Care sunt tarile in care este interzis consumul de alcool

Care sunt tarile in care este interzis consumul de alcool

Care sunt tarile in care este interzis consumul de alcool


La nivel mondial, bauturile alcoolice sunt consumate in timpul meselor, cu ocazia unor evenimente sociale, in baruri, cluburi, dar si, bineinteles, in confortul propriei locuinte. Cu toate acestea, oricat de raspandit ar fi pe glob, consumul de alcool este considerat ilegal in multe tari, iar acest lucru este urmarea unor factori precum reglementari guvernamentale de sanatate publica, legi sau diverse motive religioase care interzic consumul acestuia.


In timp ce alcoolul poate sa fie consumat legal in cele mai multe tari ale lumii, exista, insa, si cateva state unde este interzis, iar in cele ce urmeaza iti vom spune care sunt acestea si ce patesc cetatenii daca incalca legea.


SUA in era Prohibitiei


Alcoolul reprezenta o problema grava pentru administratia americana inca din perioada coloniala, iar carciumile erau considerate sursa principala a problemelor sociale ale acestei natiuni. Din acest motiv, in istoria moderna a Statelor Unite ale Americii, a existat o perioada in care bauturile alcoolice au fost interzise. In 1919, Congresul american avea sa ratifice Amendamentul 18, care marca inceputul erei Prohibitiei, potrivit History.com. Vorbim despre o perioada in care au fost interzise la nivel national atat productia si comercializarea, cat si transportul si importul tuturor bauturilor alcoolice cu un continut de alcool mai mare de 0,5%. Asta insemna ca nu doar bauturile spirtoase urmau sa fie ilegale, ci si vinul si berea. In acest fel incepea un experiment social fara precedent o tara cu peste 100 de milioane de locuitori, care isi propunea sa schimbe in bine America si prin care se dorea eradicarea efectelor daunatoare ale alcoolului.


,,Experimentul nobil" care a schimbat America


Prohibitia s-a intins pe durata a 14 ani, din 1920 pana in 1933. Prin amendamentul despre care am amintit anterior Congresul SUA isi propusese sa-si transforme cetatenii in abstinenti, o stare care avea sa-i schimbe in oameni virtuosi, responsabili si respectabili. Cu toate acestea, din cauza Prohibitiei, foarte multi americani au fost nevoiti fie sa plece in strainatate pentru a putea consuma bauturi alcoolice, fie au ales sa faca acest lucru in ilegalitate in asa-numitele ,,Speakeasies", localurile ilicite unde era folosit alcool de contrabanda provenit din Canada si din Mexic. In acelasi timp, ,,Experimentul nobil", asa cum a mai fost denumita Prohibitia, s-a transformat rapid intr-un experiment social si a luat o turnura teribila, determinand cresterea crimei organizate. Productia, distributia si vanzarea de alcool a devenit atunci o industrie extrem de profitabila pentru bandele de infractori din marile orase. In cele din urma, in 1933, Congresul SUA avea sa ratifice Amendamentul 21, care punea capat Prohibitiei.


Alcoolul in lumea araba


In zilele noastre, in unele tari este interzis alcoolul, fie partial ori in intregime.& Toate aceste tari au o populatie majoritara musulmana si sunt conduse de guverne care adera la o forma de lege islamica, cunoscuta sub denumirea de Sharia.& In credinta islamica exista doua interdictii importante, si anume consumul de carne de porc si consumul de alcool.


Consumul de alcool este considerat ilegal in multe tari

Constrangerile cu privire la consumul de alcool in tarile musulmane au la baza o serie de principii strict religioase. Majoritatea acestora se afla sub influenta religiei islamice, iar Coranul este respectat cu strictete. Din punct de vedere religios, alcoolul este considerat in credinta islamica ,,haram", care se traduce prin ,,nepermis", iar acest lucru inseamna ca, in majoritatea tarilor musulmane, consumul de alcool este interzis, noteaza Wise Voter. Cu toate acestea, alcoolul este interzis in mod activ doar in cateva dintre aceste state, mai ales in cele situate in Orientul Mijlociu si in Africa de Nord. In acelasi timp, in alte tari, exista o serie de exceptii pentru minoritatile mari non-musulmane sau pur si simplu nu respecta legea de guvernare Sharia.


Si strainii pot fi aspru pedepsiti


Sa bei un pahar cu vin, o bere sau un cocktail in timpul unei vacante pe care o petreci intr-o tara musulmana este in regula, atata timp cat respecti legile respectivei tari si nu consumi alcool in exces alcool, ceea ce te-ar aduce intr-o stare in care sa te comporti total necorespunzator. Mai mult decat atat, in cazul unor state islamice, nici cetatenii straini nu au dreptul sa detina o cantitate prea mare de alcool, iar acesta poate fi cumparat doar din anumite magazine special amenajate pentru acestia. In caz contrar, strainii risca sa fie amendati, biciuti sau chiar inchisi. Foarte putine tari din lume au interdictii totale referitoare la alcool, insa unde acestea exista, consecintele in caz de incalcare a legislatiei pot fi foarte serioase, inclusiv amenzi usturatoare si chiar inchisoare.


