Cat de sanatos este consumul de carne de porc

Cat de sanatos este consumul de carne de porc

Cat de sanatos este consumul de carne de porc


Carnea de porc reprezinta o sursa de proteine de origine animala, dar si de grasimi si alti nutrienti de care organismul are nevoie. Insa, cat de sanatos este consumul de carne de porc. Iata care sunt beneficiile consumului de carne de porc, dar si riscurile.


Carnea de porc poate avea beneficii importante pentru intreg organismul, daca este consumata cu moderatie si intr-o dieta alimentara echilbrata. Insa, sunt importanti mai multi factori atunci cand alegem carnea, dar mai ales in momentul pregatirii. Descopera cat de sanatos este consumul de carne de porc.


Cat de sanatos este consumul de carne de porc


Beneficiile consumului de carne de porc


Carnea de porc este bogata in nutrienti precum proteine, zinc, potasiu, seleniu, magneziu, fier, vitamine din complexul B, dar si fosfor, grasimi mononesaturate, saturate sau grasimi polinesaturate. Este printre cele mai populare tipuri de carne, consumata adesea in diferite retete culinare si datorita actiunii sale banefice asupra organismului.


Carnea de porc este bogata si in acid oleic, un tip de grasimi sanatoase, care ajuta in reducerea riscului de boli de inima.


Este un aliment adjuvant si pentru intarirea sanatatii osoase si la mentinerea mesei musculare, deoarece ofera proteinele de care sistemul osos are nevoie pentru a se dezvolta optim.


Datorita continutului de vitamine B6, carnea de porc ajuta si in reglarea activitatii hormonale, dar si la reducerea oboselii si functionarii optime a muschilor.


Zincul, fierul si niacina, vitamina B3, din compozitia carnii de porc au rol important in metabilismul energetic, deoarece ajuta la formarea celulelor rosii din sange si la functionarea optima a sistemului nervos si alte procese fiziologice.


Carnea de porc are in compozitie si carnitine, o substanta care contribuie in metabolismul grasimilor si este implicata in transportul acizilor grasi in celule, pentru a fi folositi ulterior ca sursa de energie.


Carnea de porc ofera satietate deoarece contine doze mari de tiamina, necesare pentru a asimila carbohidratii in organism.


Insa, ca orice alt aliment, si carnea de porc trebuie consumata cu moderatie. Consumata in cantitati normale, potrivit fiecarui organism, cantitati moderate saptamanale, carnea de porc poate avea beneficii asupra ochilor, pielii, sistemului nervos, oaselor si performantelor mintale.


Posibile riscuri ale consumului in exces de carne de porc


Produsele din carne de porc care sunt ultraprocesate, precum anumite mezeluri, pot avea un continut ridicat de nitriti si nitrati in compozitie, adaugate in procesul de conservare. Aceste substante pot forma compusi cancerigeni, daca sunt expuse in anumite conditii, in special atunci cand carnea este gatita la temperatura ridicata.


In compozitia produselor din carne de porc pot exista si aditivi alimentari, adaugati de producatori in procesul de pregatire, precum conservanti sau coloranti, care pot afecta calitatea produsului si pot fi daunatori pentru sanatate.


Un alt risc al produselor din carne de porc este faptul ca animalele pot fi tratate cu hormoni pentru crestere rapida sau antibiotic, iar compusii pot ajunge in organismul uman prin consumul de carne de porc.


Carnea de porc poate fi si o sursa de boli transmise de animale, precum gripa porcina sau salmoneloza, tocmai din acest motiv criteriul de alegere al produselor din carne este unul foarte important.


Carnea de porc trebuie pastrata si depozitata in conditii optime, la temperaturile recomandate pe fiecare ambalaj al produsului, in caz contrar, daca este mentinuta la temperatura camerei pentru o perioada mai lunga de timp, atunci poate dezvolta bacterii care pot provoca dureri abdominale, gastroenterita sau diaree.


Cum este recomandat sa consumi carnea de porc


Pentru a te bucura de beneficiile oferite de carnea de porc, este recomandat sa fii atent la urmatoarele detalii:


Cumpara produse de origine animala doar de la producatori de incredere, de unde poti afla daca animalele au fost crescute in mod responsabil;
Taie grasimea in exces inainte de a gati carnea de porc.
Gateste carnea intr-un mod sanatos, nu prajita in ulei in exces. Alege optiuni de gatire precum cuptor, rumenita pe gratar la aragaz, reteta pregatita la friteuza cu aer cald sau printr-o tehnica slow cooking prin care gatesti carnea de porc intr-o cantitate mai mare de lichid pentru mai multe ore.
Marineaza din timp carnea inainte de a o gati, altfel, in momentul gatirii, carnea s-ar putea usca prea tare.
Evita consumul de alimente din carne de porc ultra procesate precum crenvursti, carnati, salam sau alte mezeluri.

