De ce beau turcii ceaiuri calde in zilele toride de vara, cand, de fapt, majoritatea lumii simte nev...

Ceaiul cald este recomandat in zilele toride de vara. Cu toate ca avem tendinta sa bem lichide reci, care sa ne racoreasca, specialistii recomanda, mai degraba, un ceai caldut. Iata care este explicatia.

Ceaiul cald, recomandat in zilele caniculare

In zilele caniculare simtim setea mai intens decat in alte perioade. Iar nevoia de hidratare si de racorire a organismului este mai mare. Orice om asociaza ca raspuns la aceasta nevoie consumul unui lichid rece.

Primul gand se indreapta catre un pahar cu apa rece sau cu suc in care sa fie si un cub de gheata. La o inghetata sau, de ce nu, la o baie rece. Nimic mai gresit, spun specialistii, care sustin ca o buna alegere ar fi ceaiul cald.

Lichidele calde, chiar si supele, cat si dusurile calde sunt cele care ne ajuta sa ne racorim eficient. Cele reci au un rezultat de moment, satisfacand senzatia de sete si nevoia de racorire pe termen foarte scurt.

Plante care tin insectele la distanta. Le poti planta fie in gradina, fie in ghivece si te vor feri de tantari

Conform specialistilor, hidratarea cu apa rece este de scurta durata, deoarece este asimilata mai greu in sange. De asemenea, prin scaderea temperaturii corpului, caldura de afara se va simti mai puternic si senzatia de moleseala se instaleaza imediat.

In schimb, cand consumam lichide calde vom obtine o racorire corecta a organismului. Este adevarat ca prima senzatie este cea a unui plus de caldura, dar in momentele imediat urmatoare va aparea senzatia de racorire. Acest fenomen se datoreaza faptului ca in corpul nostru se porneste un mecanism prin care organismul incepe sa reduca temperatura prin transpiratie.

Explicatia acestui fenomen

Un specialist de la Universitatea Cambridge explica acest fenomen de racire interna, prin faptul ca exista un receptor pe limba, responsabil de senzatia de cald, care alaturi de nervii din cavitatea bucala si din sistemul digestiv trimit un semnal catre creier.

Primele semne ale insolatiei. Cum stii ca esti in pericol din cauza caldurii si ce masuri urgente trebuie sa iei

Acesta porneste mecanismul de racire, adica semnalul ca trebuie sa inceapa transpiratia, care prin evaporare va produce racorirea corpului. Transpiratia este un proces vital pentru organism, care daca nu ar avea loc in medii cu temperaturi foarte ridicate, ar conduce la cresterea temperaturii corpului, ceea ce poate fi periculos pentru organism. Pentru a reface stocul de minerale care se pierde prin transpiratie este recomandat consumul de apa minerala.

Aceiasi receptori reactioneaza si la ardeiul iute, chilli, pornind acelasi mecanism de racire descris mai sus, motiv pentru care este atat de popular in tarile tropicale. Ardeiul iute este foarte consumat si in cultura orientala. Si aici este foarte intalnit, inca din vechi timpuri, obiceiul de a consuma ceaiul cald, chiar fierbinte, inclusiv in zilele calduroase.

Locuitorii acestor tari cu temperaturi caniculare recurg la acest obicei pentru a se racori. Iar acest efect de racorire are loc datorita functiei de termoreglare care se declanseaza odata cu consumul ceaiului cald.

Efectul ceaiului cald

Ceaiul cald consumat are efect vasodilatator asupra capilarelor, datorita flavonoidelor pe care le contine. O calitate care ne aduce foloase atat vara, cat si iarna. Prin dilatarea vaselor sangvine in zilele calde produce senzatia de racorire, pentru ca astfel se pierde mai multa caldura.

Asadar, vara este indicat sa se consume ceaiul cald. Ideal pentru vara este cel de menta. Il puteti consuma adaugandu-i o lingurita cu miere de albine si o felie de lamaie. Si ceaiul verde poate fi consumat in zilele calduroase. Acesta ajuta si la arderea grasimilor, dar nu trebuie abuzat de el si nu se consuma seara, fiind energizant.

Recomandate sunt si ceaiurile de fructe. Acestea sunt revigorante, fiind ideale si pentru copii, deoarece nu contin cofeina, dar au foarte multe vitamine si minerale, scrie almanahonline.

Comments