Bulgaria: Premierul Boiko Borisov ia in calcul demisia, dupa o luna de ample proteste antiguvernamentale

Bulgaria Premierul Boiko Borisov ia in

Bulgaria: Premierul Boiko Borisov ia in calcul demisia, dupa o luna de ample proteste antiguvernamen...

"Daca eu sunt problema, ei bine plec chiar acum", a spus seful guvernului la o reuniune de la Sofia, unde au participat 4.000 de reprezentanti ai partidului din care face parte, GERB.

"Voi continua discutiile cu partenerii mei de coalitie si voi oferi optiuni, inclusiv aceea de a pleca si de a lasa guvernul la putere", a adaugat acesta, precizand ca "se lucreaza la mai multe scenarii", informeaza Agerpres.

Oficial insa, daca vrea mentinerea guvernului, premierul nu poate demisiona.

In timpul discursului, zeci de manifestanti au blocat intrarea in spatiul unde avea loc reuniunea.Protestele antiguvernamentale au fost declansate la inceputul lunii iulie dupa aparitia in presa a unui videoclip care arata cum un politician de opozitie era scos de politisti de pe o plaja publica folosita ca proprietate privata de Ahmed Dogan, un influent si controversat om de afaceri miliardar si om politic. Borisov este contestat pentru presupusele legaturi intretinute de majoritatea sa parlamentara cu anumiti oligarhi, acuzati ca influenteaza guvernul in interesul lor personal.

Boiko Borisov, in varsta de 61 de ani, se afla la putere de aproape zece ani. La 13 ani de la aderarea la UE, tara sa ramane cea mai saraca din blocul comunitar si cea mai afectata de coruptie, potrivit Transparency International. Cu toate acestea, un sondaj realizat saptamana aceasta pentru un ziar local arata ca partidul GERB ar ocupa primul loc la viitoarele alegeri legislative, cu 26,7% din sufragii.

Comments