Retete cu carne de porc


Friptura de porc in vin rosu


Ingrediente


1,5 kg pulpa de porc;
4 catei de usturoi zdrobiti;
1 lingura de boia dulce, 1 lingurita de cimbru uscat, 1 lingurita de rozmarin uscat, 1 lingurita de busuioc uscat;
1 lingurita de miere,
3 linguri de ulei de masline;
Sare si piper, dupa gust
1 cana de vin rosu sec;
1 cana de supa de pui sau legume.

Mod de preparare


Intr-un castron, amesteca usturoiul zdrobit, boiaua dulce, cimbrul, rozmarinul, busuiocul, mierea, uleiul de masline, sare si piper. Vei obtine o pasta omogena. Unge pulpa de porc cu aceasta marinada si acopera bine toate partile carnii.


Lasa sa marineze in frigider timp de cel putin 2-4 ore, sau ideal peste noapte, pentru a permite aromelor sa patrunda in carne. Incalzeste cuptorul la 180?C. Pune pulpa de porc marinata intr-o tava de copt. Adauga vinul rosu si supa de pui sau legume in tava.


Coace timp de aproximativ 2-2,5 ore sau pana cand friptura de porc este frageda si suculenta. In timpul coacerii, toarna din cand in cand marinada din tava peste carne pentru a mentine umiditatea.


Scoate friptura din cuptor si lasa sa se odihneasca timp de 10-15 minute inainte de a o felia. Taie friptura in felii si serveste cu sosul format in timpul coacerii.


Burta de porc crocanta


Ingrediente


O bucata de 4 kg de burta de porc de calitate superioara cu os;
6 frunze de dafin;
2 linguri de sare de mare, 2 linguri de seminte de coriandru, 2 linguri de seminte de fenicul, 2 linguri de boabe de piper negru;
4 cepe.

Mod de preparare


Se lasa carnea de porc in frigider peste noapte pentru a se usca pielea. Da cuptorul la 240?C. Se cresteaza cu grija pielea de porc cu un cutit ascutit. Pune frunzele de dafin intr-un mojar impreuna cu sarea de mare si sfarama-le bine.


Adauga semintele de coriandru, semintele de fenicul si boabele de piper, apoi zdrobeste din nou pana cand sunt fine. Se freaca 2 linguri de sare aromatizata pe toata carnea de porc. Taie ceapa in felii si aranjeaza-le in strat intr-o tigaie de fonta cu putin ulei.


Pune carnea de porc direct peste ceapa, apoi prajeste-o pana cand e aurie pielea si crocanta. Da-o la cuptor pentru 40-50 de minute. Scoate carnea de porc din cuptor si redu temperatura la 150?C.


Folosind un cleste, ridica cu grija carnea de porc de pe ceapa si pune tava direct pe barele superioare ale cuptorului. Pozitioneaza tava (in care mai poti pune legume - morcov, usturoi, cartofi, dovlecel) exact dedesubt pentru a prinde sucurile.&


Gateste carnea de porc pentru inca 2. Dupa acest timp, carnea va avea o textura moale si poate fi consumata.


Friptura de porc cu legume


Ingrediente


1.5 kg carne de porc;
500 g morcovi;
100 g mix de legume;
2 foi dafin;
1-2 ramuri de cimbru;
6 catei de usturoi, 6 cepe;
4 linguri;
Ulei, sare, piper proaspat macinat.

Mod de preparare


Carnea se spala, se curata de pielite si se presara cu putina sare si piper. Se leaga circular cu o ata, se prajeste pe toate partile intr-o tigaie incinsa cu ulei si apoi se pune deoparte si se pastreaza calda.


Morcovii curatati si spalati se taie rondele si se presara intr-un vas pentru copt, care se poate acoperi cu un capac. Se adauga usturoiul, mixul de legume si ceapa curatata si spalata, taiata in sferturi. Se condimenteaza cu sare si piper, apoi se stropeste cu ulei si se amesteca.


Deasupra se asaza carnea, se toarna un pahar cu apa si se aromeaza cu foile de dafin si cimbrul.


Se pune vasul in cuptorul foarte bine incins si se coace la foc iute 50-55 de minute. Se reduce focul, se scoate tava din cuptor si se ia capacul. Se intoarce bucata de carne sau se stropeste cu sosul din tava si se mai coace 20-25 de minute, pana se rumeneste frumos.


Friptura se serveste cu legume si cu sosul din tava, care se strecoara si se toarna peste carne.


Consumul moderat de carne de porc, poate aduce beneficii organismului alaturi de o dieta alimentara sanatoasa si echilibrata.


Citeste si: Unde se tine dulceata dupa ce a fost desfacuta


Sursa info: healthline.com; draxe.com


Sursa foto; 123rf.com


Comments