Cand apar, de fapt, pepenii de Dabuleni. Adevarul tinut ascuns de comercianti

Cand apar, de fapt, pepenii de Dabuleni. Adevarul tinut ascuns de comercianti

Cand apar, de fapt, pepenii de Dabuleni. Adevarul tinut ascuns de comercianti

In anii trecut, pepenii ajungeau pe tarabe abia dupa jumatatea lunii iulie si, mai degraba, in august. Insa, si producatorii romani au inceput sa aplice metode, unele naturale, altele chimice, care sa grabeasca cresterea pepenilor. Miza lor este sa prinda preturile ridicate, de la inceputul verii, cand piata era dominata de importuri. Pepenii de Dabuleni se coc in a doua jumatate a lunii iunie.

Exista si multi comerciantii vand in piete pepeni turcesti si grecesti sub numele de ,,Dabuleni" sau de ,,Ialomita", de cand au simtit tendinta pietei catre produsele romanesti.

Pepenele verde (Citrullus lanatus L. sin. C. vulgaris L) este o planta legumicola, rezistenta la seceta. Se cultiva pentru fructele sale, care se consuma in stare proaspata. Fructele sunt mari, cu coaja verde de diferite nuante si miezul rosu, roz sau portocaliu. Caracteristica sa principala, faptul ca este zemos, se datoreaza continutului de apa (aproximativ 92%). Miezul contine un numar variabil de seminte dar exista si pepeni verzi fara seminte.

Pepenii verzi sunt originari din desertul Kalahari, Africa de Sud, de unde s-au raspandit in toate zonele cu clima calda. Prima recolta este descrisa in hieroglifele de pe vechile morminte egiptene, datand din urma cu 5.000 de ani. Din Egipt s-au raspandit de-a lungul Marii Mediterane. In secolul al X-lea apar in China, iar, trei secole mai tarziu, invadeaza practic intreaga Europa, adusi de mauri. Gratie lui Cristofor Columb, dupa a doua sa expeditie spre Lumea Noua, ajung si in America, sub forma de seminte. Incep sa fie cultivati de indieni, dar numai dupa razboiul de secesiune se poate vorbi despre recolte serioase.

In tara noastra, numit in unele regiuni harbuz (Moldova), lubenita (Oltenia) sau lebenita (Ardeal), se cultiva preponderent urmatoarele soiuri: Charleston Gray, Dochita, De Minis, Sugar Baby, de Dabuleni, Dulce de Dabuleni, Favorit, Lovrin 532.

Pepenele rosu contine o serie de substante nutritive, fiind bogat in vitamine din complexul B, necesare pentru producerea de energie. Pepenele rosu este o sursa foarte buna de vitamina B6 si o sursa buna de vitamina B1, magneziu si potasiu. Cu un continut de 6% zahar si vitaminele A, B, E, K si C, pepenele verde mai contine tiamina, calciu, fier, fosfor, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu si magneziu. In plus, pepenii verzi contin citrulina, un aminoacid pe care organismul il foloseste pentru a produce un alt aminoacid (arginina).

Datorita continutului bogat in vitamine si minerale dieta cu pepene verde reprezinta o adevarata sursa de sanatate!

Continutul mare de apa il recomanda ca diuretic pentru tratamentul rinichilor si aparatului urinar. Bogat in vitamine, minerale si antioxidanti foarte puternici, pepenele ne hidrateaza si ne purifica organismul, amelioreaza sau chiar trateaza diverse afectiuni. Vitamina A impreuna cu vitamina C si E contribuie la un aspect sanatos al pielii si al parului.

S-a dovedit stiintific ca persoanele care consuma in mod frecvent pepene verde sunt mai protejate impotriva cancerului. Licopenul, pe langa faptul ca asigura pigmentul pepenelui, este un antioxidant eficient in prevenirea cancerului, in special in cancerul de prostata, cancerul uterin si cancerul esofagian. Prin continutul de citrulina, un aminoacid care dilata vasele sangvine, actioneaza asemanator medicamentelor prescrise pentru tratarea disfunctiilor erectile.

Pepenele are un continut ridicat de vitamine din grupul B, responsabile de producerea de energie a organismului. In plus, spre deosebire de bauturile care contin cofeina, pepenele verde hidrateaza foarte mult, fiind mai eficient in perioadele cu temperaturi ridicate ale verii, care conduc rapid la probleme provocate de deshidratare.

Pepenele verde este o sursa excelenta de antioxidanti, care reduc, intr-o foarte mare masura, riscul de astm, de boli de inima, osteoporoza reumatoida, artrita si diferite tipuri de cancer prin neutralizarea radicalilor liberi, care sunt extrem de periculosi si care pot deteriora celulele si membranele celulare. Potasiul ajuta la reglarea tensiunii arteriale, un factor de risc pentru bolile de inima.

Pentru o digestie sanatoasa, pepenii nu trebuie combinati cu niciun alt aliment. Pepenele este un produs foarte acid, care fermenteaza in stomac si incetineste digestia altor produse, influentand punerea in greutate. Consumat intre mese si in cantitati moderate sau tinand cure doar de pepene verde, acesta este foarte sanatos si recomandat in lunile de vara, ajutand si la detoxifierea organismului si ajutand la procesul de slabire.

Dar nu doar pulpa pepenelui rosu este utila organismului ci si semintele acestuia. Acestea sunt pline de nutrienti valorosi si pot fi consumate atat crude, direct din pepene, dar si uscate sau coapte, adaugate in salate si alte preparate.

Semintele sunt de culoare neagra, maro sau alba si sunt bogate in vitamina E, triptofan, acid glutamic, lizina tiamina, riboflavina, vitamina B6 si acid pantotenic

Proteinele din semintele de pepene verde contin aminoacizi esentiali, printre care cei mai importanti sunt: arginina, care are capacitatea de a regla tensiunea arteriala si de a ameliora suferintele arterelor mici.

Cea mai raspandita vitamina din grupul B, care se afla in semintele de pepene verde este niacina, esentiala pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos, sistemului digestiv si pentru mentinerea elasticitatii pielii.

In ceea ce priveste mineralele, acestea abunda in semintele de pepene verde. Pe primul loc se afla magneziul urmat de altele, precum fosforul, fierul, potasiul, sodiu, cupru, mangan si zinc. Toate acestea contribuie la procesele metabolice, intretin musculatura si articulatiile, dar si tonusul musculaturii netede.

Cel mai surprinzator lucru, care poate fi spus despre semintele de pepene verde este cantitatea de grasimi sanatoase pe care acestea le contin, aceste fiind grasimi monosaturate, grasimi polinesaturate, omega 3 si omaga 6.

In consumul de pepene verde exista si unele contraindicatii de care trebuie sa tinem cont. Dieta cu pepene verde este contraindicata in urmatoarele cazuri: diabet zaharat; boli ale pancreasului; pietre la rinichi; anomalii genetice ale sistemului urogenital; adenom de prostata; pielonefrita (inflamatii ale rinichilor si pelvisului cauzate de infectii bacteriene); recuperare postoperatorie; gastrita cronica, ulcer gastric; colita, diaree.

Comments