Cat mai are statul de recuperat din spaga de 6,3 milioane de euro a fostului sef CNAS Lucian Duta. M...


Medicul Lucian Duta, fost sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), condamnat la 6 ani de puscarie pentru o spaga de 6,3 milioane de euro, ramane dupa gratii la ,,regim inchis", dupa ce judecatorii au constatat ca n-a depus ,,suficiente eforturi pentru a dovedi ca este compatibil cu un regim de executare mai putin sever". Lucian Duta a muncit doar 28 de zile din data de 25 iulie 2022, de cand a fost condamnat, iar argumentul ca n-a fost sanctionat in aceasta perioada a fost considerat de judecatori ca fiind o situatie normala, nu una speciala.


Lucian Duta a fost condamnat in vara anului 2022 la cate un an de puscarie pentru fiecare milion de euro pe care l-a luat spaga pe vremea cand se afla la sefia CNAS, pentru atribuirea unor contracte ,,cu dedicatie" catre firmele HP Romania si Siveco. Unul dintre aceste contracte se referea la implementarea cardului de sanatate.


Gasit vinovat si trimis la puscarie, Lucian Duta s-a folosit de toate caile extraordinare de atac pentru a obtine anularea condamnarii, insa a pierdut de fiecare data.


Libertatea.ro prezinta detalii despre actiunile intreprinse de Lucian Duta in timpul detentiei la Penitenciarul Rahova si ce demersuri fac autoritatile pentru a recupera un ,,rest" de 2,3 milioane de euro din spaga fostului presedinte al CNAS.


Ancheta a relevat ca, din mita de 6,3 milioane de euro, Lucian Duta a luat 800.000 de euro cash si 5,5 milioane de euro prin transferuri bancare in conturi offshore in Elvetia si Insulele Antile.


Cat au confiscat autoritatile din spaga incasata


Pana in prezent, autoritatile statului roman au gasit 4 milioane de euro din cele 6,3 milioane pe care Lucian Duta le-a luat ca spaga, ceea ce inseamna ca fostul sef al CNAS mai are ascunsi pe undeva 2,3 milioane de euro.


Informatia se regaseste in decizia de condamnare din data de 25.07.2022:


,,Dispune instituirea masurii sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor inculpatului, prezente si viitoare in limita sumei de 2.294.187 de euro (avand in vedere ca suma totala primita cu titlul de mita de inculpat a fost de 6.300.000 de euro, iar in limita sumei de 4.005.813 euro au fost identificate sumele de bani si bunurile imobile ce fac obiectul masurilor asiguratorii mai sus- mentionate)".


O contestatie la executare formulata de Departamentul Executari Penale al Tribunalului Bucuresti se afla pe rolul Curtii de Apel cu termen pe 15 mai 2024.


Instanta ierarhic inferioara a stabilit ca Lucian Duta sa ramana cu sechestrul asigurator pe bunurile mobile si imobile pana la concurenta sumei nerecuperate.


Lucian Duta, fost sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, la sediul DNA. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ce beneficii ar avea medicul la ,,regim semideschis"


Intre timp, fostul sef al CNAS a formulat o cerere de schimbare a regimului de detentie din ,,inchis" intr-unul mai putin sever, care i-ar putea aduce o serie de beneficii.


In cazul regimului inchis, camerele de detinere sunt permanent ,,sub cheie", detinutii fiind scosi doar pentru plimbare si servirea meselor, iar munca si activitatile acestora se desfasoara sub paza permanenta.


Daca ar trece la regim semideschis, Lucian Duta ar avea celula deschisa pe tot parcursul zilei, dupa apelul de dimineata si pana cel mai tarziu cu 30 de minute inainte de apelul de seara.


De asemenea, fostul sef al CNAS ar putea munci sau ar putea participa la programe educationale sub supravegherea personalului neinarmat.


Instanta: ,,Petentul nu a muncit suficient, desi este apt"


Pe data de 25 ianuarie 2024, Judecatoria Sectorului 5 i-a respins lui Lucian Duta cererea de schimbare a regimului de detentie, pentru urmatoarele considerente:


