Ce sunt eruptiile solare si cum ne afecteaza

Ce sunt eruptiile solare si cum ne afecteaza

Ce sunt eruptiile solare si cum ne afecteaza


Eruptiile solare reprezinta explozii uriase in atmosfera Soarelui, care pot elibera cantitati mari de energie, mai mult de 6 x 1025& J (Joule, unitatea de masura SI, sistemul international de unitati), a energiei.


Ce sunt eruptiile solare


Eruptiile solare sunt variatii bruste, rapide si intense a luminozitatii si au loc atunci energia mangetica acumulata in atmosfera solara este eliberata in mod brusc. Eruptiile solare apar deseori atunci cand Soarele este activ in anii din jurul maximului solar. O explozie solara este ca o furtuna magnetica pe Soare, care apare asemenea unui punct luminos, insotit de o eruptie gazoasa de suprafata.


Eruptiile solare, odata declansate, afecteaza toate straturile atmosferei solare, respectiv fotosfera, coroana si cromosfera, deoarece incalzeste plasma cu zeci de milioane de grade Kelvin si accelereaza electronii, protonii si ioni grei aproape de viteza luminii. Exploziile solare elibereaza cantitati mari de particule de energie inalta si gaze fierbinti.


Ce provoaca eruptiile solare


Campurile magnetice sunt formate din gaze incarcate electric, care genereaza curenti electrici si actioneaza ca un dinam magnetic in interiorul soarelui. Astfel, campurile magnetice se rasucesc, se impletesc si se reorganizeaza. Acest comportament al campului magnetic, care este fluctuant, este cunoscut si sub denumirea de activitate solara, iar asta poate duce la declansarea eruptiilor solare de la suprafata, care elibereaza cantitati mari de radiatii electromagnetice.


Clasificarea eruptiilor solare


Eruptii solare de clasa A si B


Eruptiile din clasa A si B sunt cele mai joase, ca intensitate. Cantitatea de radiatii emisa atunci cand nu exista eruptii este adesea in intervalul B in timpul maximului solar, si in intervalul A in timpul minimului solar.


Eruptii solare de clasa C


Sunt eruptii solare minore, care pot avea un efect minor asupra Pamantului, sau chiar deloc. Doar eruptiile solare de clasa C care sunt de lunga durata pot avea efecte, respectiv pot produce o ejectie de masa coronala, insa acestea sunt, de regula, lente, slabe si foarte rar pot provoca o perturbare geomagnetica semnificativa pe Pamant.


Eruptii solare de clasa M


Sunt eruptii solare medii-mari, care pot provoca intreruperi radio mici (R1), pana la moderate (R2) pe partea de lumina a Pamantului. Anumite eruptii de clasa M pot provoca furtuni de radiatii solare puternice.


Eruptii solare de clasa X


Aceste eruptii solare sunt cele mai mari si puternice dintre toate. Acestea pot fi mai frecvente in timpul maximului solar, decat in timpul minimului solar, si pot aparea de pana la 10 ori pe an.


Daca eruptia solara este eruptiva si are loc in apropierea centrului discului solar orientat spre Pamant, atunci se poate forma o furtuna puternica de radiatie solara, care ar putea elibera o ejectie a masei coronale si pot aparea furtuni geomagentice intense pe Pamant.


Emisia electromagnetica ce se produce in timpul eruptiilor solare se deplaseaza cu viteza luminii si poate dura aproximativ 8 minute pentru a calatori de la Soare la Pamant. Gravitatea intreruperii depinde de puterea eruptiei solare si poate dura de la cateva minute, pana la cateva ore.


Intreruperile radio sunt cele mai frecvente si rapide evenimente meteorologice spatiale care au loc din cauza eruptiilor solare, care afecteaza Pamantul.


Ce inseamna scara R in eruptiile solare


Sistemul cu cinci niveluri care indica severitatea unei intreruperi radio legate de raxe X poarta denumirea de Scara R. Scara variaza de la R1, pentru un eveniment de intrerupere radio extrema, unde R1 este cel mai scazut nivel, pana la R5, unde acesta din urma este cel mai inalt nivel.


