SEDIU PROPRIU – PS Iustin Sigheteanul a binecuvantat Centrul pentru Tineret din Sighetu Marmatiei

SEDIU PROPRIU – PS Iustin Sigheteanul a binecuvantat Centrul pentru Tineret din Sighetu Marmatiei

  • Duminică, 26 iunie 2016, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a binecuvântat noul sediu al Asociaţiei Tinerilor din Protopopiatul Sighet, care poartă numele Centrul pentru Tineret „Egumenul Pahomie de la Peri”.

Asociaţia Tinerilor din Protopopiatul Sighet este prima din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului care are un sediu propriu.

Centrul pentru Tineret „Egumenul Pahomie de la Peri” al Asociaţiei Tinerilor din Protopopiatul Sighet îşi are sediul în Palatul Episcopal din Sighetu Marmaţiei, unde, prin eforturi deloc uşoare şi cu sprijinul unor binefăcători din municipiu, din Baia Mare şi din Timişoara şi din alte părţi au reuşit să-şi amenajeze două încăperi spaţioase, unde se vor întâlni cu diferite ocazii. Spaţiul l-au primit gratuit din partea Episcopiei.

Asociaţia Tinerilor Ortodocşi de pe lângă Protopopiatul Sighet desfăşoară multiple activităţi pe plan social-filantropic, artistic şi caritativ. Ea este coordonată de preoţii Ştefan Codrea, preşedinte, Marcel Oprişan, vicepreşedinte, şi Marius Iusco, secretar.

La slujba de binecuvântare au luat parte consilierul eparhial arhid. Teodosie Bud, arhid. Andrei Emil Pop, secretar, pr. Gavril Vasile Băban, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului şi activităţi cu tinerii.

Centrul a primit numele egumenului Pahomie de la Peri, din Maramureş, pentru că acesta conducea Stavropighia din Peri, lucru atestat documentar în 1391, aflată sub protectoratul Patriarhiei Constantinopolului, şi avea atribuţii quasiepiscopale pe un teritoriu foarte larg, ce cuprindea judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj de azi, activitatea sa fiind mult legată şi de statornicia tinerilor în credinţa străbună. Mănăstirea de la Peri, oferă, prin această stavropighie, şi actul de naştere al Episcopiei Maramureşului.

Înfiinţarea Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Protopopiatul Sighet este urmare a hotărârii Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului din anul 2012, când astfel de asociaţii au luat fiinţă în toate cele 8 protoierii. Asociaţia tinerilor din Sighet este printre cele mai active.

După binecuvântarea Centrului pentru Tineri „Egumenul Pahomie de la Peri”, tinerii au oferit celor prezenţi, în sala de spectacole a Palatului Episcopal, un scurt program, compus din piese corale, cântece populare şi dansuri populare.

Ansamblul de dansuri şi cântece populare al Asociaţiei a reprezentat, deja, România, cu mult succes, în oraşul scoţian Glasgow din Regatul Unit al Marii Britanii, la Ziua Europei de anul acesta, din 9 mai, când au susţinut mai multe spectacole deosebit de apreciate de publicul spectator.

64db6f16df2c4b79bf517bfe203b7b86387308e4adc0414a9ffed0e6c5d2290a798379b2c8cd4b19ad72b16370fa3f6c

Comments