Casa de Pensii, precizari importante legate de sporurile, indemnizatiile si majorarile salariale de...

Noua Lege a Pensiilor recunoaste drepturile pensionarilor astfel incat sunt valorificate in calculul pensiei veniturile contributive care anterior nu erau valorificate (de exemplu, sporuri nepermanente, prime, premii, al 13-lea salariu, ore suplimentare, acord global etc.) si care sunt prevazute in HG nr. 181/2024, a transmis Casa Judeteana de Pensii Bistrita Nasaud.

Pentru perioadele de dupa aprilie 2001, nu sunt necesare documente justificative pentru veniturile nepermanente, deoarece aceste informatii sunt deja stocate in bazele de date electronice. Pensionarii trebuie sa solicite angajatorilor in activitate adeverinte cu sporurile nepermanente, conform formatului prevazut in Anexa nr. 6 din Legea 360/2023. In cazul angajatorilor care nu mai sunt activi, pensionarii trebuie sa se adreseze detinatorilor de arhive. Dupa 1 septembrie 2024, adeverintele pot fi in continuare depuse la dosarele de pensii, fara un termen limita, iar drepturile rezultate din noile documente vor fi acordate cu data de intai a lunii urmatoare.

Pensionarii care nu au avut venituri nepermanente nu trebuie sa prezinte adeverinte la Casele de Pensii.

Lista cu veniturile nepermanente este disponibila aici

Lista cu veniturile permanente este disponibila aici

Facem precizarea ca veniturile nepermanente se valorifica numai in situatia in care acestea sunt dovedite prin adeverinte intocmite conform modelului prevazut in Anexa 6 la lege.

Comments