Cat de periculoase sunt bauturile energizante

Cat de periculoase sunt bauturile energizante

Cat de periculoase sunt bauturile energizante


Bauturile energizante au devenit in ultimii ani o prezenta obisnuita in viata de zi cu zi a multor persoane, mai ales in randul celor care isi doresc sa reziste cand nu au timp sa doarma sau atunci cand sunt foarte stresati.


Consumul in exces al acestor ,,potiuni magice" sau in combinatie cu bauturile alcoolice poate avea consecinte grave asupra sanatatii. De aceea, in multe tari din Europa a fost interzisa comercializarea acestor bauturi.


Din ianuarie 2024, magazinele din Romania nu mai au voie sa vanda bauturi energizante minorilor, in timp ce Lituania a fost prima tara care a interzis comercializarea energizantelor catre minorilor in urma cu aproximativ un deceniu.


De asemenea, tari precum Danemarca si Norvegia s-au alaturat initiativei si interzic vanzarea acestor din cauza continutului ridicat de cofeina. In cele ce urmeaza iti vom spune ce sunt bauturile energizante si care sunt pericolele la care te expui daca le consumi.Partea superioara a formularului


Ce sunt bauturile energizante


Bauturile energizante sunt promovate la scara larga ca fiind produse cu un gust si ambalaj atragatoare. Acestea contin o serie de ingrediente precum cafeina, taurina, vitamine din complexul B si alte substante care ofera un plus de energie, sporesc vigilenta mentala si performanta fizica si imbunatatesc concentrarea, aflam de pe site-ul Centrului National pentru Sanatate Integrativa si Complementara (NCCIH).


Acestea sunt adesea consumate de persoanele care au nevoie de ,,un impuls de energie" pentru putea face fata unor activitati intense, cum ar fi invatatul pentru examene, condusul pe distante lungi sau munca peste program. Alaturi de multivitamine, energizantele sunt cel mai popular supliment alimentar care poate fi consumat mai ales de catre adolescenti si adultii tineri. Studii recente au relevat ca barbatii cu varsta cuprinsa intre 18 si 34 de ani consuma cele mai multe bauturi energizante, in timp ce aproape o treime dintre adolescentii intre 12 si 17 ani le consuma in mod regulat.


Concluziile unui studiu realizat de Autoritatea Europena pentru Siguranta Alimentara in 16 tari ale Uniunii Europene arata ca 68% dintre tinerii cu varsta cuprinsa intre 10 si 18 ani au consumat energizante. Pana acum mai multe tari au reglementat consumul acestor bauturi.


De cate tipuri sunt bauturile energizante


Exista doua tipuri de bauturi energizante. Unul este comercializat in recipiente similare ca dimensiuni cu cele ale bauturilor racoritoare, cum ar fi o sticla sau o doza de 450 ml. Celalalt tip, care este denumit ,,energizant", este vandut in recipiente mici cu o capacitate de 60 pana la 75 ml de lichid concentrat.


Cofeina este unul dintre ingredientele importante in ambele tipuri de bauturi energizante, la niveluri de 70 pana la 240 mg intr-o bautura de 475 ml si, respectiv 113 pana la 200 mg intr-un shot de energizant. Spre comparatie, o cutie de cola de 350 ml contine aproximativ 35 miligrame de cofeina, in timp ce o ceasca de cafea de 225 ml contine aproximativ 100 mg. De asemenea, bauturile energizante pot contine si alte ingrediente, cum ar fi guarana (n.n. - planta bogata in cafeina, uneori denumita cacao braziliana), zaharuri, ginseng, glucuronolactona, yohimbe, L-carnitina si portocala amara (portocala de Sevilla), mai scrie sursa citata anterior.


Cum functioneaza bauturile energizante


Felul in care actioneaza bauturile energizante asupra corpului uman este strans legata de continutul de cofeina si de taurina. Cofeina este un ingredient comun care se regaseste in alimente si bauturi, precum cafea, ceai, cola si ciocolata si este recunoscut pentru capacitatea de a stimula sistemul nervos central prin care da o senzatie de energie si de alerta.


Trebuie sa stii ca bauturile energizante au cantitati diferite de cofeina. Spre exemplu, Red Bull contine 80 mg de cofeina, Monster 160 mg, in timp ce Prime Energy, Celsius de la PepsiCo si Fast Twitch de la Gatorade au cel mai ridicat continut de cofeina, si anume 200 mg, potrivit Very Well Health. Spre comparatie, cafeaua contine intre 80 si 100 mg de cofeina. De partea cealalta, taurina este un aminoacid sulfurat, care este sintetizat in mod natural de organism.


Cele mai importante surse alimentare de taurina sunt carnea, pestele, produsele lactate si este disponibila si ca supliment alimentar. Taurina poate sustine functionarea creierului, inimii, ochilor si muschilor, insa efectele pe care le are daca este consumata in bauturile energizante poate avea efecte nocive asupra sanatatii noastre. Combinatia de cafeina si taurina poate crea o senzatie de trezire rapida si poate imbunatati temporar starea de alerta.


De asemenea, o mare parte din ,,energia" care este asociata cu consumul de bauturi energizante este derivata si dintr-o cantitate masiva de zahar. Spre exemplu, intr-o doza de 250 ml de energizant exista aproximativ 27,5 grame de zahar, adica o valoare energetica de 112,5 kcal. Aceasta cantitate este echivalentul a sapte cuburi de zahar, in timp ce medicii recomanda cel mult 38 de grame intr-o zi obisnuita.