Fiecare nivel R este asociat si cu o luminozitate de raze X, iar aceasta poate varia de la R1, pentru un flux de raze de M1, la R5, pentru un plus de raze X de X20.


In 2012, o furtuna puternica solara a trecut la o distanta mica de Terra si avea potentialul de a perturba circuitele electrice terestre. Ar fi putut trimite civilizatia contemporana in secolul al XVIII-lea, potrivit declaratiilor celor de la NASA. Furtuna care s-a produs pe data de 23 iulie 2012 a fost una dintre cele mai puternice din ultimii 150 de ani.


Efectele eruptiilor solare asupra omenirii


Eruptiile solare pot avea impact asupra psihicului organismului, dar si emotional din cauza plasmei solare a exloziilor. Plasma solara este formata din particule pozitive si negative si este considerata un gaz partial ionizat, care poate emite radiatii electromagnetice intr-un spectru vizibil, asa cum se intampla si in cazul aurorei boreale.


Aurora boreala se formeaza in timpul furtunilor geomagnetice, atunci cand particulele vantului solar patrund in emisfera noastra. Particulele emana culoarea verde, albastra sau rosie dupa impactul cu atmosfera terestra.


NASA a transmis faptul ca "radiatiile daunatoare de la o eruptie nu pot trece prin atmosfera Pamantului pentru a afecta fizic oamenii de pe sol. Cu toate acestea, atunci cand sunt suficient de intense, ele pot perturba atmosfera in stratul in care calatoresc semnalele GPS si de comunicatii", intr-o declaratie din 2017.


Dr. Gary a fost de acord cu declaratia NASA: ,,Exista efecte potentiale asupra sanatatii pentru oricine este expus la acele radiatii de inalta energie, dar de fapt suntem protejati pentru ca acele raze si particule sunt absorbite in atmosfera noastra". Radiatia de la evenimente solare, cum ar fi eruptiile solare, apare in mod natural in mediu, dar nu reprezinta o amenintare pentru sanatatea umana de la o zi la alta. Oamenii din avioane, care zboara la altitudini mari deasupra polilor, ar putea avea un risc crescut pentru o parte din aceste radiatii. Ocazional, rutele de zbor sunt modificate in perioadele de activitate solara neobisnuita, a mai spus dr. Gary.


Insa, nu toata lumea a fost convinsa ca eruptiile solare sunt complet inofensive. O cercetare dedicata investigarii legaturilor dintre sanatatea umana si activitatea solara se numeste ,,heliobiologie", iar unii cercetatori sustin ca legatura poate fi negativa. Un studiu a aratat ca o varietate de probleme de sanatate pot fi cauzate de schimbari in mediul solar si geomagnetic, si anume:


Aritmie cardiaca;
Boli cardiovasculare;
Crize de epilepsie;
Cresterea tensiunii arteriale;
Incidenta crescuta a decesului cauzat de infarctul miocardic.

Efectele eruptiilor solare asupra tehnologiei


Cand are loc o eruptie solara, aceasta poate trimite o explozie de radiatii electromagnetice si particule incarcate catre Pamant. Daca eruptia este suficient de puternica, poate declansa o furtuna geomagnetica in atmosfera Pamantului. Aceste furtuni pot perturba sistemele de comunicatii prin satelit, retelele electrice si alte tehnologii care se bazeaza pe sincronizare precisa sau pe date precise.


In timp ce eruptiile solare pot reprezenta o amenintare pentru tehnologiile si sanatatea noastra, exista masuri care pot fi luate pentru a le atenua efectele. Satelitii si retelele electrice pot fi protejate pentru a-si reduce vulnerabilitatea la radiatiile electromagnetice, iar astronautii pot lua masuri de precautie pentru a se proteja de expunerea la radiatii.


Sursa info: spaceweatherlive.com; dw.com


Sursa foto: 123rf.com


Citeste si: Cate planete sunt in sistemul solar si cum se numesc


Comments