CALENDAR RELIGIOS – 22 septembrie

CALENDAR RELIGIOS – 22 septembrie

CALENDAR RELIGIOS Ortodox – Sf. Sfințit Mc. Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei; Sf. Sfințit Mc. Foca, episcop de Sinope

Greco-catolic – Sf. ep. m. Foca

Romano-catolic – Ss. Maurițiu, ofițer, și îns. m.; Silvan, pustnic
Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 22 septembrie.

Sfântului Mucenic Teodosie s-a născut în ținutul Vrancei, în prima jumătate a secolului al XVII-lea. A fost egumen al Mănăstirii Bogdana din ținutul Bacăului, episcop de Rădăuți (1670), episcop al Romanului (1671) și mitropolit al Moldovei (1674).

Ca mitropolit, Sfântul Teodosie a luat atitudine față de domnitorul Moldovei, Dumitrașcu Vodă (Dumitrașcu Cantacuzino. A ocupat tronul Moldovei pentru scurte perioade de timp, între 1674-1675 și 1684-1685), care tolera prigoanele turcilor și tătarilor.

Din această cauză a fost judecat și silit să se retragă din scaunul de mitropolit, fiind exilat la Mănăstirea Sfântul Sava din Iași. Ulterior se va retrage în zona de sud a Moldovei, îngrijindu-se de reconstruirea Schitului Brazi — Panciu.
În anul 1694, în timpul unei invazii, un grup de tătari a atacat Schitul Brazi — Panciu, chinuindu-l pe mitropolitul Teodosie, căruia i-au cerut să le dea odoarele sfinte și averea mănăstirii. Mitropolitul Teodosie a refuzat, pentru aceasta, tătarii i-au tăiat capul.
Canonizarea Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei, a fost făcută în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 4-5 martie 2003.

Comments