,,Contestatorul (...) a fost repartizat sa execute pedeapsa in regim inchis incepand cu data de 25.07.2022, data anterioarei comisii de individualizare a fost 16.08.2022, iar pe parcursul executarii pedepsei, contestatorul nu a fost sanctionat disciplinar, a fost recompensat de doua ori ultima data, la data de 17.07.2023 are doar 28,79 zile castig din munca, desi este apt, a participat la programe educationale si sociale.
Examinand situatia contestatorului condamnat prin prisma acestor dispozitii legale, instanta constata ca de la analiza in cadrul Comisiei anterioare si pana la data ultimei analize, detinutul nu a fost sanctionat, a fost recompensat de doua ori, nu a muncit suficient si a participat la programe educationale.
Este adevarat ca de la ultima analiza, perioada in care ar fi trebuit sa aiba un comportament exemplar, contestatorul nu a fost sanctionat si ca acesta a fost recompensat, fiind evident faptul ca acesta nu depune suficiente eforturi pentru a dovedi ca este compatibil cu un regim de executare mai putin sever.
De asemenea, mai observa instanta ca petentul nu a muncit suficient, desi este apt.
In opinia instantei, faptul ca nu a fost sanctionat nu este neaparat un merit, avand in vedere ca o atitudine de conformare la normele carcerale este sau ar trebui sa fie un lucru normal.
& Pe langa aceste argumente, instanta are in vedere (...) si natura, si mijloacele de savarsire a infractiunii pentru care contestatorul a fost condamnat, si anume infractiunea de luare de mita, infractiune grava in opinia acestei instante.
Este adevarat ca aceste aspecte au fost avute in vedere deja la stabilirea pedepsei, insa, avand in vedere ca legea le prevede printre criterii pentru a stabili compatibilitatea cu un anumit regim, este evident ca in analiza acestei compatibilitati, aceste aspecte prezinta o anumita importanta.
Constata instanta si faptul ca termenul de analiza a fost fixat in mod corect, fata de timpul executat in actualul regim de executare, pentru a da posibilitatea contestatorului sa se implice activ in activitati pentru a obtine alte recompense si pentru a mentine conduita pozitiva o perioada suficienta.
& Recompensele obtinute ulterior pronuntarii incheierii judecatorului de supraveghere nu pot fi avute in vedere la aceasta analiza, urmand a se tine cont de ele la urmatoarea analiza.
Fata de toate aceste elemente, instanta constata ca, in cauza, contestatorul nu a facut dovada contrara celor retinute prin hotararea contestata, iar temeiurile care au determinat mentinerea acestuia in regimul de regim inchis de catre Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate nu s-au schimbat, motiv pentru care (...) va respinge contestatia formulata de contestatorul condamnat (Duta Nicolae Lucian - n.r.), impotriva incheierii nr. 1039/26.10.2023, pronuntata in dosarul nr. 1095/2023 de catre judecatorul de supraveghere a privarii de libertate din cadrul Penitenciarului Bucuresti-Rahova", se arata in motivarea Judecatoriei Sectorului 5.

O noua cerere de schimbare a regimului de detentie poate fi formulata de Lucian Duta dupa data de 8 aprilie 2024.


Fostul sef spagar al CNAS se compara cu Nicolae Steinhardt


Pe data de 28 iunie 2023, Curtea de Apel Bucuresti i-a respins lui Lucian Duta, definitiv, cererea de revizuire impotriva deciziei de condamnare.


In ultimul cuvant, pe 20 iunie 2023, fostul sef spagar al CNAS a citat din Nicolae Steinhardt, unul dintre intelectualii pe care regimul comunist i-a trimis pe nedrept la puscarie, dupa ce a refuzat sa-l denunte pe Constantin Noica:


,,A spus Nicolae Steinhardt - despre care putini stiu ca avea un doctorat in drept constitutional - ca cel mai periculos lucru intr-o tiranie e atunci cand spui adevarul simplu. Adevarul e ca timp de 4 ani, instantele din Romania au trimis mii de oameni nevinovati la inchisoare. Nu s-a gasit nimeni care sa vorbeasca despre suferinta acestor oameni. Tot ce am afirmat astazi - ca sistemul de justitie permite detentia nelegala, ca permite erori judiciare, ca e arbitrar si aleatoriu - ma face sa cred ca nu mai e decat un pas pana colegii dumneavoastra vor deveni abuzivi! Va multumesc foarte mult pentru rabdarea pe care ati avut-o. Sa nu considerati ca asta e vocea unui om frustrat sau arogant. E vocea unui om care sufera", a spus Lucian Duta in fata magistratilor.


Nicolae Steinhardt. Foto: doxologia.ro

A ascuns banii in Elvetia si in Insulele Antile


Pe 20 ianuarie 2023, Lucian Duta a pierdut o contestatie in anulare la Curtea de Apel Bucuresti, iar pe 29 martie 2024, Inalta Curte i-a respins recursul in casatie.


Lucian Duta se plangea ca judecatorii nu i-au aplicat si lui decizia CCR privind prescriptia, desi, in decizia definitiva de condamnare, Curtea de Apel Bucuresti i-a explicat ca raspunderea penala in cazul lui se stinge abia in 2025 (prin prescriptia generala) ori in 2028 (prin prescriptia speciala).


Lucian Duta a fost trimis in judecata de DNA in decembrie 2018, fiind acuzat ca, in perioada 2010 - 2012, in calitate de presedinte al CNAS, a pretins de la reprezentantii a doua firme de software un comision de 10% din valoarea fiecarui act aditional sau contract pe care l-a semnat in aceasta calitate si a primit suma totala de 6.300.000 de euro, dintre care 5.500.000 de euro prin transferuri bancare si 800.000 de euro in numerar.


Sumele de bani au fost remise lui Duta fie in numerar (in mai multe transe), fie prin virament in contul unei companii offshore inregistrata in Insulele Antile si cu conturi bancare deschise in Elvetia.


Foto: Ionut Muresan


Comments