Bombele glisante aruncate de rusi transforma Toretk intr-un ,,oras al mortii" | VIDEO

Bombele glisante aruncate de rusi transforma Toretk intr-un ,,oras al mortii" | VIDEO

Bombele glisante aruncate de rusi transforma Toretk intr-un ,,oras al mortii" | VIDEO


Cu toate ca locuieste in estul Ucrainei, o regiune devastata de lupte, Galina Porosina a fost scutita mult timp de razboi. Orasul sau, Toretk, este amplasat intr-un sector al frontului care era relativ linistit pana de curand. Insa, de la inceputul lunii trecute, rachetele si bombele rusesti au cazut necontenit, dand peste cap viata ei si a altor locuitori, relateaza AFP.


Astazi, Galina este nevoita sa se adapteze la o viata fara apa curenta si electricitate. Ea invata totodata sa traiasca ascunsa in subsolul casei sale pentru a evita bombele.


,,Apa a disparut, este incomod, dar ne-am obisnuit", marturiseste aceasta fosta educatoare in varsta de 63 de ani.


Orasul minier Toretk este situat la 40 de kilometri nord de marele oras ocupat de rusi Donetk si la mai putin de 5 kilometri de linia frontului, unde invadatorii rusi incearca sa avanseze.


In ciuda bombardamentelor zilnice, Galina refuza sa plece, deoarece fiul si mama ei sunt ingropati in cimitirul orasului.


,,Este genul de legatura care se rupe foarte greu. Nu pot pleca. Nu pot", spune ea inainte de a izbucni in lacrimi.


,,Este atat de dureros cand nu poti sa mergi la cimitir", adauga fosta educatoare.



https://www.youtube.com/watch?v=aWFtGr8iX0E

Un oras distrus


Toretk, care avea circa 12.000 de locuitori inainte de lansarea invaziei ruse la scara larga, la 24 februarie 2022, este o bariera importanta in acest sector al frontului. Caderea acestui oras i-ar oferi armatei ruse acces spre Kostiantinivka, apoi in cele din urma spre Kramatorsk, obiectivul final al Kremlinului in aceasta regiune.


,,Era un oras placut. Mic, compact si mereu curat. Multi au ramas aici si s-au casatorit", isi aminteste sotul Galinei, Oleksandr.


Cu ajutorul unei lanterne frontale, el incearca sa repare o pereche de pantofi in intuneric. Oleksandr si Galina credeau ca pacea va mai dura.


,,Se organizau concerte mai mereu, muzicieni locali cantau in parc in serile de dans. Era parcul nostru", spune el.


Astazi, cladirile sunt distruse, iar localnicii care au mai ramas nu se mai aventureaza sa se plimbe prin parc. Tiruri de obuze rasuna pe strazi si coloane de fum negru se ridica la orizont.


,,Orasul este mort, distrus", se plange Galina. ,,Acum, cel mai important lucru este viata umana, supravietuirea, pentru a salva chiar si memoria familiei", adauga ea.


Foto: Profimedia

,,Plecam"


Oleksandr Borbrik s-a nascut si a crescut in Toretk, dar, la 41 de ani, este pe cale sa-si lase viata in urma, inclusiv magazinul sau alimentar bombardat si casa aflata in ruine.


,,Zilnic au loc zeci de bombardamente. E infricosator sa ramai aici. Plecam", explica acest barbat bine facut, cu parul tuns scurt si ochii albastri.


In magazinul lui gol si intunecat, pregateste mutarea fara sa stie ce ii va aduce ziua de maine. ,,Nu ne-am gandit inca", recunoaste el.


Guvernatorul regiunii Donetk, Vadim Filaskin, le-a recomandat locuitorilor din Toretk sa urmeze procedurile de evacuare din cauza bombardamentelor rusesti si situatiei ,,dificile" de pe front.


Foto: Profimedia

,,Erori"


Protejat de o cagula, comandantul Kurt, asa cum se prezinta, vorbeste fara retinere despre luptele din zona.


,,In perioada in care s-a efectuat rotatia (de trupe - n.r.), s-au facut unele greseli. Inamicul le-a analizat si le-a folosit", sustine el, strangandu-si pusca de asalt.


Comandantul Kurt se arata sceptic in privinta eficientei ,,dintilor de dragon" ridicati in jurul orasului. ,,Liniile externe de aparare nu inseamna nimic", afirma el, amintind de soarta unor localitati ucrainene care au cazut sub ocupatia Moscovei in pofida fortificatiilor.


Potrivit lui Kurt, fortele ruse lovesc orasul cu bombe glisante, foarte distrugatoare, si incearca incursiuni in grupuri mici.


Cu toate acestea, unii locuitori ai Toretkului nu vor fugi, asa cum este cazul Galinei. ,,Suferim de zece ani acest tip de opresiune", explica fosta educatoare, referindu-se la momentul in care separatistii prorusi au acaparat o parte din regiunea Donetk. ,,Acum nu mai fac predictii", spune ea resemnata.


Comments