Consumul de bauturi energizante dauneaza grav sanatatii


Specialistii din domeniul nutritionist avertizeaza asupra faptului ca, daca sunt consumate pe termen lung, bauturile energizante pot provoca o serie de tulburari de atentie sau de somn, precum si probleme cardiovasculare si chiar depresie. O singura doza de bautura energizanta contine echivalentul a patru cesti de cafea, in timp ce medicii recomanda adultilor sa limiteze consumul de cafea la cel mult doua cesti pe zi. In acelasi timp, continutul de cafeina, taurina, vitamine din complexul B, ginseng, aminoacizi, zahar si alte substante care dau un impuls de energie pot avea efecte nocive asupra organismului. Mai mult decat atat, bauturile energizante contin cafeina combinata cu indulcitori precum siropul de fructoza sau siropul de porumb, un amestec care este de obicei asociat cu aparitia obezitatii sau a bolilor cardiovasculare. In timp ce adultii pot consuma in conditii de siguranta pana la 400 de miligrame de cofeina pe zi, tinerii cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani nu ar trebui sa depaseasca 100 de miligrame, precizeaza expertii in domeniu. Totodata, copiii sub 12 ani nu ar trebui sa consume deloc aceste bauturi.


Ce efecte are consumul in exces de bauturi energizante


Medicii atrag atentia asupra faptului ca un consum al bauturilor energizante in cantitati prea mari poate sa provoace o serie de probleme de sanatate, cum ar fi cresterea presiunii arteriale sau cu cea a continutului de zahar in sange. Mai mult decat atat, persoanele care sufera de afectiuni cardiace nu ar trebui sa bea astfel de lichide, relateaza site-ul Sfatul Medicului. Totodata, daca o persoana sanatoasa din punct de vedere clinic consuma des si in exces bauturi energizante se poate confrunta cu o crestere a riscului de aparitie a unor boli de inima. Iata in continuare si alte efecte pe care le pot avea bauturile energizante asupra organismului:


provoaca insomnii, iritabilitate si chiar depresie.
contin de obicei intre 3 si 8 E-uri, substante care pot dauna grav sanatatii.
consumate in exces, acestea pot provoca aparitia unor probleme gastrice si neurologice.
amplifica actiunea alcoolului si sporesc efectele fumului de tigara.
impiedica actiunea calciului motiv pentru care nu sunt recomandate in adolescenta.
din cauza continutului de cofeina, consumul excesiv poate duce la anxietate sau palpitatii, aritmii si hipertensiune.
printre efectele adverse ale bauturilor energizante se numara si efectul diuretic al cofeinei, care duce la deshidratare. In combinatie cu zaharul, gradul de deshidratare este si mai ridicat.
doza de bautura energizanta contine 27,5 g de zahar, cantitate care poate incetini evacuarea gastrica provocand instalarea deshidratarii.
zaharul combinat cu cofeina duc la o cadere energetica atunci cand efectul bauturii dispare, ceea ce face sa fie periculoase pentru persoanele diabetice sau pentru cei cu variatii ale glicemiei.

Ce se intampla daca renunti la bauturile energizante


In primele 24 de ore dupa ce consumi o doza de bautura energizanta corpul tau trece printr-o serie de schimbari interesante. Din primele zece minute, atunci cand ritmul cardiac si tensiunea arteriala cresc, pana la ultimele 12 pana la 24 de ore cand incep sa apara diverse simptome precum dureri de cap, iritabilitate si constipatie. Spre exemplu, dupa zece minute, cafeina din bautura energizanta incepe sa-ti traverseze fluxul sanguin, crescand tensiunea arteriala si pulsul.


De asemenea, in urmatoarele 15 pana la 45 de minute, nivelul de cafeina din sange va atinge varful, ceea ce te face sa fii mai alert si sa iti creasca capacitatea de concentrare. Asa cum spuneam, cafeina este un stimulent puternic deoarece blocheaza adenozina, substanta care este responsabila de senzatia de oboseala. ,,Acest lucru duce la o crestere rapida a nivelului de energie si la eliberarea de dopamina in creier, ceea ce iti poate imbunatati starea de spirit, precum si nivelul de alerta", asa cum spune doctorul Stuart Farrimond intr-un interviu acordat celor de la The Daily Mail.


Mergand mai departe, in timp ce corpul tau absoarbe complet cafeina in primele 30-50 de minute de la consum, ficatul intervine pentru a regla nivelul de zahar din sange, procesand si eliminand o cantitate mai mare de zahar. Dupa aproximativ o ora, efectele cafeinei incep sa se estompeze si poti experimenta o scadere a energiei si o senzatie de oboseala, mai precizeaza publicatia britanica, citand un studiu realizat de Personalize.co.uk.


De asemenea, este de asteptat sa dureze intre 5 si 6 ore pentru ca nivelul de cafeina din sange sa scada la jumatate. Acest interval de timp poate fi mai mare in cazul femeilor care iau pastile contraceptive. Trebuie precizat ca, in medie, cafeina ar trebui sa fie complet eliminata din sange dupa aproximativ 12 ore. Este important sa mentionam faptul ca femeile insarcinate nu ar trebui sa consume bauturi energizante, iar daca o fac, eliminarea cafeinei din organism poate dura mai mult. Aceeasi recomandare este valabila si in cazul copiilor si adolescentilor deoarece bauturile energizante pot cauza probleme comportamentale si anxietate.


Foto: Shutterstock


Comments