De ce a fost orasul iranian Isfahan tinta atacului atribuit Israelului. Mesajul transmis Teheranului

De ce a fost orasul iranian Isfahan tinta atacului atribuit Israelului. Mesajul transmis Teheranului

De ce a fost orasul iranian Isfahan tinta atacului atribuit Israelului. Mesajul transmis Teheranului


Orasul iranian Isfahan, o tinta a atacului care a avut loc in noaptea de joi spre vineri si a fost atribuit Israelului, este un oras strategic, deoarece adaposteste instalatii nucleare, o baza aeriana majora si fabrici asociate cu productia de drone iraniene, scrie The Guardian.


Potrivit agentiei iraniene de presa Fars, trei explozii au avut loc in apropiere de Qahjavarestan, situat la 23 de kilometri est de orasul Isfahan, in centrul Iranului. Cu aeroportul international din Isfahan si baza aeriana Shekari in apropiere, locul ales nu a fost unul la intamplare, scrie sursa citata.


Orasul Isfahan gazduieste o serie de facilitati militare importante, printre care o instalatie nucleara si fabrici asociate cu productia de drone. Mai exact, la Zerdenjan, in zona de sud-est a orasului Isfahan, se afla o instalatie de conversie a uraniului.


De altfel, provincia Isfahan este importanta pentru programul nuclear iranian. Cea mai cunoscuta facilitate nucleara din acest domeniu, si anume instalatia de imbogatire a uraniului, functioneaza la Natanz, la 120 de kilometri nord-est de orasul Isfahan.


Iranienii sustin ca au dejucat atacul


Oficialii iranieni nu au oferit pana acum multe informatii despre aceste atacuri, limitandu-se la a da asigurari ca detin situatia sub control. ,,Mai multe" drone au fost ,,doborate cu succes", a declarat purtatorul de cuvant al agentiei spatiale iraniene, Hossein Dalirian.


Dupa ce Teheranul a declarat ca instalatiile sale nucleare ,,sunt in siguranta", agentia semioficiala de stiri Tasnim a difuzat imagini din apropierea instalatiei de conversie a uraniului din Zerdenjan. Imaginile prezinta pozitionarea unor sisteme antiaeriene. ,,Nu s-a intamplat nimic", afirma reporterul.


Instalatia de la Zerdenjan, a carei constructie a inceput in 1999, opereaza trei mici reactoare de cercetare furnizate de China si gestioneaza alte activitati pentru programul nuclear civil iranian. Se pare ca acest sit a fost vizat de o explozie in noiembrie 2011.


In apropiere de Isfahan se afla, de asemenea, o baza aeriana importanta care a gazduit vechea flota iraniana de avioane de productie americana F-14 Tomcats, cumparate inainte de Revolutia Islamica din 1979. Circula informatii ca o instalatie radar de la baza ar fi putut fi tinta intentionata a unui atac.


Potrivit The Guardian, la fel de importante sunt si facilitatile de armament din acest oras precum si din imprejurimile sale. La inceputul anului trecut, Israelul a fost acuzat de un atac asupra unei instalatii avansate de productie de arme din Isfahan. La fel ca acum, atacul a implicat trei drone.


Tot acum, Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anuntat ca ,,nu exista pagube" la siturile nucleare si a facut un apel la retinere. ,,Instalatiile militare nu trebuie sa devin tinte in cursul unor conflicte militare", a transmis AIEA.


Un mesaj clar pentru Iran


Atacul de vineri nu a fost revendicat oficial de Israel, insa oficiali americani il atribuie acestei tari, catalogandu-l drept represalii dupa atacul de sambata al Teheranului.


In paralel, un atac a avut loc in sudul Siriei. Conform Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), ,,israelienii au vizat o pozitie radar a armatei siriene intre provinciile As-Suwayda si Daraa".


In opinia generalului-maior in rezerva Mark MacCarley, Israelul a transmis un mesaj clar Iranului prin tinta aleasa in atacul de vineri, si anume ca pot coplesi apararea principalului sau inamic din Orientul Mijlociu.


,,Cred ca a existat un proces de gandire foarte deliberat din partea Cabinetului de razboi din Israel. Israelienii trebuiau sa riposteze (dupa atacul masiv iranian de sambata trecuta - n.r.), dar, in acelasi timp, in cadrul acestor represalii exista un mesaj, si anume: <>", a declarat generalul in rezerva MacCarley intr-o interventie la CNN.


Comments