Cadavrul unei femei cu diagnostic COVID-19, deshumat dupa trei ani. Ce a determinat aceasta decizie

Cadavrul unei femei cu diagnostic COVID-19, deshumat dupa trei ani. Ce a determinat aceasta decizie

Cadavrul unei femei cu diagnostic COVID-19, deshumat dupa trei ani. Ce a determinat aceasta decizie

Cadavrul unei femei din Arad decedate in urma cu trei ani in spital, unde i s-a pus diagnosticul de COVID-19, a fost deshumat de catre anchetatori, vineri dimineata, in conditiile in care familia pacientei a depus sesizare penala suspectand ca a fost tratata gresit de medici, pentru ca nu ar fi fost de fapt infectata cu SARS-CoV-2.Ileana Sirbu, profesoara de matematica, avea 75 de ani si era sotia unui fost politician din Arad - profesorul Pavel Sirbu, care a fost, intre altele, presedinte al PSD Arad (1997 - 2001), inspector general scolar timp de cinci ani si consilier judetean (1996 - 2004).Femeia a murit in spital in 16 decembrie 2020. La vremea respectiva, din cauza protocoalelor stricte din pandemie, familia nu a putut sa-i faca o inmormantare conform obiceiurilor. Familia s-a plans ca nici nu a stiut pe cine a inmormantat, cadavrul fiind sigilat in permanenta.In martie 2021, familia a depus plangere penala impotriva medicilor, considerand ca Ileana Sirbu a primit un complex de medicamente pentru COVID-19, in conditiile in care nu ar fi fost infectata cu SARS-CoV-2.

Un oras intreg a ramas fara medic pediatru, in plin sezon al virozelor"Am simtit o durere cumplita sa nu pot sa imi inmormantez sotia cum e obiceiul, sa nici nu stiu daca a fost ea in acel sac negru sigilat. Totul in conditiile in care nu credem ca a avut COVID. Nimeni din familie nu a avut infectia, nici eu, care dormeam cu ea in pat. De fapt, sotia mea a fost internata pentru o alta afectiune, una usoara. Din momentul in care a ajuns la spital, nu ne-au permis sa luam legatura nici macar telefonic. La un moment dat, medicii ne-au spus ca starea ei s-a agravat pentru ca are COVID-19. A decedat intubata, desi am aflat ulterior chiar de la personalul medical, avea saturatia de oxigen de aproximativ 95 la suta si nu se impunea aceasta procedura", a declarat vineri, pentru Agerpres, sotul acesteia, Pavel Sirbu.Familia a cerut o ancheta la scurt timp dupa deces si a insistat pentru deshumare inca de la inceputul anului 2021, insa atunci procurorii au respins cererea. Dupa aproape trei ani, procurorii au decis ca se impune deshumarea pentru clarificarea cauzelor decesului."Doi procurori au respins deshumarea, abia al treilea a fost de acord si abia dupa trei ani. Speram sa se faca lumina in acest caz, sa se dovedeasca faptul ca sotia mea a fost ucisa de un tratament aplicat pentru o boala pe care nu o avea", spune Pavel Sirbu.

80% din mancarea de la raft e importata. Cum s-a ajuns la aceasta situatie

In pofida diagnosticului pus de medici in 2020, expertiza medico-legala efectuata ulterior nu a putut stabili daca pacienta a avut sau nu COVID-19, astfel ca expertii au considerat ca se impune deshumarea in vederea prelevarii de probe biologice.La Cimitirul Pomenirea din Arad au fost prezenti familia, procurorul de caz, politisti si reprezentanti ai Institutului de Medicina Legala Timisoara.Dupa procedura de exhumare si prelevarea de probe biologice, familia a putut avea parte de o inmormantare conform obiceiurilor.Reprezentantii Parchetului de pe langa Judecatoria Arad au declarat, pentru AGERPRES, ca deshumarea a avut loc pentru cercetari intr-un dosar de ucidere din culpa si fals material in inscrisuri oficiale. Procurorii au refuzat sa ofere alte informatii in acest stadiu al anchetei.

Cum sa iti cumperi pom de Craciun cu numai 15 lei. Preturi incredibile oferite de Romsilva, in comparatie cu cele din magazine

Comments