Burduja ii baga in sedinta pe greii din energie. Codul rosu e de vina. Romania, aproape de blackout

Burduja ii baga in sedinta pe greii din energie. Codul rosu e de vina. Romania, aproape de blackout

Burduja ii baga in sedinta pe greii din energie. Codul rosu e de vina. Romania, aproape de blackout

Comitetul ministerial pentru sectorul energetic a fost convocat luni de ministrul Energiei Sebastian Burduja pentru analiza situatiei din sistemul energetic si a impactului conditiilor meteorologice si a solutiilor necesare. " Avem un dialog constant si foarte bun cu producatorii pentru a gasi solutii pentru cresterea productiei in aceasta perioada -- fie ca vorbim de hidrocentrale, de grupurile pe gaz sau de termocentralele pe carbune. Va asigur ca vom continua cu totii sa facem tot ceea ce este posibil pentru ca romanii sa aiba energie sigura, accesibila si verde -- da, in aceasta ordine. Legat de preturi, pentru cine vrea sa stie adevarul: pretul mediu inregistrat pe PZU 2024 la zi este 421 lei/MWh, sub nivelul ian-iul 2023 - 531 lei/MWh, ian-iul 2022 - 1.150 lei/MWh", afirma Burduja, remarcand ca "toata lumea se pricepe la fotbal, la politica si...la energie" si ca, din fericire, Romania are experti care chiar se pricep la acest domeniu si acestia tin lucrurile in echilibru.

"Avand in vedere perioada deosebit de calduroasa prin care trecem, am convocat pentru luni, ora 11:00, comitetul ministerial pentru sectorul energetic, cu urmatoarea ordine de zi: analiza situatiei actuale din sistemul energetic national; impactul conditiilor meteorologice si solutiile necesare; evolutia consumului si productiei pe termen scurt si mediu", scrie Burduja intr-o postare pe Facebook.

Ministrul precizeaza ca la acest "comandament de vara" vor participa: Transelectrica - Dispeceratul Energetic National (DEN), OPCOM, ANRE, Transgaz, principalii producatori si distribuitori, colegii din Ministerul Energiei.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligenta Artificiala in Economie

Burduja arata ca "sistemul energetic national este sigur". "La nivelul DEN sunt experti de top si nu avem niciun motiv sa ne facem griji: se monitorizeaza cu maxima atentie productia si consumul, iar echilibrul sistemului este prioritate zero. Pot aparea avarii punctuale, locale, iar operatorii de distributie sunt pregatiti sa intervina. Dar nu se pune problema unor intreruperi pe scara larga a furnizarii de energie electrica", subliniaza Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei mai afirma ca, "dupa 34 de ani in care investitiile (mai ales cele publice) in sectorul energetic au fost la un nivel extrem de redus, nu putem sa ne asteptam la miracole".

"Totusi, intr-un singur an, am atras finantari nerambursabile de 13,6 miliarde euro -- in productie, in transport, in distributie. Efectele se vor vedea in timp, atat prin cresterea productiei de energie electrica si de gaze naturale, cat si prin modernizarea retelelor", a precizat Burduja.

"De un an de zile spun ca stocarea este prioritatea zero a sectorului energetic. De aceea am salvat si relansat apelul din PNRR pentru stocare in baterii, de 80 de milioane de euro, si ne pregatim pana la finalul anului sa mai lansam un apel de 200 de milioane de euro din Fondul pentru Modernizare. De aceea am restartat proiectul Tarnita-Lapustesti si voi sustine orice hidrocentrala cu acumulare prin pompaj. Da, trebuia sa le fi facut de 30 de ani...dar macar acum le-am inceput si le punem pe sine", mai subliniaza Burduja.

Ministrul mai precizeaza ca are un dialog constant si foarte bun cu producatorii pentru a gasi solutii pentru cresterea productiei in aceasta perioada -- fie ca vorbim de hidrocentrale, de grupurile pe gaz sau de termocentralele pe carbune.

"Va asigur ca vom continua cu totii sa facem tot ceea ce este posibil pentru ca romanii sa aiba energie sigura, accesibila si verde -- da, in aceasta ordine", a aratat Sebastian Burduja. MInistrul face referiri si la preturile energiei. "Legat de preturi, pentru cine vrea sa stie adevarul: pretul mediu inregistrat pe PZU 2024 la zi este 421 lei/MWh, sub nivelul ian-iul 2023 - 531 lei/MWh, ian-iul 2022 - 1.150 lei/MWh", spune el.

"Toata lumea se pricepe la fotbal, la politica si...la energie. Din fericire, Romania are experti care chiar se pricep la acest domeniu (sunt norocos sa ii am pe o parte dintre ei in Consiliul Onorific si in Ministerul Energiei) si acestia tin lucrurile in echilibru -- la propriu si la figurat. Pe toti cei care au intrebari si doresc raspunsuri avizate ii rog sa ne scrie la [email protected]. Totul va fi bine!", mai afirma Burduja in finalul postarii..

Comments