In ce tari este interzis consumul de alcool


In lume exista cateva tari unde alcoolul este interzis. Spre exemplu, Yemenul, care este una dintre cele mai sarace tari din lume, a interzis in totalitate alcoolul, astfel incat yemenitii nu pot nici cumpara, nici sa bea alcool si nici sa apara in spatiul public in stare de ebrietate. In cele mai mari orase ale acestei tari, Aden si Sana'a, exista cateva hoteluri selecte si cluburi de noapte in care alcoolul poate fi vandut cetatenilor straini care le viziteaza. Acestia pot sa transporte, insa, cantitati mici de alcool, dar nu il pot consuma in public.


Mergand mai departe, in Emiratele Arabe Unite este permisa vanzarea de bauturi alcoolice, cu exceptia regiunii Sharjah, care este cel de-al treilea oras ca numar de locuitori. Aici, non-musulmanii pot obtine din partea guvernului local o licenta prin care au dreptul sa detina bauturi alcoolice, dar nu il pot consuma in public, aflam de pe site-ul World Population Review. In alte tari, precum Pakistan, Sudan, Arabia Saudita, Iran, Kuweit si Bangladesh exista, de asemenea, o serie de interdictii referitoare la consumul de alcool. La fel stau lucrurile si in unele state din India, care este o tara cu o populatie majoritara hindusa, insa care are si o populatie musulmana considerabila.


Unde ai voie cu doua sticle si 12 doze de bere


Aflam de pe site-ul World Atlas ca in Maldive, un arhipelag situat in Oceanul Indian si o destinatie turistica extrem de populara in toata lumea, inclusiv in randul turistilor romani, consumul de bauturi alcoolice este interzis pentru populatia locala. In aceasta tara, doar statiunile si unele hoteluri si restaurante cu permise speciale au voie sa vanda alcool turistilor care isi petrec vacanta in cea mai mica tara din Asia.


Consumul si vanzarea de bauturi alcoolice in locuri publice sunt strict interzise in Brunei. Persoanele adulte non-musulmane care intra in aceasta tara ar putea, totusi, sa cumpere cate doua sticle si 12 doze de bere de persoana. In acest caz, persoanele sunt obligate sa declare la vama din aeroport numarul de sticle si de cutii de bere pe care le au asupra lor si, de asemenea, nu au voie sa consume alcool decat in privat. Pentru a putea consuma au nevoie, insa, sa cumpere o licenta speciala.


Non-musulmanii beneficiaza de exceptii


De asemenea, turistii care calatoresc in Libia sunt sfatuiti sa respecte obiceiurile, dar mai ales legile locale in ceea ce priveste comertul si consumul de alcool. Legile sunt destul de stricte in aceasta privinta, iar vanzarea si consumul de alcool sunt complet interzise. Cu toate acestea, exista rapoarte conform carora alcoolul este usor accesibil oamenilor din aceasta tara prin mijloace ilegale.


In Mauritania, cetatenilor musulmani din aceasta tara le este interzis sa detina, sa consume, sa vanda si sa produca alcool. Totusi, non-musulmanii au voie sa consume alcool in casele lor sau in hoteluri si restaurante care au autorizatii valabile pentru a comercializa bauturi alcoolice. Si Somalia este foarte stricta cand vine vorba de punerea in aplicare a legilor legate de alcool. Aici, fabricarea, comertul si consumul de alcool sunt complet interzise. Desi non-musulmanii si cetatenii straini au dreptul sa consume bauturi alcoolice, acestia trebuie sa o faca doar in spatiul lor privat.


Pedeapsa cu lovituri de bici, conform legii Sharia


In Afganistan, parlmentarii au promulgat nu demult o lege prin care sunt prevazute o serie de pedepse pentru cetatenii care sunt prinsi consumand alcoool, noteaza cotidianul britanic Express.co.uk. Atat consumul, cat si vanzarea de bauturi alcoolice in aceasta tara islamica poate fi pedepsita cu amenzi costisitoare, inchisoare si chiar 60 de lovituri de bici, in conformitate cu legea Sharia. Cu toate acestea, regulile sunt aplicabile doar cetatenilor afgani. In acelasi timp, guvernul local ofera licente pentru diverse centre de desfacere unde pot sa distribuie alcool turistilor si jurnalistilor sositi in Afganistan din alte tari.


Cu toate acestea, interdictiile sunt adeseori insotite de exceptii pentru cetatenii non-musulmani si a celor straini care s-ar putea afla in vizita in aceste state. In acelasi timp, in unele dintre aceste tari le este permis non-musulmanilor sa consume alcool, insa in mediu privat, nicidecum in public. Cu toate acestea, in zonele de razboi precum Yemen si Somalia, detinerea oricarui tip de bautura alcoolica este descurajata, chiar daca este legal pentru non-musulmani.


In SUA inca exista restrictii


In pofida faptului ca Prohibitia a fost abolita cu mai bine de 90 de ani in urma, pe teritoriul Statelor Unite ale Americii inca exista o serie de restrictii in anumite districte, cum ar fi 36 de districte in Mississippi, 83 in Alaska si trei in Florida. De asemenea, alcoolul este interzis si in mai multe districte din Texas, Arkansas, Alabama si Kentucky. In ciuda faptului ca aici exista distileria ,,Jack Daniels", in comitatul Moore din statul Tennessee alcoolul este interzis. Totodata, in zona locala nu se pot cumpara sticle de bauturi alcoolice.


Vezi si de ce nu este bine sa bei alcool inainte de culcare!


Comments