Care sunt alimentele ce pot fi consumate si dupa ce au expirat. Verdictul nutritionistei Mihaela Bilic

Care sunt alimentele ce pot fi consumate si dupa ce au expirat. Verdictul nutritionistei Mihaela Bilic

Care sunt alimentele ce pot fi consumate si dupa ce au expirat. Verdictul nutritionistei Mihaela Bil...

Fiecare produs pe care il cumparam din magazin, fie ca este de mancat sau de baut, are o data de valabilitate inscrisa pe ambalaj. In timp ce la produsele proaspete aceasta valabilitate este mica, in cazul produselor procesate sau pasteurizate, ea este mult mai mare. Unii experti in nutritie sunt insa de parere ca data de expirare nu este neaparat relevanta. Ba mai mult, spun ca unele produse pot fi consumate in siguranta si dupa ce au depasit termenul de valabilitate.

Potrivit unui studiu publicat in presa britanica, alimentele care pot fi consumate fara probleme si dupa ce au expirat sunt: dulciurile, biscuitii, chips-urile, pastele, orezul, painea, ciocolata, laptele pasteurizat, ouale, cafeaua, sarea, condimentele etc. Nutritionista Mihaela Bilic chiar a declarat recent ca ea consuma produsele lactate chiar daca sunt expirate si uneori le cumpara de la frigiderul cu produse reduse, stiind ca mai au doar cateva zile termen de valabilitate.

,,A fost si ziua copilului si ziua internationala a laptelui. Si apropo de lactate, confirm ca le mananc expirate. Ba mai mult, le cumpar din frigiderul cu pret redus/vanzare accelerata. Asa arata frigiderul meu", a scris Mihaela Bilic pe Facebook, in dreptul unei fotografii cu interiorul frigiderului sau.

Cum stim daca produsele alimentare mai sunt bune pentru consum

Se poate intampla ca unele produse sa nu mai fie bune, chiar daca nu au depasit termenul de valabilitate. In cazul in care au fost depozitate in conditii neconforme, acestea se pot altera inainte de a expira. De asemenea, in cazul in care avem produse lactate, carne sau oua din productie proprie, trebuie sa stim in ce conditii pot fi acestea consumate in siguranta.

Daca un anumit produs alimentar si-a schimbat culoarea, aspectul, consistenta sau mirosul, nu mai poate fi consumat, chiar daca nu a expirat.Daca un produs este deschis de mai mult de 2-3 zile, este posibil sa nu mai fie bun pentru consum. Iaurturile desfacute, pateurile, mezelurie - toate ar trebui sa fie consumate in cel mai scurt timp.Ouale pot fi testate intr-un vas cu apa, pentru a vedea daca mai sunt proaspete. Daca oul pluteste, este vechi si trebuie aruncat, daca se scufunda, poate fi consumat in siguranta.

SURSA

Comments