parlamentarii PSD sa nu participe la vot pentru a nu fi cvorum si astfel din amanare in amanare sa treaca termenul de 60 de zile in care pot fi declansate alegerile anticipate. Daca se mai raliaza si parlamentarii Pro Romania si ALDE, precum si independentii, este limpede ca nu pot fi organizate alegeri anticipate.

Nici tabara Iohannis-PNL nu sta degeaba. O solutie ar fi demisia tuturor parlamentarilor pro-anticipate, PNL si USR.

Concomitent cu demisia s-ar putea declansa proteste in toata tara. Acest lucru inseamna criza in toata puterea cuvantului.

Se va merge atat de departe?

Comments