CALENDAR RELIGIOS – 27 iunie

CALENDAR RELIGIOS – 27 iunie

Ortodox – Sf. Cuv. Samson, primitorul de străini; Sf. Mironosiță Ioana (Începutul Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel)

Greco-catolic – Sf. cuv. Samson, primitorul de străini. Începe Postul Sf. ap. Petru și Pavel

Romano-catolic – Sf. Ciril din Alexandria, ep. înv.

Originar din Roma, Cuviosul Samson a fost rudă cu împăratul Constantin cel Mare (306-337). După trecerea la cele veșnice a părinților săi, și-a împărțit averea celor săraci, și-a eliberat robii și trăia o viață smerită, mulțumindu-se cu o haină și cu o funie pentru ținerea mijlocului.

Sfântul Samson era doctor, și-a ales această îndeletnicire nu pentru câștig, căci familia sa era foarte bogată, ci, pe de o parte, ca să nu trăiască fără să aibă o ocupație, iar pe de alta, ca prin știința sa să poată sluji lui Dumnezeu și săracilor.

El vindeca pe cei care sufereau de boli grave de nevindecat; pentru că pe lângă cunoștințele sale de medicină, i se adăugase dar de la Dumnezeu, cu care dădea aceste tămăduiri.
A trăit o vreme retras în pustie, după care a mers la Constantinopol, unde a găsit o casă în care îi primea pe cei nevoiași. Le-a oferit acestora hrană, un adăpost și le-a alinat suferințele, atât prin pricepere medicală, cât mai ales cu rugăciunea.

Cuviosul Samson l-a vindecat și pe împăratul Iustinian (527-565) de o boală grea, cerând, drept plată, zidirea altor locuințe pentru străini în preajma casei sale.

Comments